Seznamte se s ÁDéHáDětem Kryštofem

Seznamte se s ÁDéHáDětem Kryštofem

Tisk

Krystof ADHD 200V nakladatelství Emiment vyšla kniha Pavlíny Brzákové se zajímavým názvem Kryštof ÁDéHáDě. Jak tento titul napovídá, jedná se o příběh Kryštofa trpícího ADHD, který možná mnoha lidem otevře oči.

 

 

 

Kryštof má vývojovou dysfázií a ADHD, svou sestru a především milující maminku. Ta napsala bez příkras velmi osobní a citlivé dílo o zoufalství, překážkách, bojích, ale také o naději a hlavně lásce. O té v první i poslední řadě. Knihu nejvíce vystihuje citát z věnování na začátku knihy: „Smyslem knihy je hledání smysluplné cesty ke vzdělávání nám nejdražších bytostí – našich dětí, a to za jakýchkoli podmínek a životních situací.“ Autorka se totiž nesnaží jen vypsat, ale poskytnout například učitelům a vychovatelům pohled z druhé strany.

Každý po přečtení musí pochopit, že výchova dětí s ADHD není jednoduchá a vyžaduje spoustu trpělivosti a síly. Odsoudit někoho z nejrůznějších důvodů je vždy snadné. Kryštof je jedinečný, má svůj vlastní svět, vyžaduje své jistoty, a když je nemá, je zle. Pro okolí mohou být jeho záchvaty jen scény plné vzteku, ale jen máma ví, co přesně to znamená a s čím vším to souvisí. Já jsem k autorce chovala velký obdiv už od prvních stránek a její přístup mě fascinoval během čtení celé knihy. Nejenže sdělovala spoustu niterných a citlivých pocitů, ale udělala s Kryštofem také velké pokroky, mnohdy okolnímu světu navzdory.

„Kdybych chtěla popsat svět, byla by to nekonečná pavučina posetá třpytícími se kapičkami. Ten třpyt jsou signály odjinud. I já vysílám na různých frekvencích podle toho, jak se zrovna cítím. Jen moc nekotvím, a Kryštof to ví, a neví proč. Nebo tomu nějak rozumí?
„Až vy-ost, vemu si tě za ženu.“
„Až budeš sta-á, donesu ti jídlo.“ (str. 96)

Kniha Kryštof ÁDéHáDě má přes 200 stránek a krátké kapitoly. Styl Pavlíny Brzákové je poměrně jednoduchý, popisný a především plný pocitů. Čtení mě bavilo, ale zpočátku se mi zdálo hodně náročné a měla jsem problém u něho vydržet delší dobu. Nakonec jsem se zakousla, sledovala rodinu v Kosovu a zhltla Kryštofův příběh jako malinu.

Skvělou práci na knize odvedl také její ilustrátor Petr Herold mající na svědomí jednoduché, leč obsahově důležité a velmi zajímavé černobílé kresby. K ději to skvěle sedělo a dotvářelo Kryštofův mnohdy tajemný svět. Působivá je také modrá obálka i hravé nadpisy na ní.

Autorka dílem Kryštof ÁDéHáDě udělala velmi zajímavou osvětu a já knize přeju, aby se dostala do správných rukou a ulevila těm, kteří třeba ještě bojují s těmito čtyřmi písmenky. A věřím, že i pro ostatní to bude velmi zajímavé čtení stejně jako pro mě.

Pavlína Brzáková se narodila 13. března 1972 v Městeci Králové a je to spisovatelka, etnoložka, cestovatelka a také šéfredaktorka měsíčníku Regenerace. Vystudovala obor etnologie na FFUK, kde získala i doktorát, a dlouhodobě se zabývá studiem kultur sibiřských kočovných pastevců. Vydala mnoho knih, například: Goromomo goroló (sibiřské pohádky a příběhy), Cesta medvěda, Až odejdu za horu, Co přináší vítr nebo byla spoluautorkou knih Květa Fialová – Štěstí tady a teď a Květa Fialová – Zákony štěstí. Pavlína Brzáková spolupracuje také s Jaroslavem Duškem, který načetl její knihu Dědeček Olge a společně napsali knihy Ze mě a Tvarytmy.

Krystof ADHD

Kryštof ÁDéHáDě
Autor: Pavlína Brzáková
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Eminent
Rok vydání: 2017
Počet stran: 231
Hodnocení: 85 %

Více informací: https://www.adhdkrystof.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Finský reggae zpěvák Jukka Poika: "Potřebujeme tyhle teplé, slunečné tóny, abychom tady na severu nezmrzli."

JukkaPoika perexJukka Poika je reggae umělec, pocházející z Finska. Svou kariéru začal kolem roku 2000 s kapelou ,,Soul Captain Band,, a vydal s nimi album s názvem ,,Jokaiselle tulta,, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Inteligentní ženy, pozor! Přichází Manželka 22

Manzelka 22 gideon200Nakladatelství Domino má novou edici s názvem Inteligentní román pro inteligentní ženy, již odstartuje kniha Manželka 22...


Literatura

Vačice, která se nesmála

vacice ktera se nesmala 200Tak se mi splnilo jedno přání. Po přečtení knížky Návštěva malé smrti od Kitty Crowther jsem si přála přečíst nějaké další knížky z nakladatelství Baobab a je to t...

Divadlo

Být za Husáka rebelujícím teenagerem nebylo vůbec lehké

200divRevolta jde obvykle ruku v ruce s mládím. Kdy jindy se má taky člověk plný ideálů a snů bouřit proti autoritám ve škole a doma, u kterých nenachází žádné pochopení. Studentka gymnázia Helena Součková, jejíž jedinou starostí kdysi dávno bylo, jestli jí ro...

Film

Každé filmování je velké dobrodružství, říká herec a šansoniér Jiří Bartoň

jiri barton 200Nejen na zámku Libochovice, ale také v Praze a na dalších místech v Česku vznikal během léta německý historický film Ottilie von Faber-Castell. V jedné z rolí se objeví také Jiří Bartoň. Jde o velkoryse pojatý televizní projekt, který pro...