Pozor na chvíli, kdy uvidíte hořící stromy

Pozor na chvíli, kdy uvidíte hořící stromy

Tisk

horici stromy 200Kristina Ohlsson není pro české čtenáře žádný nováček. Její knihy jsou u nás velmi vysoce hodnoceny. Já jsem se s ní seznámila díky knihám Lotosové a Miovo blues, které mě nadchly, a proto jsem se s radostí pustila i do novinky Hořící stromy, která slibovala hororový příběh.

 

 

Už jen pohled na obálku, která je velmi atraktivní, napovídá, že procházka růžovým sadem tento příběh rozhodně nebude. Když uvidíte hořící stromy, zbystřete! Přinejmenším v Kristindstadu, kde se příběh odehrává, to totiž znamená, že někdo zmizí.

Tak jako před lety. Lukas se vrací domů po deseti letech. Po deseti letech, kdy byl unesen, a jako náhle zmizel, tak se znovu ocitnul zpět na místním hřišti, ale s brutálními jizvami, s poraněním hlavy, které mu vymazalo poslední rok života před zmizením.

Lukasův návrat je trnem v oku jeho sousedům, zmítají jimi pocity závisti a nespravedlnosti. Jim totiž rok před Lukasem zmizela dcera Fanny. Ta však neměla to štěstí, dosud se nevrátila a jediný člověk, který stále pátrá, je její otec Gunnar. Ve stejnou dobu se na místní faru stěhuje mladý pár – Anna a David. David, dávný přítel Lukase.

Po setkání Gunnara s Lukasem, kteří vůči sobě vnímají velmi nelibé pocity, začne vyšetřování na vlastní pěst. Získávají různá nová vodítka. Poprvé se zajímají i o třetí oběť, která zmizela jako první – Lydiu. Narážejí i na malíře Hugo Borga, který maluje hořící stromy. Přesto všechno Lukas v sobě nemá jistotu, zda za zmizeními nestojí on sám.

Přiznávám, že první půlka, řekněme trochu duchařská, mě dokázala natolik vyděsit, že jsem slyšela u sebe doma spoustu tajemných zvuků. Nicméně, děj byl tak lákavý a napínavý, že jsem nemohla přestat číst, i kdyby to znamenalo noční můry. Viděla jsem některé reakce jiných čtenářů, kteří si stěžují na překombinovaný konec děje. Mně však přijde, že autorka prostě použila podobný modus operandi jako třeba už ve zmíněných knihách Lotosové a Miovo blues. Proto, pokud máte rádi napětí, kličky, pozvolné odhalování pravdy a nejste zatížení na happy endy, Hořící stromy jsou kniha pro vás.

horici stromy

 

Název: Hořící stromy/ Sjuka själar
Autor: Kristina Ohlsson
Přeložila: Viola Somogyi
Žánr: krimi a thrillery
Vydáno: 2017
Nakladatelství: Kniha Zlín
Počet stran: 344
Hodnocení: 85 %
Foto: www.knihazlin.cz


http://www.knihazlin.cz/krimi-a-thrillery/horici-stromy


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S odstupem bych po poslechu alba už zase mnoho věcí udělal jinak, říká Oldřich Bohadlo

bohadlo 200Někde tam jsi. To je název debutového alba náchodského tria BohadloBand, jejímž výhradním autorem je její kapelník, kytarista a zpěvák Oldřich Bohadlo. Jeho texty, melodie a zpěv jsou poznávací značkou skupiny, která se sice na první pohled může j...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Fantazii se meze nekladou – a v Zaklínačovi to platí dvojnásob

lisk200Rok 2015 by se klidně dal nazvat rokem Zaklínače – nejenomže hra na PC byla vyhlášena nejlepší hrou roku, ale nakladatelství Crew vydalo první grafický román o Geraltovi, Skleněný dům. Nesmím zapomenout ani na nabušené a skvostně vypracované kompendium Z...


Literatura

Jeffrey Eugenides: Sebevraždy panen

200litKonečně jsme se dočkali. V říjnu vyšlo v nakladatelství Host další dílo jednoho z nejoceňovanějších amerických spisovatelů této doby, držitele Pullitzerovy ceny a autora knih Hermafrodit a Hra o manželství, které již v ČR vyšly a měly velký úspěch. Jedn...

Divadlo

Trollové mezi námi

Trollove 2Pražská čtvrt Letná. V jednom z barů popíjejí mladý absolvent práv Vojta a tajemná dívka Lena, která se mu líbí a o které touží dozvědět se víc. Dokonalé rande ale přeruší telefonát, který nejenže zhatí Vojtovi všechny jeho plány, ale i obrátí j...

Film

Mission: Impossible – Fallout vtrhne do pražského kina IMAX o týden dříve!

Mission1 perexOd počátku srpna opět ovládne zdejší kina tajný agent Ethan Hunt, kterého již tradičně ztvárnil oblíbený herec Tom Cruise. Nové, v pořadí již šesté pokračovaní špionážní série MISSION: IMPOSSIBLE nese podtitul FALLOUT a diváci se ho doko...