Nechte děti vyprávět nejen o Praze

Nechte děti vyprávět nejen o Praze

Tisk

praha-pro-male-vypravece 200V nakladatelství Presco vyšla v loňském roce další Velká knížka pro malé vypravěče tentokrát zaměřená na naše hlavní město, na Prahu. Autorem knihy je Libor Drobný, který si s ní opravdu vyhrál.

 

 

 

Podstatou těchto velkých knih pro malé vypravěče je, že jsou plné obrázků a děti tak u nich nemusí vůbec umět číst. Stačí se jen dívat na barevné ilustrace a zpočátku například poslouchat příběhy od rodičů a s postupem času fantazírovat vlastní verze barevné reality. Osobně si myslím, že se rodiče musí docela zapotit, ale je to smysluplné a pokaždé se dá najít něco jiného, na co se mohou zaměřit.

Tato velká knížka je tedy zaměřená na Prahu, na naši stověžatou matku měst. Nejsem z Prahy a ani bych v ní bydlet nechtěla, ale při každé návštěvě má pro mě jakési magické těžce popsatelné kouzlo, které se Liboru Drobnému podařilo dostat i do této knihy. Vezme nás na Karlův most plný turistů i umělců, kde se můžeme pokochat vodníkem na Kampě i výhledem na Pražský hrad, dále ke Šlechtově restauraci na Stromovce a také na Malostranské a Staroměstské náměstí.

praha-pro-male-vypravece 2

Úvodní dvojstrana leporela nás knihou trochu provede – seznámí nás s několika obyvateli, kterých si můžeme všimnout. Jedná se například o kamarády a neposedy Ellu a Maxe, paní Růžičkovou s jezevčíkem Provázkem nebo třeba pana a paní Smajlíkovi fotící si neustále selfíčka. Úvodní slovo také navádí k zaměření se na střídající se roční období, nebo na počítání pejsků, ale vymyslet se toho dá celá řada. Například můžete bez obav hrát postřehové hry typu „kdo najde…“, nebo vést děti k tomu, aby ukazovaly předměty určité barvy a podobně.

Na Malostranském náměstí najdete typické stánky, kavárnu, různé vozy včetně historického prohlídkového automobilu nebo koňského povozu. Nechybí ani turista na segweji, kominík nebo výhled na Petřín. Na Karlově mostě je plno umělců, prodejců a také třeba zmrzlinář. Ve Vltavě uvidíte vodníka, šlapadla i výletní lodě a nesmíte zapomenout podívat se i na oblohu, kde si pluje vzducholoď. Hravá nálada přímo dýchá ze Stromovky plné malých i velkých. Příště si můžete na piknik s rodiči zajít i vy! Závěr knihy patří kouzelnému vánočnímu Staroměstskému náměstí s trdelníky i svařákem. A pozor, na radnici se koná svatba!

Velká knížka PRAHA pro malé vypravěče se mi moc líbila, je plná barev a ilustrace v ní dávají smysl. I mě bavilo ji procházet a hledat různé detaily, proto se těším, až budu mít děti a pořídím jim další knihy z této edice (například Farma, Pohádky nebo Veselé nesmysly). Jen tedy doufám, že se vazba tohoto leporela ještě trochu osahá, aniž by se uprostřed roztrhla, protože je hodně pevná a byla bych nerada, kdyby se zničila.

praha-pro-male-vypravece obalka

Velká knížka PRAHA pro malé vypravěče
Autor: Libor Drobný
Žánr: leporelo pro děti
Nakladatelství: Presco Group, a. s. - Ella & Max 
Rok vydání: 2017
Počet stran: 10
Hodnocení: 98 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barvitý a zajímavý život prožívá Alexander Goldscheider, což dokládají nejen jeho memoáry, ale i jeho hudba

alexander perexMuž mnoha tváří. Nebo také renesanční muž. Tak bych charakterizoval Alexandra Goldscheidera (ročník 1950), který se prosadil už před mnoha lety v československé pop music jako hitmaker, aranžér, producent, novinář… Nicméně po emigraci se ko...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Opravdu existuje Dvojí život?

dvoji zivot200V listopadu vyšla u nakladatelství Jota druhá kniha Američanky Flynn Berryové Dvojí život. Psychologický román s prvky thrilleru vás vtáhne a na necelých tři sta stranách vás bude šponovat, jak to asi dopadne…


Literatura

Vyhnání Gerty Schnirch – román, při jehož čtení běhá mráz po zádech

vyhnaniGertySchnirtperexVystoupit ze stínu, to se mnohým a mnohému nepovede, protože jejich konkurenty jsou vynikající nebo ti nejlepší. Ve stínu, rozhodně je třeba říci bohužel, se nachází i román Kateřiny Tučkové Vyhnání Gerty Schnirc...

Divadlo

Mirotické setkání loutek a hudby

altDevátý ročník výjimečné události pro všechny milovníky malých hudebních a divadelních skupin se už blíží. Druhý srpnový víkend v Miroticích bude patřit loutkám, performerům, alternativní hudbě a především příjemné atmosféře. Na co všechno se návšt...

Film

Režisér a scenárista Jiří Mádl právě dotočil svůj dosud největší film Vlny

vlny2 (2)Napínavé dobové drama z konce šedesátých let natáčel Jiří Mádl podle vlastního scénáře, teď snímek míří do postprodukce. Příběh dvou bratrů, jejichž filmový osud se protne se skutečnými událostmi kolem skupiny korespondentů mezinárodní redakce Českos...