Dobrodruh Bear Grylls v roli spisovatele: Hořící andělé

Dobrodruh Bear Grylls v roli spisovatele: Hořící andělé

Tisk

horici andele 200Čtyři měsíce po vydání Letu duchů nám nakladatelství Jota servíruje druhý díl série Will Jaeger britského autora Beara Gryllse. Akční dobrodružný román Hořící andělé vyšel v únoru a začíná přesně tam, kde skončil jeho předchůdce. Dokázal si udržet kvality prvotiny?


Edward Michael Grylls přezdívaný Bear, (* 1974) je britský dobrodruh, spisovatel a moderátor. Tři roky sloužil jako výsadkář u britských speciálních jednotek SAS. Proslavil se jako průvodce v seriálem Nutné k přežití (Ultimate Survival/Man vs. Wild) vysílaném na stanici Discovery Channel. Ve věku 23 let se stal nejmladším Britem, který zdolal Mount Everest. V červenci 2009 se stal nejmladším (35 let) vedoucím skautů ve Velké Británii. Co se týká psaní, tak rozhodně není žádným nováčkem, i když většinou psal odborné či životopisně zaměřené knihy, například: Cesta vlka, Extrémy naší planety, Let duchů, Příběhy skutečné odvahy, Zlato bohů, Vzhůru - Pozoruhodná cesta k vrcholu Mount Everestu.

Opět se setkáváme s neúnavným bojovníkem Willem Jaegrem, který se nezastaví před ničím, aby získal svou rodinu zpět. Nechybí ani jeho nejbližší neohrožení spolupracovníci v čele se svéráznou Irinou Narovovou, ke které je každým dnem blíž. Nacistická hrozba je stále hmatatelná, a tým musí udělat vše, aby zachránil svět před zkázou.

Grylls neustále čerpá ze svého působení v SAS a díky tomu působí popis akce přirozeně a vyvažuje tak námět, který působí přitaženě za vlasy. Tajný nacistický virus na vyhlazení nepřizpůsobivého obyvatelstva? Trochu moc sci-fi, řekla bych. Když sloužil u SAS, hodně času věnovali zkoušení špičkového, supermoderního vybavení. Při práci pro JATE (Joint Air Transport Establishment) – tajnou skupinu, která měla na starost vpravdě bondovské metody vzdušného výsadku – skákal z těch nejvyšších možných výšek. Nedávno však britské ozbrojené síly vyvinuly zcela jinou koncepci. Namísto seskoků z horního okraje zemské atmosféry vymysleli výsadek z malé výšky, aby parašutistovi umožnili skákat z téměř nulové výšky, a přesto přežít. (str. 39)

Při čtení úvodu knihy, kdy jsme se podívali do minulosti, jsme měla trochu obavy, jak to autor celé pojme. Naštěstí po této odbočce pro vysvětlení už jsme jeli v zaběhnutém akčním schématu nacisti = zlo. Líbí se mi, že díky svým zkušenostem dokázal Grylls skvěle začlenit do knihy jak své vojenské zkušenosti, tak znalosti různých ekosystémů a aktuálních problémů. Jako je třeba pytláctví, na které v tomto příběhu nenápadně upozorňuje.„Jen velmi málo hostů sem jede autem jako vy,“ začal König. „Většina objíždí Afriku podle přesného harmonogramu. Přiletí na mezinárodní letiště Kilimandžáro, odkud je lehčími letadly bleskově hodí sem. Přijedou celí natěšení, že uvidí velká lovná zvířata. Říká se tomu „velká sedmička“: lev, gepard, nosorožec, slon, žirafa, buvol kaferský a hroch. Když si je odškrtnou, většina odletí do plážového letoviska Amani.“ (str. 193)

Hořící andělé mě zaujaly jak námětem, tak hlavně netradiční scenérií a nesourodým týmem. Každý si zde jistě najde důvod, proč knihu číst. A čte se lehce, děj ubíhá a napětí graduje. Co víc si od dobrodružného románu přát?

horici andele

Název: Hořící andělé
Autor: Bear Grylls
Žánr: dobrodružný román
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2018, pevná vazba
Počet stran: 384
Hodnocení: 85 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Uvědomit si ty správné hodnoty

Rozhovor LUCIE NOZIZWE 200Koncert míru - pod tímto názvem proběhne 30. září v Praze v Lucerna Music baru koncert , na kterém vystoupí Zululand Gospel Choir a česká zpěvačka, která přináší na českou hudební scénu rytmy Afriky, Lucie Nozizwe. Pán...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Pozor! Za tebou

za tebou 200V červenci vyšel u nakladatelství Kalibr příběh Za tebou britské autorky Sibel Hodge s thriller prvky. Jedná se o příjemnou oddechovku, která se čte sama!

 

...

Literatura

Užijte si čas s Terezou Bebarovou

cas na tebe 200Tereza Bebarová se v rámci současné situace rozhodla zrealizovat lifestylový a hobby pořad s názvem Čas na TE.BE. Ten je založený na rozhovorech se zajímavými a nadanými lidmi a není tak divu, že z něj vzešla kniha Čas na TE.BE pro všech...

Divadlo

Společenstvo vlastníků ukazuje přehlídku typických Čechů

spolecenstvo vlastniku 200V rámci festivalu Setkání Stretnutie do Zlína přijelo také pražské Divadlo Vosto5 se svou hrou Společenstvo vlastníků. Letošní ročník se nesl v duchu biografií, ale také tématu „co dnes znamená být jiný“, což se v n...

Film

Severská filmová zima potěší fanoušky metalu

heavy200Není to tak dávno, co jsme vás zvali na Severský filmový podzim a už za pár dní na vás čeká zimní nálož toho aktuálně nejlepšího ze severské kinematografie. 14. února v Praze bude festival zahajovat bláznivým finským filmem o více méně úspěšné metalové...