Co napsala dívka na hedvábí?

Co napsala dívka na hedvábí?

Tisk


Divka, ktera psala na hedvabi, perexBěžně píšeme na papír. Ale na hedvábí? Na to přece maximálně vyšíváme nebo malujeme. Ale psát na něj? Co vedlo Dívku, která psala na hedvábí, aby cosi zaznamenala na kus látky? Jak, proč a nač? Má zvědavost je rozjitřena už po přečtení titulu nové knihy z pera Kelli Estes. Je jasné, že tenhle romantický románek nebude žádná tuctovka.

 

Oficiální anotace Fragmentu mi ujasní, jak ta dívka na hedvábí psala. Výšivkou. Ovšem o tom, co přesně zaznamenala, mohu jen hádat. A to mě baví. Když náznakem příběh tuším, přesto nevím vůbec nic.

Zdánlivě bezvýznamné předměty ukrývají ta největší tajemství… Inara Ericsonová najde v domě své zemřelé tety neobyčejný kus hedvábí, pokrytý velmi složitou výšivkou. Ve snaze rozluštit význam skrytého poselství kontaktuje profesora Daniela China. Společně pak rozkrývají příběh čínské dívky Mei Lien, která do výšivek vepsala svůj pohnutý příběh. Vyprávění o době, kdy Seattlem otřásaly vlny nenávisti vůči přistěhovalcům a kdy bylo nutné činit rozhodnutí, která už nešlo vzít zpět. Pátrání však odhalí mnohem víc. Inara a Daniel zjistí, že její rodina skrývá děsivé tajemství, a že oba mají s čínskou dívkou společného mnohem víc, než by je kdy napadlo…

Otevírám paperbackovou knihu s titulkou laděnou v romantických barvách, přesto nesoucí stopy očekávaného dramatu, a pouštím se do čtení. Líbí se mi rozdělení kapitol, které jsou dlouhé tak akorát. Text je psaný svižně a poutavě. Mám velký problém se od knížky odtrhnout, autorka mě nenásilně nutí číst stále dál a dál. Zavine mě do hedvábné pavučinky a připoutá k příběhu Inary a Mei Lien tak, jako bych jejich osudy prožívala přímo hrdinkám po boku. Kelli Estes musím pochválit za její um popisovat vnitřní pocity a prožitky postav. Cítím, že nálady a myšlenky obou dívek jsou i mými emocemi.

V průběhu celého románu sledujeme dvě hlavní dějové linie. Současností nás provází úspěšná ekonomka Inara, která po své tetě zdědila velký dům na ostrově. To překope její životní plány a před Inarou nyní stojí nová výzva. Proměnit nemovitost v hotel. Jenže jak, když penězi její konto rozhodně neoplývá? Svého snu se nevzdává a začíná dům prozkoumávat, když najde zdánlivě nepodstatnou věc. Kus temně modrého hedvábí, tak jemného, tak krásně vyšívaného, tak tajemného. V tom okamžiku se do našeho příběhu přimíchává druhý hlavní děj. Minulost. Ne tak dávná, přesto pro mnohé zapomenutá.

Seznamujeme se s Chin Mei Lein, čínskou dívkou, vyrůstající v Seattlu koncem 19. století. Pokorná a oddaná dívka s úctou k rodině a tradičním hodnotám musím napnout všechny své síly a odvahu, aby dokázala čelit realitě, v níž se ocitá.

V knize se plynule mísí současnost a minulost, přesto se nemusíte bát, že byste se ztratili. Autorka nám vždy řekne, v kterém období se nacházíme. I když podle mě je to trochu zbytečné, protože to vždy snadno pochopíme.

S napětím sleduji příběhy obou dívek. Inara žije svůj život a při tom rozplétá tajemné nitky Mei Leina osudu až do momentu, kdy se život obou hlavních hrdinek nečekaně protne. A tady se mé srdce tříští na kousíčky. S očima plnýma slz doufám, že všechno dopadne tak, jak chci já. Ale je to vůbec možné? Nebo si jejich osud půjde dál tou cestou a v mém nitru po dočtení knihy zůstane kráter, který se bude hojit ještě pokaždé, kdy si na tento jedinečný příběh inspirovaný skutečnými událostmi vzpomenu?

Dívku, která psala na hedvábí, si určitě přečtěte. Nebudete litovat. Prožijete nezapomenutelný příběh a ještě poodhalíte roušku americké historie, o které se běžně moc nemluví.

Divka, ktera psala na hedvabi

Hodnocení: 95 %
Název: Dívka, která psala na hedvábí
Autor: Kelli Estes
Rok vydání: 2017
Počet stran: 384
Nakladatelství: Fragment
ISBN: 978-80-253-3378-5
Překlad: Milena Hordinová
Odpovědný redaktor: Helena Klečková
Technický redaktor: Daruše Singerová
Vytiskl: Finidir, s.r.o.
Zdroj foto: Fragment


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

"Buď do něčeho jdu se stoprocentním zapálením anebo to nechávám být."

isla200Nedávno ste mohli zaznamenať na našich stránkach viacero článkov týkajúcich sa Islandu. Na Febiofeste bol ocenený islandský režisér za film Vrabčáci, v Prahe sa 9.4 uskutoční Islandský deň organizovaný Klubom islandských fanatikov a určite ste tiež zaznamenali recenziu na kni...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Ziegler: Thothův tarot, Zrcadlo duše aneb dědictví pana Crowleyho


thoruv tarot 200Aleister Crowley a jeho tarotová sada patří ke klasice, která snad nebude nikdy překonána. Ještě více nepřekonatelná, zaplaťpánbůh, je ovšem pověst samotného autora. Tak toho byste si v dnešní době zopakovat nechtěli, věřte mi. ...


Literatura

Víte, kam patříte? Román Emily Giffin Vám poradí!

kam patrime 200Ostravské nakladatelství Domino má na svém kontě další klenot. Tentokrát je jím román Emily Giffin s názvem „Kam patříme.“ Kniha vychází v edici Inteligentní romány pro intelige...

Divadlo

Koulí za světový mír

Koule TomicováPolických hesel a deklamací na téma budování světového míru jsme si kdysi užívali po plných doušcích. Mezi oblíbená patřila i ta, jež zviditelňovala úspěchy československých sportovců. Co už ale nezmiňovala, byla cena, kterou bylo za úspěc...

Film

I obyčejné práškovací letadélko se může prosadit

200 letadlaPo velkém úspěchu animovaných Aut (i jejich volného pokračování) se antropomorfizovaná vozidla opět vracejí, tentokrát ve snímku Letadla. Autíčka, tentokrát v roli pomocníků či příznivců, se sice vyskytují i nyní, ale toliko v roli žertovnýc...