Před pikolou za pikolou nikdo nesmí stát…

Před pikolou za pikolou nikdo nesmí stát…

Tisk

pred-pikolou-za-pikolou 200Krátce po vydání knihy vydalo Bookmedia pod značkou Audiotéka i audioknižní podobu tohoto psychologického thrilleru Před pikolou za pikolou od spisovatelky Lindy Greenové.



Linda Greenová se narodila v roce 1970 v Londýně a vyrůstala v Hertfordshire. Je vystudovaná novinářka, pracovalav novinách i jako lektorka tvůrčího psaní. K psaní knih vedla dlouhá cesta, ale vydala romány Did a Bad Thing (2007), 10 Reasons not to Fall in Love (2009), Things I Wish I´d Known (2010), And Then It Happened (2011), The Mummyfesto ( 2013), The Marriage Mender (2014). Právě kniha Před pikolou za pikolou (v originále While My Eyes Were Closed, 2016) se stala číslem jedna bestselerů na Amazonu a čtvrtým nejlépe prodávaným ebookem s více než 400 000 stáhnutími. Její nejnovější díla jsou: After I've Gone (2017) a The Last Thing She Told Me.

Před pikolou za pikolou nemá příliš výrazný ani nejoriginálnější děj – točí se kolem únosu čtyřleté Elly. A stalo se to v parku, když s mámou Lisou hráli na schovávanou. Lisa měla zavřené oči, pak se vydala hledat, do toho měla chvíli myšlenky jinde a v tom se to stalo. Její malé zlatíčko zmizelo. Tím se roztáčí kolečka vyšetřování, ale také se zjevuje spousta výčitek. Kniha je jiná v tom, že čtenář nehledá únosce, naopak ho dobře zná, protože je autorem promluv. Sledujeme tak odděleně dva těsně se prolínající příběhy.

Jedná se o psychologický thriller, ze kterého bude mrazit především ty, kteří sami mají děti a dokážou si tak v této situaci představit sami sebe. Ale věřím, že málokoho nechá chladným, protože to autorka napsala opravdu dobře a hlavně věrohodně. Potěšila mě také její práce s jazykem v podobě používaných jmen, například v podobě anděla Muriel nebo roztomilé přezdívky Vrabčinka. Co mi naopak nesedělo, byl výraz „mamka“, který je zde až nadužíván.

Audiokniha pocitům strachu a zoufalství jen nahrává – Lisu ztvárnila Šárka Vondrová hodící se k postavě mladé starostlivé maminky a výborná je především Muriel, která unesla Ellu, v podobě Zuzany Slavíkové. Ta má totiž, když na to přijde, velmi nepříjemný hlas, který se k únoskyni velmi hodí. Nemusí být ani nikterak krutá nebo přísná, aby to posluchače dokázalo zasáhnout až v nitru. Matthewa mluví mladý Robin Pařík, jehož hlubší projev je moc příjemný a plný dramatických pauz.

Jako u předešlé audioknihy Kniha vzpomínek mi zde hodně vadilo pitvoření interpretek u dětských hlasů - zde Ella vystupovala hodně často, tak mě to opravdu iritovalo a nezvykla jsem si na to ani po 11 hodinách poslechu. Musím také přiznat, že mi tyto dvě audioknihy zřejmě kvůli stejné interpretce Šárce Vondrové a také podobnému stylu, kde se střídaly promluvy, bohužel trošku splývala, ale to může být osobní dojem.

Audiokniha je poměrně dlouhá, ale střídající se promluvy udržují posluchačovu pozornost a kupředu k poslechu jej pohání to, že musí vědět, jak to dopadne. Před pikolou za pikolou rozhodně nemusí sednout každému, například manžel se mi hodně divil, že mě to baví a někoho se to může zase hodně dotýkat, že dílo raději odloží. Záleží na osobnosti a také na tom, v jakém rozpoložení vás audiokniha zastihne.

pred-pikolou-za-pikolou

Před pikolou za pikolou
Autor: Linda Greenová
Interpreti: Šárka Vondrová, Zuzana Slavíková, Robin Pařík
Vydavatelství: Bookmedia, Audiotéka
Délka: 11 hodin16 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 84 %

https://audioteka.com/cz/audiobook/pred-pikolou-za-pikolou

Zdroj foto: audioteka.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mým cílem v tanci je práce s emocemi

Seidlerova 200Nicole Seidlerová se tanci věnuje již od svých raných let. Ve stejné době, kdy byla přijata na AMU, začala v Praze vyučovat lekce moderního a klasického tance. Zazářila v muzikále „Addamsova rodina“, v českých videoklipech a spolu s tím se pr...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Zahrada dávných tajemství

Zahrada dávných tajemstvíPokud máte chuť na čtivý román, který vás úplně vtáhne do děje, pak sáhněte po Zahradě dávných tajemství od Kelly Bowenové, autorky úspěšného románu Byt nad Seinou. Knížku o lásce na pozadí dramatických událostí druhé světové války vydalo nakladatelství G...


Literatura

Sedm hrobů a jedna zima – vražda kvůli politice

sedm hrobuStrážmistr Maratse se zotavuje a ačkoli by se rád vrátil do služby ví, že už to nebude možné. Po posledním případů odchází s těžkým zraněním do předčasného důchodu. Rozhodne se ho trávit v místě, kde vyrůstal, v přímořské oblasti v Grónsku. To...

Divadlo

Mariina volba. Dramatik Milan Uhde představil svou verzi biblického příběhu

Mariina volba foto perexVážený náš dramatik, kdysi zakázán režimem, pak vyzdvižen na politický piedestal, jenž s pochopením všech, kteří ho znají, opustil, aby se dál věnoval tomu, co umí a miluje. Dramatické tvorbě. Takového ho známe, tak...

Film

Ve filmu Ready Player One vám Steven Spielberg ukáže úžasný virtuální svět

ready player one perexV roce 2045 se svět ocitá na pokraji chaosu a kolapsu. Lidé však nalezli způsob, jak z neveselé reality utéct. Je to OASIS, rozsáhlý svět virtuální reality, který vytvořil geniální a excentrický James Halliday (Mark Rylan...