Tři hodiny v ZOO

Tři hodiny v ZOO

Tisk

 

Tři hodiny v ZOO, perexNapínavý thriller z prostředí zoologické zahrady zní velmi lákavě. Matka s malým dítětem prchající před šílenými střelci, všude okolo dravá zvěř a pomoc v nedohlednu. Tak tuhle knihu mám chuť číst ihned, jak se dozvídám o jejím vydání. Těším se na nervy drásající napětí v lehce exotickém prostředí a už mi v hlavě běží milion scénářů. Najdu skutečně některý z nich na stránkách knížky? A jak tohle celé dopadne? Na nic nečekám a pouštím se do čtení.

 

Měl to být idylický den, změnil se ale v boj o přežití. Joan si se svým čtyřletým synem užívá v ZOO do poslední chvíle. Několik výstřelů, které zaslechne u východu, ji přinutí s dítětem v náručí utéct zpět do zahrady. Útočníci jsou jim v patách a jsou horší než dravá zvěř. Pro Joan tak začíná závod s časem. Žádný úkryt není dost bezpečný a chvilka nepozornosti ji i syna může stát život. Jak daleko dokáže matka zajít, aby uchránila své dítě?

S knihou Tři hodiny v ZOO to měl být idylický den i pro mě. Ale byl jím? Nevím, nevím. Po dočtení poslední stránky je mou největší emocí z celého románu asi rozpačitost.

Autorka Gin Phillipsová není žádný literární nováček. Pár knižních zářezů už na svém psacím stroji má. Ani se nedivím. Píše poměrně svižně a poutavě. V textu se velmi dobře orientuji a čte se plynule. Líbí se mi i netradiční pojetí kapitol. Místo klasického číslování tu odpočítáváme aktuální čas, což dodává událostem poměrně přehlednou časovou linku.

Ovšem děj samotný mne ohromuje. Absolutně jsem se ve svých představách, o čem kniha bude, netrefila. Místo očekávaného mrazení na šíji se v některých sekvencích bráním spánku. Před očima se mi pomalu a jistě rozpoutává spíš psychologické drama.

Namíchaný koktejl napětí je v mžiku ukolébán myšlenkami všech hlavních postav. Zaujmou mne myšlenky útočníků, chci se dozvědět, co je vede k tomu vyrazit mezi lidi a střílet. Jenže zrovna tohle se jim hlavou nehoní. A Joan, vzpomínající na jednotlivé životní etapy svého syna, mne místy opravdu zklamává. Vážně je v takové situaci prostor pro podobné úvahy? Myšlenkové pochody malého chlapce, co asi vyloví z matčiny kabelky, jsou pro mě v napínavém thrilleru zbytečné a nudné.

Před totálním zklamáním mě zachraňují napínavé záblesky boje o samotné přežití, o útěku. Tu očekávanou mrazivost jim ovšem ubírají zbytečné popisy cesty ala čtení z mapy. Ale to budiž autorce odpuštěno.

Teprve samotné finále dostává ty správné grády. Konečně se dozvídám, proč. Konečně mám tendence být napnutá a možná i trochu vystrašená. Jenže už je nějak příliš pozdě. Konec samotný mi přijde hodně urychlený, kdyby si s ním Gil víc pohrála, mohla tahle knížka ode mne utržit o pár bodíku k dobru navíc.

Tři hodiny v ZOO mohu doporučit každému, kdo ocení náhled do duší zcela odlišných lidí v protipólné situaci. Na své si přijde i ten, kdo nemá rád vyloženě nervy drásající příběhy. Lehké napětí a spoustu mateřských citů. To je přesně to, co od této knihy očekávat. Poměrně tajuplně a dramaticky zpracovaná česká obálka za mě rozhodně předčila textovou část. Škoda.

Tři hodiny v ZOO

Název: Tři hodiny v ZOO
Autor: Gin Phillips
Rok vydání: 2017
Počet stran: 272
Nakladatelství: Plus
ISBN: 978-80-259-0745-0
Přeložila: Markéta Musilová
Odpovědný redaktor: Martina Mašínová
Technický redaktor: Lubomír Kuba
Vytiskl: CPI Moravia Books, s.r.o.
Obálka: Tomáš Cikán
Zdroj foto: Plus

Hodnocení: 55 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bydlím na vesnici v domku se zahradou. A to musí být moje hobby ať chci nebo ne, říká herečka Eva Daňková

eva dankova200Během let jsem viděl herečku Evu Daňkovou na scéně Městského divadla ve Zlíně minimálně v patnácti velkých rolích. I když hrála v české klasice a titulech světového repertoáru, obdivoval jsem její civilní projev a schopnost výstižné char...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kdo jsou Dcery čarodějného vrchu?

Dcery carodejneho vrchu, perexČarodějnictví je opředeno tajemstvím, vědomostmi, ale i temným obdobím v dějinách lidstva. Hony na čarodějnice. Sledování, předsudky, udávání, strach a hrůza. Ženy pálené na hranicích. Dnes nad takovým ...


Literatura

Lužanská mše Valji Stýblové

Luzanska mse 200Ty čtyři svazky mi ležely na nočním stolku mnohem déle, než tomu bývá u jiných knížek. Ne snad proto, že bych se bála kvality, naopak. Autorka Valja Stýblová byla jasnou zárukou příjemného čtení. Šlo o čas a pohodu. Cít...

Divadlo

Dušek se vrací na místo činu - Lávka Open Air Chocerady bude 21. – 27. června

lavka open air 200Již podruhé si budou moci vychutnat návštěvníci legendární divadelní představení Jaroslava Duška Čtyři dohody, Pátá dohoda a Vizita v rámci Lávka Open Air Chocerady. Vstupenky k dostání v síti Ticketportal.

...

Film

Život v extrému. Do kin míří celovečerní dokument Karlos o gladiátorovi Vémolovi

Karlos - TEASER PLAKÁT

Dvojice režisérů Michal Samir a Šimon Šafránek právě dokončuje celovečerní dokument o jednom z fenoménů dneška Karlosovi Vémolovi. Film s výmluvným názvem Karlos má ambici odhalit, jaký...