Počátek: Kde jsme se tu vzali a kam míříme?

Počátek: Kde jsme se tu vzali a kam míříme?

Tisk

pocatek 200Únor se na knižním trhu nese ve znamení dlouho očekávané novinky Dana Browna s názvem Počátek. A díky vydavatelství Tympanum se toto dílo dočkalo rovnou i audioverze. Jaká je?



Dan Brown se narodil 22. června 1964 v New Hamshire středoškolskému profesoru matematiky a hudebnici. Vystudoval elitní internátní střední školu Phillips Exeter Academy a v roce 1986 absolvoval vysokou školu Amherst College. Nějakou dobu učil angličtinu na Phillips Exeter Academy, než se stal spisovatelem na plný úvazek. Brown je autorem mnoha světových bestsellerů, předně tedy Šifry mistra Leonarda, která se postarala o velký poprask. Mezi jeho další knihy patří Andělé a démoni (2000), Pavučina lží (2001), Digitální pevnost (2005), Anatomie lži (2008), Ztracený symbol (2009) a Inferno (2013). Brownovy romány vycházejí v 56 jazycích po celém světě a už bylo vydáno přes 200 milionů výtisků.

Román Počátek začíná, když známý protagonista a harvardský profesor Robert Langdon přijíždí do Guggenheimova muzea v Bilbau, kde se zúčastní prezentace jeho kamaráda futuristy Edmonda Kirsche. Součástí teto prezentace má být velmi důležité oznámení a odhalení objevu, který má vše změnit. Večer se však dramaticky změní a hrozí, že tato prezentace nikdy nespatří světlo světa. Tomu chce zabránit právě Robert Langdon, kterého doprovází ředitelka muzea a budoucí španělská královna Ambra Vidalová. Společně vyráží do Barcelony najít zdánlivě nerozluštitelné heslo o 43 znacích a čeká je mnoho překážek…

Brownovy knihy jsou oblíbené, protože hodně pracuje s náboženstvím a historií, ale přesto se nejedná o žádné nudné výklady, ale naopak velmi dobrodružné a napínavé vyprávění. Své čtenáře tak nenásilnou formou vzdělává a ještě jim dokáže představit nějaké město – například v Šifře mistře Leonarda to byla Paříž, v Infernu zase Florencie. Tentokrát je pozornost zaměřena do Barcelony, takže pro milovníky tohoto Gaudího města je román opravdu povinností. Co se týče tohoto vzdělávání, mohou být čtenáři a posluchači trochu zklamaní, protože Brown se zde přibližuje moderní době a pasáže jsou zaměřeny spíše na vědu a také budoucnost. Setkáváme se tak s umělou inteligencí a postavy využívají Uber a pracují s internetem. Tato modernost není na škodu, jen je to prostě už něco jiného, než Brownova obvyklá honba za pravdou.

Dan Brown je pan spisovatel, který umí pečlivě vystavět příběh, ví kam dát napětí, kde trochu zvolnit, kde něco vysvětlit a podobně. To se mu rozhodně nedá upřít, přesto je Počátek trochu jiný a podle mě mu něco schází. Nemluvě o tom, že když znáte víc děl, cítíte, že jsou napsány podle stejného schématu, ale to by se dalo vytknout každému druhému spisovateli.

Audiokniha nabízí nezkrácený román, má tedy téměř 20 hodin a já si mnohokrát říkala: „co jsem poslouchala tak dlouho?“ „to je jako celé?“ Zkrátka jsem pořád čekala na nějaké zlomy a ty (bohužel) nepřišly. Výsledná odhalení na mě nějak nedokázala udělat dojem, neměla jsem nutkání poslouchat dál a dál a nechala jsem příběh jen tak plynout.

Interpretem je Martin Sláma, který mi upřímně ze začátku moc neseděl, zdál se mi nevýrazný, ale pak jsem si na něj zvykla a jako vypravěč se mi moc líbil. Měl příjemný tón hlasu a líbilo se mi v něm i to napětí, které do audioknihy dokázal promítnout. To skvěle doplňuje i hudba, dramatická přesně tam, kde se potřebujete nadechnout nebo zamyslet a uvolněnější až rozpustilá v místech pouhého předělu.

Závěrem bych ráda řekla, že byste si Počátek rozhodně neměli nechat ujít – je na každém, aby si na něj udělali svůj vlastní názor, a věřím, že mnoho čtenářů potěší a nadchne. Audiokniha je zdařilá a ani já nelituju času, který jsem s ní strávila.

Martin Sláma (* 1970) se po absolutoriu na Divadelní fakultě JAMU stal členem činohry Národního divadla Brno, kde působí dodnes. Z dlouhého seznamu postav, které za tu dobu vytvořil, jmenujme Edgara v Králi Learovi, Hubičku ve Snu noci svatojanské, dvojroli Rechtor – Skokánek v Lišce Bystroušce nebo Bertieho, vévodu z Yorku ve Stropnického adaptaci hry Králova řeč, za něhož byl nominován na Cenu Thálie 2013. Na svém kontě má desítky nadabovaných inscenací a seriálů (Komisař Rex,Mentalista, Havaj 5-0) a televizní diváci ho znají jako strážmistra Karabelu v Četnických humoreskách. Je také moderátor a několik let moderoval pořad Dobré ráno na ČT 2. Pro Tympanum načetl kromě Počátku audioknihy Scotland Yard a Lovec draků.

pocatek

Počátek
Autor: Dan Brown
Interpret: Martin Sláma
Vydavatelství: Tympanum
Délka: 19 hodin 30 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 85 %

http://www.tympanum.cz/cs/e-shop/356-pocatek/

Zdroj foto: tympanum.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Doba nepřeje novým písničkám, říká zpěvák Dalibor Janda

janda perexPřed loňskými Vánocemi jel koncertní šňůru, vydal již své 21. album - DVD Karaoke párty s melodiemi svých hitů - či singl své dceři, zpěvačce Jiřině Anně Jandové. Má úspěchy. Přesto má k dnešní době výhrady: nelíbí se mu, že do rádií je velký pro...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Povídky o vlasti: Z pera břitkého kritika Kremlu

povidky o vlasti200V květnu došlo ke 2. vydání souboru Povídky o vlasti od progresivního ruského autora Dmitrije Glukhovskeho. Ruská satira má hluboké kořeny, je stále aktuální a navíc se v dnešní pohnuté době dobře prodává. Hlavně však stojí za přečten...


Literatura

Uslzené Květiny pro Lauru

kvetiny pro lauru 200Nakladatelství NOXI přišlo v červenci s druhým vydání knihy Květiny pro Lauru z roku 2006. Jedná se o román od populární slovenské autorky Táni Keleové-Vasilkové, který je opět velmi čtivý…

 ...

Divadlo

Divotvorný hrnec – muzikál v barvách duhy

200hrnecMěstské divadlo Zlín zahájilo sezónu muzikálem od Voskovce a Wericha Divotvorný hrnec. Jak se s tímto kouzelným příběhem o hledání štěstí na konci duhy vypořádali, se dozvíte v tomto článku.

...

Film

Vzestup další říše

Vzestup 200Film 300: Vzestup říše (2014) je tak trochu lyrický, a přitom hodně akční a bohatý na speciální efekty, spousty falešné krve nevyjímaje. Herečka Eva Green v něm hraje uprostřed mezi dvěma dávnými soupeři tu nejhlavnější roli.