Česká urban fantasy žije! Martin Bečan: Kaziměsti

Česká urban fantasy žije! Martin Bečan: Kaziměsti

Tisk

kazimesti200Na moderní a jednoznačně neotřelou českou fantastiku nás láká debutový román Martina Bečana Kaziměsti, který v říjnu vydalo nakladatelství Fragment. Jak se autorovi vydařila prvotina, která opěvuje krásy a záhady nejen Olomouce?

 

 

Martin Bečan (* 1992) vystudoval žurnalistiku a sémiotiku, jako novinář má zkušenosti s prací v časopisech, novinách, rozhlase i televizi. Vedle debutu Kaziměsti napsal a publikoval množství podivnostmi prosycených povídek, ve kterých propojuje žánry jako new weird, horor a magický realismus.

O čem jsou Kaziměsti a jaké město že je hrdinou příběhu? Nesourodá čtveřice přátel, vysokoškoláků, si užívá studentského života a při toulkách Olomoucí natrefí na tramvaj číslo 0 do Nikam. Tam naleznou odlišný život, přátele a třeba i lásku.

Na hromadě cihel nebylo vůbec nic. Byly to cihly samy, zčernalé a spálené. Ale i přes tohle poškození bylo jasně vidět, jak zduřelé a nabobtnalé jsou. Jak nepřirozeně se zvětšily a pokroutily, aby nakonec vyhřezly ze zdi a nakazily své sestry, sousední domy a postupně celé město. A to za pomoci těch ubohých smotků černých vláken, která byla před výbuchem bílá a šedivá a páchla nemocí. Na jakékoliv místo v tom mrtvém světě jsme se vydali, všude jsme pozůstatky té nemoc našli. Město jí před svým výbuchem bylo prolezlé. (str. 162)

Stylově se mi sloh autora celkem líbí, i když na čtení je to trochu náročnější, složitější. Jen dějově mě to nedokázalo i přes autorovu nezměrnou originalitu pohltit a četla jsem místy na sílu. Chaotické a těžce představitelné popisy mi také nepomohly – autor skáče sem a tam a postupem času míra zvědavosti a zájmu bohužel klesá, místo aby stoupala.

Popis a umístění děje do Olomouce mě nadchl, protože je to jedno z nejkrásnějších míst naší země a taky nejopomíjenějších – alespoň v beletrii bych řekla. Překvapilo mě dospělé poselství knihy, kterou jsem porůznu brala jako alegorii na nemoc, rakovinu, umírání. Ale nedotažené konce byly na mnoha místech zjevné a stále nevím, co si myslet o závěru knihy.

Kaziměsti se mi hodnotí jen velmi špatně – na jedné straně nesmírná originalita, nádherná obálka knihy a zasazení do úchvatné Olomouce a na straně druhé nenaplněný potenciál a děj při zpětném pohledu vlastně o ničem. Přesto knihu doporučuji všem příznivcům fantastiky a doporučuji mít autora do budoucna v hledáčku, protože sázím na to, že nás někdy opět překvapí něčím netradičním.

kazimesti

Název: Kaziměsti
Autor: Martin Bečan
Žánr: urban fantasy
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2017, pevná
Počet stran: 256
Hodnocení: 70 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vadim Petrov: Novou hudbu již neskládám, ale některé skladby formuji do koncertní podoby

Vadim Petrov PEREXUznávaný český hudební skladatel Vadim Petrov je ve svém oboru osobností, která požívá v uměleckém prostředí vážnosti a respekt. Při našem setkání na zahradě jeho domu v Hlubočince u Prahy z něj sršela životní energie a ochotně se...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nepochopená křehkost života

Krehkost perexBára a Filip. Dva mladí lidé podobní tolika ostatním. Dají se dohromady přes Tinder. Nejdřív si píšou, poznávají se, váhají. Šrámy z předchozích partnerství se mísí s touhou konečně objevit pravou lásku. Oba mají za sebou řadu vztahů, mají s...


Literatura

Rozmarná léta Menzelova

menzel rozmarnaleta perex„Když si člověk uvědomí, že všichni kolem něj jsou mladší než on, a že se tak ocitl v kategorii „dříve narozených“, začne z toho blbnout. Do současných prožitků se mu neustále pletou vzpomínky a své bližní otravuje...

Divadlo

Komediomat vyprodal zlínské Studio Z
ImageO partě improvizátorů Komediomat jste si mohli nedávno přečíst v našem rozhovoru. Nyní jsem se na ně opět vydala do Zlína, abych se uvolnila od stresu a nechala si nahnat do očí slzy smíchu.
 
 
...

Film

Šmakova dračí poušt je úrodná na velkolepé akční scény a speciální efekty

elfka perexAkce a zas jen akce, Peter Jackson ždímá Tolkienova Hobita dokonale a posouvá humorně laděnou fantasy pohádku do rozbředlých vod amerických akčních velkofilmů.  Obecně se dá říci, že ve světě filmu platí jednoduché pravidlo. Úspěch rovná se peníze a...