Co se dělo pod zámkem? Za zavřenými dveřmi?

Co se dělo pod zámkem? Za zavřenými dveřmi?

Tisk

Pod zamkem, perex

V momentě, kdy mi došlo, že název nové knihy od Joty Pod zámkem, neznamená v podzámčí, ale za zavřenými dveřmi, začala mnou cloumat typická ženská vlastnost, zvědavost. Tu ještě umocnila obálka, ze které na mě kouká roztomilé dítě a nad ním se tyčí už od pohledu velmi přísný pán.

 

Po přečtení anotace jsem lehce zaváhala. Vážně chci tohle číst? Prožívat minulost jedné ženy zrovna s takovýmto osudem? Rozhodnutí přišlo vzápětí. Ano, chci. A proč? A proč si myslím, že bychom takovéto knihy měli číst my všichni? Protože i když je jasné, že půjde o děsivé čtení, každé písmenko v knize popisuje realitu. Skutečnost, která se stala. A je nad slunce jasné, že lidé, jako je Louis Didier nejsou jen pomyslným zrníčkem v moři písku naší populace. Jen o nich nevíme. A to je velká chyba. Protože když budeme vědět, máme šanci pomoci. Už to se počítá. O čem, že tedy vlastně Maude Julienová vypráví?

Oficiální anotace vydavatele:

I po více než padesáti letech si Maude Julienová pamatuje ten zvuk, když se za ní zavřela mříž. Její otec právě koupil pochmurný dům obklopený parkem v oblasti Saint-Omer. Maude, které tehdy byly tři roky, zde bude žít zavřená, aniž by kdy šla do školy, aniž by kdy měla přátele. Je také uzavřená psychicky, protože patriarcha chce ze své dcery udělat „nadčlověka“. Musí se učit překonávat strach, nouzi, bolest i samotu, aby byla schopná uskutečnit poslání, k němuž ji předurčil. Až po dlouhé době pochopí, že její otec, vysoký hodnostář zednářské instituce, vytvořil závratný projekt, v němž ona hraje hlavní roli.

Jak se zbavit tak extrémního vlivu? Kde najít sílu uniknout z takového zajetí?

Maude se podařilo v osmnácti letech opustit vězení svého dětství. A pak, po dlouhém úsilí, si vydobýt svou svobodu.

První, co musím udělat, je vyseknout Maude tu největší poklonu, jaké jsem schopná. Nejen za to, že přežila a že přežila se zdravým rozumem a dnes žije poměrně spokojeným životem, ale hlavně za to, že dokázala otevřít staré rány ve své duši a podělit se s námi o svůj osmnáctiletý příběh života věznění svým vlastním otcem.

Maude se narodila do rodiny, které vládl despotický otec. Matka v této domácnosti byla pouze do počtu, zcela ovládaná svým manželem. Louis Didier plně převzal výchovu dcery do svých rukou a rozhodl se splnit si jejím prostřednictvím svůj sen. O vychování nadčlověka, který přežije jakoukoliv hrůzu, bolest i strach. A proto svoji holčičku už od útlého věku nechává těmito emocemi a pocity procházet. Den po dni na ní vykonává své kruté a tyranské fantazie, díky kterým chce svého cíle dosáhnout. Pod zámkem se odehrává brutalita nejvyšší kategorie podporovaná sektářskou ideou.

To, co Maude prožívala je děsivé, až do morku kostí. Člověku při čtení vstávají vlasy hrůzou a mezi slzami lítosti a bezmoci se ptá, proč si nikdo nikdy nevšiml, toho chorého mozku a nezasáhl? Proč tohle všechno Maude musela prožít a nakonec si pomoci sama? Miliony dalších otázek se mi honí hlavou. Na některé odpovědi dostávám, jiné mi v hlavě zní dodnes.

I když je čtení tohoto autobiografického románu velmi temné, ani na vteřinu nelituji, že jsem knihu přečetla. Autorka píše svižně, krátké kapitoly nutí čtenáře pokračovat ve čtení, i když by vlastně nejradši knihu zašlapal do země. Tedy vlastně knihu ne, ale jejího hlavního hrdinu určitě ano.

Pod zamkem

Hodnocení: 95 %
Název: Pod zámkem
Autor: Maude Julien
Rok vydání: 2018
Počet stran: 240
Nakladatelství: Jota
ISBN: 978-80-7565-277-5
Překlad: Jitka Řihánková
Odpovědný redaktor: Marie Vlková
Technický redaktor: Petr Kovář
Vytiskl: Tiskcentrum, s. r. o.
Obálka: Veronika Cágová
Zdroj foto: Jota


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Češi jsou masožravci, kterým ale není jedno, co konzumují,“ říká Petra Plánková z pražské školy vaření Chefparade

skola vareni perexUmíte vařit? Pokud patříte mezi ty ne šťastlivce, kteří (stejně jako já) dokážou připálit i čaj, určitě si přečtěte následující rozhovor s Petrou Plánkovou, marketingovou ředitelkou školy vaření Chefparade. Dozvíte se ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kambioni jsou tu naposled

large200Poslední díl série s názvem Kronika kambionů nedávno vyšel a nese podtitul Polibek z temnot. I tentokrát nabízí Jaime Reed kombinaci nadpřirozena, romantiky i akce.

...

Literatura

Poznejte druhý Azkaban - Věže Asperfellu

Veze Asperfellu perexBriony by si nikdy nepomyslela, že se někdy ocitne v Asperfellu. Nebyla přece ani mág, ani zločinec. Byla dcerou šlechtice, která měla věčně zablácené šaty a prsty špinavé od inkoustu, protože buď seděla s nosem zabořen...

Divadlo

Rozloučení s pohádkou O perníkové chaloupce se nadmíru povedlo

pernikova chaloupka200Neděle 17. února 2013 se nesla ve zlínském Městském divadle v duchu loučení. Dětští diváci a jejich rodiče měli možnost naposledy vidět oblíbenou pohádku O perníkové chaloupce aneb Jenom jako....

Film

Pátá Mission: Impossible skvěle funguje jako příjemná oldschoolová podívaná

mission200Nedávno skončený rok 2015 byl ve filmovém světě především ve znamení několika špionských filmů a sérií. Vedle svérázné bondovské pocty Kingsman: Tajná služba, parodie Špionka nebo thrilleru Krycí jméno U.N.C.L.E se vrátily i dvě největší žánrové zna...