Třešně voní vždycky po třešních, zvlášť v hokejových městech

Třešně voní vždycky po třešních, zvlášť v hokejových městech

Tisk

Medvedin 200Vydavatelství OneHotBook nedávno přineslo další audioknihu nejen u nás stále oblíbenějšího autora Fredrika Backmana. Ten nadchl čtenáře románem Muž jménem Ove a nyní čtenáře a posluchače přivádí do malé vesnice, do Medvědína.

 

Fredrik Backman pochází ze Stockholmu a pravidelně píše sloupky do švédských novin a na svůj blog. Největší poprask přinesl jeho první román Muž jménem Ove (2012, česky Host 2014), kterého se ve Švédsku prodalo přes sedm set tisíc výtisků. K jeho dalším knihám patří Co by můj syn měl vědět o světě (2012), Babička pozdravuje a omlouvá se (2013), Byla tady Britt-Marie (2014) a Medvědín (2017). Všechny díla vyšla česky a právě díky OneHotBook mají také svou audioknižní podobu.

Medvědín se odehrává v malé vesnici, pro kterou je hokej úplně vším. Hráči jsou adorováni a především jsou do nich vkládány velké naděje. Kdyby totiž vyhráli juniorské mistrovství, mohlo by to změnit poměry ve vesnici – přitáhnout lidi a celkově zlepšit podmínky k žití. Seznamujeme se s Peterem, sportovním ředitelem HC Medvědín, jeho rodinou a také s několika důležitými hráči. Sledujeme jejich osudy, které se různě prolínají, a jsme svědky jedné nepříjemné události, která převrátí všechny životy naruby…

Fredrik Backman je bravurním vypravěčem – jeho díla nejsou jen o příběhu, naopak ho velmi přesahují. Medvědín není zdaleka jen o hokeji, ale ukazuje, jak to chodí ve sportu, jak fungují vztahy v týmu nebo na malé vesnici, jak je důležitá rodina a přátelství. Také se dotýká například propasti mezi chudými a bohatými a podobně. Vážná témata jsou vyvážena humorem, avšak také zvláštním a originálním způsobem – spíše slovně než situačně. Zkrátka jde o opravdu neobyčejnou knihu, kterou si každý musí prožít.

Interpretem audioknihy je výborný Pavel Soukup. Tento charismatický a sympatický herec dílo povznesl ještě na vyšší level. Dokázal dodat napětí tam, kde to bylo potřeba a také zachytit sportovní dravost. Jeho hlas je hřejivý a moc příjemný, také jej často mění a přenáší jeho prostřednictvím mnoho emocí. Pavel Soukup je opravdu skvělým vypravěčem a moc si mě získal. Uznávám, že to neměl lehké, když potřeboval zachytit atmosféru na stadionu, ale odvážně se s tím popral a jeho „prásk, prásk, prásk“ mi znělo v uších i po doposlouchání příběhu.

Audiokniha má 18 hodin, ale rozhodně se u ní nebudete nudit, ani se nemusíte bát, že byste se ztratili v ději. Ze začátku se na vás sice nasype mnoho jmen a postav, ale brzy se v nich zorientujete a budete hltat jejich příběh. A zaručeně se přidáte k té sportovní euforii a budete také v duchu nebo nahlas skandovat „Medvědi, medvědi z Medvědína“.

Nejen nadšenci do hokeje by si Medvědín rozhodně neměli nechat ujít. Medvědín je jedinečné dílo a já se k němu budu ráda vracet. Příběh totiž obsahuje spousty nitek odkazujících k budoucímu ději, které mohou vyniknout při druhém poslechu a navíc si ráda znovu vychutnám Backmanovo jazykové umění a výbornou interpretaci Pavla Soukupa.

Pavel Soukup vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově a poté absolvoval DAMU. Hrál v Městských divadlech pražských a stal se členem souboru Hudebního divadla v Karlíně. Známý je i z televizních obrazovek, kde se objevil v množství filmů, pohádek a seriálů. Ještě známější je ovšem jeho hlas – namluvil komentář k mnoha dokumentům a byl několikrát oceněn za práci v dabingu. Můžete jej znát jako hlas Arnolda Schwarzeneggera, Harrisona Forda, Bruce Willise nebo Roberta Redforda. Dále účinkoval v audioknihách vydavatelství OneHotBook: TO (2017) a Píseň krve (2017).

Medvedin Audiokniha

Medvědín
Autor: Fredrik Backman
Interpret: Pavel Soukup
Vydavatelství: OneHotBook
Délka: 18 hodin 8 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 95 %

http://www.onehotbook.cz/audioknihy/medvedin/

Zdroj foto: onehotbook.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Umění by nemělo být tvořeno jen v ukradených chvílích

Veronika perexVeronika Opatřilová, autorka úspěšného románu Počkej na moře, se stala patronkou naší literární soutěže Nejkrásnější milostný příběh. Slíbili jsme vám s ní rozhovor, tak tady je. Veronika na sebe prozradí, jakou literaturu má ráda, kdy začala p...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Působivá novela z periferie – Dům číslo 6

2001Kdysi to byla chlouba prosperujícího podniku i české architektury, dneska je to dům pro opuštěné lidi na okraji společnosti. Je za plotem a není za plotem, nikdo se o ty, kdo v něm žijí, nezajímá, nikdo se nezajímá ani o něj. Jen chátrá. Pak přijde nadšený mlad...


Literatura

Mariette Lindsteinová: Sekta

SektaV Sektě zapadnete do temnoty, zimy, prachu, plísně a holínek plných bahna. "Pokaždé, když pocítím naději, je za rohem ještě větší katastrofa," prob...

Divadlo

Národní divadlo uvádí: Čarodějův učeň

carodejuv-ucen200Dne 28. února Národní divadlo uvedlo světovou premiéru celovečerního baletního představení s názvem Čarodějův učeň. Ambice tohoto baletu jsou veliké. Oslovit co nejvíce generací, včetně té náctileté. ...

Film

Záplava filmů pohltí Karlovy Vary

MFFK IFFlogoPo roční přestávce zaviněné covidovou epidemií se opět vrací KARLOVARSKÝ FILMOVÝ FESTIVAL, oproti obvyklému datu o dva měsíce posunutý. Letos se ve dnech 20. až 28. srpna koná jeho 55. ročník. Nejspíš bude skromnější – mám na mysli značně zúže...