Zkrotí Jindřich VIII. svoji královnu Kateřinu?

Zkrotí Jindřich VIII. svoji královnu Kateřinu?

Tisk

Zkrocená královna, perexHistorie a dějepis ve škole nepatřily k mým oblíbeným předmětům. Nejspíš za to mohly sáhodlouhé přednášky o bitvách a vojenských strategiích. Pro holku nic moc záživného. Přesto mě vždy lákalo odhalovat minulost. A proto mne zajímají historické romány napsané podle skutečnosti. A přesně takové lákadlo mi nabídla Philippa Gregory ve své knize Zkrocení královny. Keňská rodačka žijící ve Velké Británii, Philippa Gregory, je autorkou mnoha historických románů, v čele s dílem Králova přízeň. Ve Philippiných knihách jsou nejčastěji ústředními postavami anglické a skotské královny a šlechtičny. A stejně tak tomu je i v příběhu Zkrocené královny Kateřiny Paarové.

Anotace knihy:

Když Kateřinu Parrovou požádal Jindřich VIII. o ruku, zhrozila se. Z kdysi pohledného mladíka je nevypočitatelný stařec s páchnoucím dechem. Role šesté manželky krutého krále se jí hnusí stejně jako oblečení a šperky pěti předchůdkyň, které musí nosit. Na každém kroku naráží na jejich nešťastný osud a děsí se, jakému nebezpečí bude muset sama čelit.

Už na první pohled mne knížka láká svoji rudou obálkou s královninou korunou. Co nejdříve ji otevírám a vrhám se na čtení. Autorčin styl psaní se mi líbí. Už od první stránky se text čte moc dobře. Děj plyne srozumitelně a svižně. Žádné krkolomnosti nebo složitosti ani zbytečné opovídávání. Je to přesně ten styl psaní, který u lehce naučné a přesto odpočinkové literatury očekávám.

Stránku po stránce se seznamuji se vzdělanou a velmi silnou ženou. Do života Kateřiny Paarové nahlížím v době, kdy je podruhé ovdovělá a užívá si vášnivý vztah s Thomasem Seymourem. Konečně jejímu rozletu nebrzdí žádný manžel a může se svým životem nakládat tak, jak sama uzná za vhodné. Ovšem jen do momentu, kdy upoutá pozornost samotného krále Jindřicha VIII. Nabídka k sňatku mění všechny její naděje a sny směrem k nezvratnému osudu. Žádost krále se totiž nikdy neodmítá.

Vzít si za muže vládce země je samozřejmě snem každé ženy. Ale je tomu tak i v případě arogantního a samolibého Jindřicha? Starce doprovázeného zápachem z úst a hnilobného zranění nohy? Náladového a pomateného muže s vleklými střevními potížemi? Kateřině rozhodně král nepřipadá jako muž jejích snů. Ovšem nezbývá jí nic jiného, než se podvolit a stát se královnou.

Nebyla by to Kateřina, aby se zoufale poddala situaci. Právě naopak. To, jakým směrem se její život ubírá, bere jako výzvu. Kromě dalšího vzdělávání jí láká i možnost nenápadně ovlivňovat aktuální reformu církve. Nestane je jí ovšem tato aktivita osudnou? Co když se její veličenstvo král špatně probudí a ona skončí stejně jako její předchůdkyně v rukou kata?

Zkrocená královna je velmi poutavý a čtivý příběh z tudorovské Anglie. Kromě hezky vylíčeného života na královském dvoře, nás autorka nechává nahlédnout i na dobovou politickou situaci. Celý román je tak mistrně namíchaným koktejlem odvahy, vynucené lásky a historických střípků. Za mě skvělé dílo, které mohu vřele doporučit k přečtení.

Zkrocená královna

Hodnocení: 95 % 
Název: Zkrocená královna
Autor: Philippa Gregory
Rok vydání: 2017 
Počet stran: 424
NakladatelstvíAlpress
ISBN: 78-80-754-3585-9
Překlad: Jana Vlčková
Redakční úprava: Drahomíra Smutná 
Grafika obálky: Tomáš Řízek 
Vytiskl: Centa, s.r.o. 
Zdroj fotoAlpress


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Klemeš: „Program nám letos narostl o několik set procent.“

chillibrani 200Festival milovníků pálivého Chillibraní se bude konat 5. září 2015 na brněnském koupališti Riviéra. Připraven je celodenní program pro děti a dospělé, kterému dominuje soutěž Mistrovství ČR a SR v pojídání pálivého - Chilližrout 2015. O to...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

7 dní hříchů naplněno sedmero hříchy

7 dni hrichu josef urbanSudety, první mírový den 9.května 1945…
Probouzející se ráno nedává zatím tušit, že následujících sedm dnů bude naplněno sedmero hříchy, že se stanou věci, které obrátí naruby životy starousedlíků z jesenických horských osad...


Literatura

Milovníci historie, zbystřete, je tu Střet impérií

stret imperii 200V listopadu vydalo nakladatelství Vyšehrad historický román irského spisovatele Bena Kanea Střet impérií. První díl dvousvazkové ságy se dá číst samostatně a hlavně nám poskytne sondu na neklidné období Druhé makedonské války.

Divadlo

Premiéra muzikálu v Brně: Ženy na pokraji nervového zhroucení

foto perexPodle známé filmové komedie Pedra Almodóvara  z roku 1988 se v londýnském West Endu pustili naslovo vzatí odborníci muzikálového  žánru, Jefrey Lane (libreto) a David Yazbek (hudba a text písní) do divadelní...

Film

Prestižní soutěž Jameson Done in 60 Seconds v režii Jameson whiskey je zpět!

altV letošním roce proběhne již druhý ročník soutěže Jameson Done In 60 Seconds v rámci Jameson Empire Awards, která je určena pro všechny fanoušky filmu.

 

...