Kuchařská škola Marie B. Svobodové má co říct i dnes

Kuchařská škola Marie B. Svobodové má co říct i dnes

Email Tisk

kucharska skola 200Ljuba Vašáková dala dohromady knihu Kuchařská škola Marie B. Svobodové, která rozhodně není obyčejnou kuchařkou, ale spíše velmi cenným návodem nejen pro mladé hospodyňky.

 

 

 

Předlohou pro tuto knihu je dílo z roku 1894 s názvem Kuchařská kniha čili důkladné navedení k samostatnému naučení se vaření a správné hospodárnosti. Toto dílo mělo přes 1000 stran a z toho vzniklo zkrácené Čtení z Kuchařské knihy M. B. Svobodové doplněné poučnými citáty. Marie B. Svobodová se však nedočkala žádného uznání ani známosti – dodnes není známé její datum narození a neexistují ani její fotografie. Její slova však mají velkou váhu, o čemž je přesvědčen i náš michelinský kuchař Oldřich Sahajdák z La Degustation Boheme Bourgeoise, jeden z autorů předmluvy.

Za touto knihou stojí Ljuba Vašáková, která spolupracovala také s Ninou Porvaan Smetanovou, zakladatelkou Muzea gastronomie. Pracovala s knihou z roku 1894, vybrala z ní ty nejzajímavější pasáže, které doplnila aktuálními poznámkami.

Moc se mi líbí celkové vyznění knihy – má formát klasických velkých kuchařek, přebal, ze kterého dýchají staré časy a tomu odpovídající typografii. Stránky jsou plné textu rozděleného do sloupců, ale přesto je vše pěkné a hlavně přehledné. Součástí knihy je také malá obrázková příloha zaměřená především na Muzeum gastronomie plná krásných dobových obrázků. Co ji velmi kazí je ten poslední v podobě reklamy na vepřové sádlo – to si mohli tvůrci knihy opravdu odpustit.

Kniha je rozdělena na několik kapitol a najdete v ní skoro vše, co vás napadne. Začátek knihy je poučný a nazvaný Než do kuchyně vstoupíme a Bez čeho se v kuchyni neobejdeme a pak už jde o přehlídku surovin plnou receptů. Najdete zde mléko, vejce, tuky, máslo, sádlo, olej, ochucování pokrmů, ocet, koření a kořenění pokrmů, vývary a polévky, maso, ryby, omáčky, obiloviny, moučníky, ovoce, zelenina, luštěniny, houby, nápoje a mnohem více. V závěru je velmi zajímavá kapitola Zbytky v kuchyni plně podporující dnešní trend zero waste a také Dodatek důležitý především pro restaurační provozy, protože je věnován sestavování jídelního lístku, stanovování porcí, kombinování, servírování a podobně. Závěr je věnován vysvětlivkám, kde nechybí ani nákresy s popisem názvů masa jednotlivých zvířat.

kucharska skola2

Kuchařská škola Marie B. Svobodové rozhodně není beletrií, se kterou byste se zachumlali pod deku, určitě není ani dobré přečíst ji na jeden zátah. Buď je vhodné číst ji po částech, nebo do ní v ideálním případě nahlížet, když je to zrovna potřeba. Dozvíte se jak spoustu základních věcí, tak i různé zajímavosti, které jste třeba nevěděli. A věřím, že vás nějaké pokrmy i překvapí, například želví polévka nebo recept na smažený meloun.

V mé knihovně bude mít tato kniha opravdu čestné místo a jsem si jistá, že se k ní budu často vracet. Obsahuje opravdu spoustu informací a jsem moc ráda, že jí Ljuba Vašáková věnovala svůj čas a nakladatelství ji vydalo. Už totiž chápu, proč ji Olda Sahajdák zdůrazňuje ve svých rozhovorech a věřím, že bude skvělým dárkem pro začínající hospodyňky nebo budoucí šéfkuchaře.

kucharska skola

Kuchařská škola Marie B. Svobodové
Autor: Ljuba Vašáková
Žánr: naučná, hobby, kuchařky
Nakladatelství: XYZ ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2017
Počet stran: 416
Hodnocení: 95 %

http://www.albatrosmedia.cz/tituly/34724018/kucharska-skola-marie-b-svobodove/


 
Banner

Rozhovor

Jen dobrá týmová spolupráce je základem úspěchu, říká režisér Petr Soukup

souk 200Režisérem televizního pořadu Zpívá celá rodina je Petr Soukup, který už natočil celou řadů pořadů i videoklipů a léta spolupracuje i se zahraniční scénou. Jako producent získal prestižní ceny jako Anděl nebo Český lev, což jen dokládá jeho um, záběr a ...

Hledat

Chaty s osobností

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (17)

Z archivu...

Čtěte také...

Piš pravdu, nic než pravdu!

altNení lepší pocit pro čtenáře, než když si po dočtení poslední věty nějaké knihy může vnitřně oddechnout se slovy „Ty vogo, to je síla!“  Přesně tohle se mi stalo po zaklapnutí Paranoidní pijavice od Jany Jiráskové


Literatura

Naučte se francouzsky s úsměvem

francouzstina perexPokud rádi cestujete, víte, jaký je problém domluvit se v některých zemích včetně evropských anglicky. Příkladem může být Francie. Ten, kdo již Francii navštívil, možná zjistil, že je snadnější naučit se francouzsky, než se s Fran...

Divadlo

Ostravský divadelní bestseller DONAHA! (Hole dupy) se dočká 100. reprízy!

donaha200Premiéru komediálního muzikálu DONAHA! (Hole dupy) uvedlo Národní divadlo moravskoslezské dne 16. června roku 2011. Přestože inscenaci navštívilo již přes 60 000 diváků, webové stránky i pokladny předprodeje neustále hlásí vyprodáno! Muzikál se dne 19....

Film

Opět se koná přehlídka francouzského filmu

fff perexUž po dvacáté  - v Praze ve dnech 22.-29.11.2017 a poté v dalších městech České republiky (Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Ostrava) - se k publiku obrací přehlídka trochu domýšlivě nazvaná Festival francouzského filmu.