Poznejte, jak se u nás žije mladé Vietnamce

Poznejte, jak se u nás žije mladé Vietnamce

Tisk

bananove dite 200Vydavatelství BizBooks vydalo podle autorky Duong Nguyen Jiráskové „1. vietnamskou politicky nekorektní autobiografii v češtině“ s názvem Banánové dítě: Vietnamka v české džungli. Kniha má moc pěknou grafiku a její četbu si určitě užijete.

 

 


Duong Nguyen Jirásková se narodila v Hanoji, vyrostla v Čechách a studovala také ve Štrasburku, Bruselu, Grenoblu a Lyonu. Sama se označuje za banánové dítě s tím, že je zvenku žlutá, uvnitř bílá. Duong od roku 2008 bloguje na Aktuálně.cz a dále na svém blogu DOI MOI (vietnamsky pusa). Kniha Banánové dítě však není přepisem těchto blogů, ale jde o příběhy z jejího života.

Jako skvělé se ukázalo spojení autorky s ilustrátorkou Barborou Balgovou (graficky se podílela například na knize Bez jablka od MIchelle Losekoot a Miloše Říhy), která knihu ozvláštnila a vyladila jedinečnými až komiksovými ilustracemi. Má na svědomí i působivé bílo-žlutého ladění knihy a výborně se to vše hodí jak k humoru, tak stylu Duong. Vede u mě obrázek Jakuba v tričku s nápisem I love bobika a komentářem „Hlavně se neptej, jestli budem po obědě štěkat“.

O zaměření a stylu knihy napovídá kromě letmého prolistování také pohled na Obsah a názvy kapitol jako je Medvídek menstruační nebo Kundolína v rozletu. Duong seznamuje čtenáře se svým životem, dozvíte se, jak poznala manžela, co si o něm myslela, s čím museli bojovat, jak poznávali Vietnam a tak dále. Nejedná se jen o veselé čtení, příběh se dotýká i temnějšího období, kdy Duong přišla o práci a bojovala s depresí. Tyto a další pasáže jsou navíc doplněny i pohledem Jakuba, což dodává situacím na síle a obecně je velmi zajímavé vidět dění ze dvou stran.

Kniha je skvělá právě díky dvěma aspektům – jednak hltáte příběh života hlavní hrdinky a pak se také dozvídáte spoustu zajímavých informací jak o Vietnamu a různých zvyklostech, tak i obecně o vnímání Čechů a podobně. Velmi jsem Duong i Jakuba obdivovala, jak se otevřeli a upřímně popisovali realitu, protože mnohdy to muselo být velmi těžké. Banánové dítě se čte velmi dobře - jednotlivé kapitoly jsou krátké a Duong si brzy získala mé sympatie a chtěla jsem o ní vědět víc a víc. Moc se mí líbil její humor i nadhled a tak jsem těch 237 stránek přečetla takřka jedním dechem. Pokud se objeví její další kniha, například o Polomáčence, budu jedna z prvních, která si ji koupí.

bananove dite

Banánové dítě
Autor: Duong Nguyen Jirásková
Žánr: non-fiction
Nakladatelství: BizBooks
Rok vydání: 2017
Počet stran: 240
Hodnocení: 93 %

http://www.albatrosmedia.cz/tituly/35622165/bananove-dite-vietnamka-v-ceske-dzungli/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mám svůj skromný život i svou skromnou tvorbu rád, říká publicista a fotograf Robert Rohál

rob rohal200Jeho ženy respektive ženy, které Robert Rohál fotí, vypadají vždy žensky, půvabně a přirozeně. I když jde vesměs o známé tváře, tak je nefotí v ateliéru. Jde o průzračně křehké fotky, které vznikly na ulici, v kavárně, v zákulisí nebo na jevi...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jak nacisté chtěli přestavět města v střední a východní Evropě

Ekonomizace prostoru perexNacistické Německo do poslední chvíle věřilo ve své vítězství. Dokládají to ustavičně promýšlené přípravy olbřímích přesunů „nevyhovujícího“ obyvatelstva a rovněž architektonické plány na ráznou přestavbu velkých měs...


Literatura

Tomáš Třeštík se pohybuje Po povrchu

po povrchu 200Tomáše Třeštíka jsem nikdy příliš nesledovala, ale zaznamenala jsem několik jeho statusů a také rozhovorů. Z toho důvodu jsem byla zvědavá na jeho knihu, kde měl prozradit více. Jmenuje se Po povrchu a vyšla v nakladatelství Motto.

...

Divadlo

Úspěšně lze cestovat do pravěku nejen na filmovém plátně, ale i na divadelních prknech

cesta-do-praveku 200Říká se, že pachatel se vrací na místo činu. Občas je těch pachatelů víc, třeba čtyři. A vracejí se na míst více. Třeba do Zlína a třeba do pravěku. Přesně tak tomu bylo v neděli 2. listopadu, kdy se ve zlínském Městs...

Film

Lego příběh

leg 200Lego příběh (2014) je už podle názvu takový reklamní tahák, který určitě obohatí nejednu domácnost novými stavebnicemi. Narozdíl od počítačových her, které na tohle téma vychází, je však film tak chytře udělaný, že se tvůrcům vyplatí mož...