Tesla: génius, který zkrotil elektřinu

Tesla: génius, který zkrotil elektřinu

Tisk

Tesla perex

Nicola Tesla (1856-1943) patří mezi nejznámější vizionáře v dějinách lidstva. A protože se jedná o vynálezce, kolem nějž krouží pestrá řada spekulací a konspiračních teorií, není divu, že je pro populárně-vědeckou literaturu více než příhodným materiálem. Jednu z nejnovějších knih o tomto velikánovi vydalo nedávno nakladatelství Jota – jejím autorem je David J. Kent a nese název Tesla: génius, který zkrotil elektřinu.

 

V případě této publikace však nejsou ústředním bodem zmiňované konspirační teorie. Kniha je pojata životopisně – předkládá pikantní historky z Teslova života, snaží se charakterizovat vynálezcovu osobnost, vypráví o jeho vědecké kariéře.

Nutno říci, že autor nezachází příliš do hloubky a od podobné knihy bych možná čekala zasvěcenější vhled do problematiky. Na můj vkus jsem navíc narážela na příliš mnoho přímých citací a při pohledu na použitou literaturu mě rovněž překvapilo, že David J. Kent relativně často čerpal z Wikipedie. Na jednu stranu nemám nic proti hledání informací prostřednictvím tohoto média, nicméně od akademického pracovníka bych přece jen očekávala, že se bude odkazovat na původní zdroje.

Druhou výtkou, kterou si dovolím k této publikaci poznamenat, je její přílišná vizuální podbízivost, ne-li „bulvárnost“. Kniha se snaží být přístupná většinovému čtenáři – snad proto předkládá řadu barevných i černobílých fotografií, obrázků, maleb, výstřižků z dobových novin, technických schémat… a kdyby náhodou člověk nepochopil, co se děje v textu, čekají na něj na určitých místech zjednodušující komiksová okénka. Je to zkrátka naprostý grafický výbuch vysoce eklektického ražení. A ačkoli většinou u knih oceňuji, jsou-li obohaceny o obrazový materiál, tady to zkrátka nějak nefunguje.

Na druhu stranu musím pochválit ediční práci. Knize nelze odepřít vysoce kvalitní tisk, příjemný křídový papír s vysokou gramáží a v neposlední řadě též kultivovaný překlad  Radomíra Beneše. V zásadě lze tedy říci, že mé kritické poznámky výše se týkají především originálu Tesla: The Wizzard of Electricity, který se stal přímou předlohou pro vydání v češtině - za obsahovou i grafickou podobu tudíž zodpovídá nakladatelství Fall River Press.

Možná to teď může působit, že tahle kniha nestojí za čtení. Proto bych ráda upozornila na to, že se jedná o můj ryze subjektivní názor a možná, že někomu jinému bude tento styl zcela vyhovovat. Já bych například tuto publikaci ocenila, kdyby mi bylo třináct - tehdy by na mě ta barevná smršť jistě udělala podstatně větší dojem než dnes.

 

Tesla - kopie


Tesla: génius, který zkrotil elektřinu / Tesla: The Wizard of Electricity

Autor: David J. Kent
Překlad: Radomír Beneš
Žánr: populárně naučná literatura
Obálka dle originálu: Veronika Cágová
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2017
Počet stran: 248
ISBN: 978-80-7565-238-6


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S paní Jarmilou se hezky »pracovalo« i výborně »kamarádilo«

Hlasatelka 200Televize provází náš život víc jak šedesát let. Tato fascinující instituce prošla řadou etap, stále se vyvíjí. Mnohé profese zanikly, nové vznikají. Právě tohoto tématu se dotýká kniha Daniela Růžičky, v které první televizní hlasatelka J...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Joseph M. Marshall III.: Hledět do slunce a tančit

hledet do slunce 200Ač originální název knihy by mohl být spíš něco na způsob „návrat na lakotskou stezku“, ani česká verze Hledět do slunce a tančit, není vůbec špatná. Oboje totiž svérázným způsobem vystihuje to, co v knize najdete. Návrat k in...


Literatura

Chůva: Jizvy zanechané na duši...

chuva perexMilujete-li romány, které jsou v jednotlivých kapitolách vyprávěny jinou osobou, je tento psychologický thriller tím pravým ořechovým. Krásný kontrast tu tvoří už jen rozdíl mezi ženským a mužským vnímáním. Časové rozpětí tvořící desítky let v...

Divadlo

Vydejme se s Hurvínkem mezi osly

hurvinek mezi osly 200Děti mají docela dlouhé vánoční prázdniny, během kterých asi moc na školu myslet nebudou. Některé z nich si, stejně jako Hurvínek, možná říkají: „Škola???!!! Brrrr!!!“ Ale co se s nimi zajít podívat do div...

Film

SPIRIT OF 45: MÁ SMYSL VRACET SE K IDEÁLŮM ROKU PĚTAČTYŘICÁTÉHO?

spirit perexKen Loach (1936) patří mezo režiséry levicového zaměření, jenž vytrvale mapuje odvrácenou tvář anglické společnosti. Vytrvale se vracel k sociálním problémům, kterými jeho chudí hrdinové trpí, zvláště když se snaží prosadit nárok ...