Město světců a zlodějů přináší pohled na krutý život v Kongu

Město světců a zlodějů přináší pohled na krutý život v Kongu

Tisk

big mesto-svetcu-a-zlodeju-WHH-367552Město světců a zlodějů se stalo v minulém roce senzací na poli young adult. Tentokrát ovšem nečekejte žádné prvky fantasy, jak je tomu u tohoto žánru často běžné. Jedná se totiž především o detektivní příběh, který nabízí i řadu inspirace ze skutečného života.

 

Tina je mladá zlodějka, patřící k pouličnímu gangu Goondů. Otce nikdy nepoznala a její matka byla zavražděna během práce u bohatého podnikatele Ronalda Greyhilla. S její smrtí se Tina nikdy nevyrovnala a stále přemýšlí o pomstě. Má totiž jasné mínění o tom, kdo je jejím vrahem. Jednoho dne se proto za pomoci svého gangu neváhá vloupat do domu bohatého pana Greyhilla, aby zde započala promyšlený plán pomsty. Její plán ovšem velice brzy dostane velké trhliny.

Veškerý děj této knihy se odehrává trochu netradičně v Konžské republice ve střední Africe. Jedná se o pěkně drsné prostředí plného násilí a zločinu. Ostatně sama hlavní hrdinka je zlodějka a zaplete se mnoha daleko horšími zločinci. Přestože tato oblast jistě má i mnoho krásných míst, při čtení této knihy působí převážně temně a depresivně.

Na pozadí hlavního příběhu totiž můžete sledovat zdejší poměry, časté násilí na ženách i dětech a samozřejmě všudypřítomný zločin. Příběhy o perzekuci autorka vyslechla z první ruky, když pracovala s uprchlíky z Keni a z dokumentace humanitárních organizací. Popisy těchto situací vycházejících ze skutečných událostí jsou velice realistické a donutí vás pomyslet na fakt, že se u nás nemáme vůbec špatně.

Hlavní dějová linka je převážně detektivního rázu, ale zároveň směruje na mladší čtenáře. Najdeme zde celou řadu, přičemž mezi ty nejdůležitější patří již zmiňovaná Tina. Tentokrát se nejedná o vyloženě kladnou postavu. Přecijen je to zlodějka a její největší touhou je pomstít smrt svojí matky všemi prostředky. Na druhou stranu je to vzhledem k danému prostředí docela pochopitelné. Tina má navíc mladší sestru, která má stipendium ve škole, kde zároveň bydlí. Tolik se s ní tedy nesetkáváme, ale pro naší hlavní hrdinku je to samozřejmě veledůležitá osoba.

Vedle toho najdeme v příběhu řadu menších či větších grázlíků, přičemž někteří stojí na straně Tiny, ale většina je vlastně proti ní. Hlavní záporná postava navíc nemusí být taková, jaká se ve skutečnosti zdá. V tomto prostředí je totiž zločinců opravdu hodně a je velice těžké si vybrat, který je ten hlavní. Vše nakonec může být naopak.

Většinu příběhu pátrá Tina po vrahovi svého otce. Používá k tomu někdy klasické detektivní postupy, shání důkazy a hledá lidi, kteří by o tom mohli něco vědět. Seznamuje se díky tomu i se svojí minulostí, což ji občas zavede do velice kritických situací. Ostatně nebezpečné události ji čekají téměř na každém kroku a díky tomu je kniha velice akční. Děj má spád a stránky vám příjemně plynou před očima.
Prostor dostává i láska, i když o něco větší přecijen ta mateřská a sesterská. Už od začátku je ovšem jasné, že Tina bude mít nějaké pletky s Michaelem, synem jednoho z hlavních podezřelých z vraždy její matky Ronalda Greyhilla. Nakonec se ovšem situace vyvine trochu nečekaným směrem.

Město světců a zlodějů je kniha, která vás určitě bude bavit. Neschází jí napětí a zápletka je opravdu povedená. Velice čtivý příběh je navíc poskládán ze střípků skutečných událostí, díky čemuž se dozvíte i řadu zajímavých informací o dějinách Konga. Ale nebojte se, nebude se jednat o žádný nudný dějepis. Tento román totiž určitě potěší všechny fanoušky young adult, kteří zároveň hoví i detektivnímu žánru. Anebo naopak.

 

big mesto-svetcu-a-zlodeju-WHH-367552 450

Město světců a zlodějů/ City of Saints & Thieves
Žánr: Detektivka, Young Adult, Dobrodružné
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2018
Počet stran: 424
Vazba: Paperback
ISBN: 978-80-253-3583-3


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Blanka Malá: „Kniha není deníčkem… Spíš vzpomínkou na období, ve kterém jsem hledala sílu.“

blanka 200Blanka Malá (1965) je matka tří dětí a babička dvou vnuček, jedné člověčí a jedné psí. Vodnářka, která svůj profesní život zasvětila rozhlasovému mikrofonu jak v soukromých rádiích, tak v Českém rozhlase Hradec Králové. V současnosti žije střídavě v H...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Zasmějte se u příhod veterináře

krava na strome 200Pokud máte chuť na nějakou odpočinkovou knihu, u které se zasmějete a proniknete do tajů záslužného povolání, sáhněte po Krávě na stromě obsahující Neuvěřitelné historky ze života zvěrolékaře.

...

Literatura

Jonas Moström završil Půlnocí svou trilogii

pulnoc 200Nakladatelství XYZ v posledním roce vydávalo třídílnou švédskou detektivní trilogii od Jonase Moströma – po prvním díle Fontána, přišlo Domino a nyní vyšla závěrečná Půlnoc.

 

...

Divadlo

Skleněný pokoj: Světová premiéra původně knižního bestselleru v Brně

Skleneny pokoj 200Román britského spisovatele Simona Mawera se odehrává v Brně, mezi roky 1925 a 1968. Podkladem příběhu je osud lidí kolem slavné vily Tugendhat, světově uznávaného architekta Ludwiga Miese van der Rohe.

Film

Filmaře živí hlavně koprodukce

kino ikon perexKdyby nebylo koprodukcí (nyní zejména česko-slovenských nebo slovensko-českých), mnoho filmů by nejspíš vůbec nevzniklo. Takové Nabarvené ptáče/Pomaĺované vtáča, nedávný favorit Českých lvů, se navíc poohlédlo až na Ukrajinu. Myšlenka ...