Španělská chřipka: Příběh pandemie 1918

Španělská chřipka: Příběh pandemie 1918

Tisk

csm 102 Spanische Grippe T 9783899195125 7cc6b46d6e 200Nakladatelství Vitalis vydává novou obrazovou publikaci, tentokrát u příležitostí stoletého výročí pandemie španělské chřipky, která po první světové válce zkosila desítky milionů lidí. Autorem je rakouský lékař Harald Salfellner, který se zaměřuje na dějiny medicíny a tomuto tématu se věnoval v rámci své doktorandské práce.

Jakoby nestačilo, že během první světové války zahynulo tolik lidí, v letech 1918 - 1920 následuje celosvětová epidemie chřipky, která za sebou nechává další neskutečnou spoušť. Hovoří se o desítkách miliónů obětí všech kontinentů, snad jen s výjimkou vzdálenějších ostrovů. Rakouský historik lékařství, který se zabývá výzkumem nemocí vytvořil velmi čtivou a barevnou publikaci, která je určena pro širokou laickou veřejnost, nikoli pouze pro odborníky z oblasti historie a zdravotnictví. Díky obrovskému počtu velmi zajímavých fotografií je kniha mnohem více atraktivní a čtenáře obohatí už její samotné prohlížení.

Autor věnuje třicet kapitol podrobnému popisu příčin, průběhu a následků nemoci, celkovému kontextu v rámci celosvětových dějin. Řada případů končila i zápalem plic, který měl na pacienta obvykle fatální dopad. Uvádí i možné způsoby léčby, i když se již tehdy prakticky vědělo, že jakákoli medikace je zcela neúčinná a zbytečná. Pomocnými prostředky byl Aspirin a řada tehdy běžně používaných drog, například opia, kodeinu a podobně. Zmiňuje také Neosalvarsan - lék, kterým se léčil syfilis. Dokonce se i pouštělo žilou, a to ve velkém. Obrazový materiál v knize perfektně dokresluje celkovou atmosféru strašlivé nemoci a tehdejší doby. V knize jsou i zmíněny slavné osobnosti, kterým se chřipka stala osudnou, například rakouský malíř Egon Schiele, francouzský básník Guillaume Apollinaire nebo malíř Bohumil Kubišta a dědeček pozdějšího prezidenta Spojených států Frederick Trump.

O autorovi:

Autor knihy je rakouský lékař zabývající se dějinami medicíny, vydal také několik vlastivědných publikací zaměřených na Vídeň a Prahu, kde již třicet let žije. Mezi jeho známé knihy patří Perem i skalpelem nebo Ale lékařem jsem zůstal. Z jeho další tvorby můžeme zmínit například monografii o Franzi Kafkovi a knihu o Praze, která byla přeložena do osmi jazyků. Kromě španělské chřipky se věnuje i studiu evropské spavé nemoci.

Ukázka z knihy:

Na rozhraní mezi léčitelstvím a lidovou medicínou ale i mezi profylaxí a terapií se těší velké popularitě alkoholické nápoje, přičemž je chřipka v závislosti na zvyklostech dané země zalévána třeba rumem (čajem s rumem), grogem, svařeným vínem nebo medicinálním koňakem. V Anglii je od prosince 1918 whisky dokonce na recept...

csm 102 Spanische Grippe T 9783899195125 7cc6b46d6e

Španělská chřipka: Příběh pandemie 1918
Autor: Harald Salfellner
Přeložil: Pavel Cink
Žánr: populárně naučná
Vydáno: 2018
Počet stran: 169
Vydalo nakladatelství: Vitalis s.r.o.
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál: Zámek Vizovice

Vizovice 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Feťáci jsou velmi zdařilou knihou o závislostech

fetaci200V nakladatelství Ikar v loňském roce vyšla kniha Evy Dolejšové Feťáci s podtitulem syrový příběh ze světa (nejen) drogově závislých.

...

Literatura

Už se nikdy nevrátí - mrazivý švédský thriller

uz se nikdy nevrat perexTahle knížka má v podtitulku napsáno „Mrazivý švédský thriller“. A to tedy opravdu je! DAST MAGAZINE ji zhodnotil takto: „Je to napínavé od první až do poslední stránky. Spisovatel stupňuje ďábelské drama, při kterém ...

Divadlo

Ďáblice – po čertech povedená inscenace

dablice perexPoslední premiéra letošní divadelní sezóny přivedla na prkna Městského divadla ve Zlíně Ďáblici. One woman a two men show, kterou na jevišti rozehráli Hana Tomáš Briešťanská, Zdeněk Julina a Zdeněk Lambor.

Film

Želvy Ninja všechny naporcují

Zelvy Ninja 200Film Želvy Ninja (2014) navazuje na nekonečnou sérii filmů a seriálů o zmutovaných zvířatech, která mají tělo i mysl podobnou člověku. Reportérka April O'Neilová (Megan Fox) jim je na stopě, ale je s jejich osudy spojená víc, než si myslí....