Další příběh pro knihomoly, tentokrát z Paříže

Další příběh pro knihomoly, tentokrát z Paříže

Tisk

divka200Čteme často, čteme rádi, čteme všude, kde se dá. Knih, které knihomolům představují jejich vlastní svět, není mnoho, ale jsem ráda, když si mě najdou. A přesto, že v názvu titulu je metro, knihu jsem přečetla v tramvaji a nebylo to na škodu.

 

 

 

Juliette žije sama v Paříži a pracuje pro realitní agenturu. Tedy sama, má kolem sebe mnoho knih a díky nim nikdy není úplně opuštěná. Partnerské vztahy ji zrovna nevychází a jednoho dne ráno při cestě do práce narazí na zvláštní místo.

Místo plné knih, o které se stará zádumčivý muž Soliman. Vychovává svou dceru Zaide, která by ráda a s chutí objevovala svět, ale její otec nevychází ze svého brlohu. Soliman organizuje akci nazvanou „knihotoč”. Má své lidi, kteří sledují okolí a pokud získají o svých okolo žijících dost informací, věnují jim knihu. Juliette se po setkání s tak originální osobností musí k nápadu připojit.

Soliman jednoho dne Juliette požádá, aby pohlídala na nějakou dobu Zaide, že si potřebuje vyřešit své problémy. Ty ale nijak zvlášť nespecifikuje, a tak nad osudem Zaide i Juliette visí velký otazník.

O životě v Paříži se mnoho nedozvíme, příběh je zcvrknutý do místnosti plné knih a na linku šest pařížského metra. I rozsahem kniha není příliš obsáhlá, a tak ji berte jako odpočinkovou četbu, třeba právě do dopravního prostředku. Jako oddaní čtenáři určitě budete mít radost ze seznamu knih, které jsou na stránkách zmíněné. Třeba si z nich zase nějakou další vyberete.

Dozvídáme se jen malou část Juliettina životního příběhu a je dost možné, že se k nám vrátí. Dočkáme se nových zpráv o dalším putování Juliette v její Y. S.?

divka

 

Dívka, která četla v metru/
La fille qui lisait dans le métro
Autor: Christine Féret-Fleury
Přeložila: Šárka Belisová
Žánr: beletrie pro dospělé
Vydáno: 2018
Nakladatelství: Motto
Počet stran: 192
Hodnocení: 75 %
Foto: www.motto.cz

http://www.motto.cz/divka-ktera-cetla-v-metru-1/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nad všechny poháry a medaile mám raději spokojenost a odezvu publika, říká Marek Meluzín

marek meluzin 200I když má své zaměstnání, tancem žije a nakazil tím už spoustu dalších. Řeč je o Marku Meluzínovi z Kroměříže. Během svého života prošel několika tanečnímu skupinami, aby si nakonec postavil tu svou a jako choreograf ji vedl a formova...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Moderní romance o sestřičkách z předválečného Londýna

Sestricky na prijmu perexNa jaře roku 1937 mají Dora a Millie, studentky ošetřovatelství v nemocnici Nightingale, plné ruce práce. Čekají je závěrečné zkoušky, a tak kromě praxe na odděleních věnují spoustu času i studiu. Hned po zkouškách...


Literatura

Spisovatel, kvůli kterému nepůjdu spát? Martin Stručovský

V temnotach 200V temnotách je už třetí díl ze série s Matějem Mlynářem od mladého spisovatele Martina Stručovského. Já na něj nedám dopustit na moc jsem se na novou knihu těšila.

 

...

Divadlo

V disco-operním muzikálu Pudl a pudr představí Geisslers fantastické počátky divadla v Čechách

pudl a pudr 200Divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten uvede v neděli 25. září 2022 v Divadle VILA Štvanice pražskou premiéru autorského nově-barokního muzikálu Pudl a pudr. Představení roztančené v rytmu disco-opery je inspirováno pražskými divadelními ...

Film

Glosa: Američtí Oscaři letos konečně ukazují pestrost

oscar2013 200Začátkem příštího týdne k nám brzy ráno ze zámoří dorazí zprávy o vítězích cen Americké filmové akademie, krátce Oscarů. Pozlacené sošky, o jejichž možných držitelích se vždy vedou nadšené spekulace mnoho týdnů...