Sobí hora je opravdu netradičním (a dobrým) dílem

Sobí hora je opravdu netradičním (a dobrým) dílem

Tisk

sobi hora 200Nakladatelství Kniha Zlín ve společnosti Albatros vydalo velmi zajímavou knihu povídek s názvem Sobí hora. Stojí za to do ní nahlédnout?

 

 

 

Sobí hora na první pohled zaujme už přebalem, a to jak graficky, tak jeho celkovým provedením. Tato žlutá nádhera mě opravdu překvapila, chvíli jsem se na ni dívala a také nadšeně přejížděla po jakoby matném přebalu. A ty ilustrace schované na šedém podkladu: housličky, hmyz, kytičky… Vše podporuje fantazii a láká k otevření stejně jako reference začínající větou „nic podobného jako je sobí hora jsem zatím nečetla.“ Obyčejně mě tyto citace a podobná slova chvály nechávají chladnou, ale tady mě nalákala i anotace slibující severské lidové pověsti.

Sobí hora obsahuje několik povídek, které se velmi těžce definují. Tu jsou z žánru fantasy, nebo sci-fi, pak zabrousí čtenář do magického realismu. Každopádně je každá úplně jiná a vychází jak z různých místních pověstí, tak vypráví o různých imaginárních bytostech. Osobně mě nejvíce zaujala povídka s názvem Kdo je Arvid Pekon?, která přivádí čtenáře do zvláštního call centra, kde protagonista Arvid telefonuje s nezaměstnaným Perem a poté se slečnou Sycoraxovou, která chce nejprve spojit s mrtvou matkou a poté králem brouků a samotným Arvidem Pekonem. Konec je klasicky absurdní, ale ve výsledku je povídka taková milá.

Místy mi některé příběhy až připomínaly třeba Alenku v říši divů: „Na některých místech je čas jen nepodstatný a příležitostný jev. Dokud někdo neprohlásí, žečas plyne, nemusí plynout, nebo plyne jen částečně. Události se odbíjejí samy od sebe a vytvářejí spirály a kruhy.“ Jindy jsem zase nutně potřebovala vědět, co bude dál, jak to s jednotlivými postavami a bytostmi dopadne.

Po přečtení prvních povídek jsem knihu odkládala a hledala na ni tu správnou náladu. Pak to najednou přišlo a já ji přečetla skoro celou na jeden zátah a moc jsem si to užila. Myšlení a imaginace Karin Tidbeckové bylo místy šílené, ale také skvělé a moc mě to celé bavily. Navíc ve mně příběhy zvláštně rezonovaly a nutily mě přemýšlet. Dávám opravdu palec nahoru a těším se na další díla této talentované Švédky.

Karin Tidbecková je švédská spisovatelka, překladatelka a lektorka tvůrčího psaní. Narodila se ve Stockholmu, dnes žije v Malmö. Debutovala v roce 2010 povídkovou knihou nazvanou Vem är Arvid Pekon (Kdo je Arvid Pekon ). Její první dílo vydané v angličtině, sbírka povídek Jagannath z roku 2012, byla v roce 2013 oceněna Crawfordovou cenou, která je udělována nejlepším debutům v žánru fantasy, a dostala se rovněž do užší nominace na cenu World Fantasy Award. V roce 2017 vyšla v angličtině její románová prvotina, kniha nazvaná Amatka.

sobi hora

Sobí hora
Autor: Karin Tidbecková
Překlad: Lukáš Novák
Žánr: povídky, sci-fi, fantasy, světová beletrie
Nakladatelství: Kniha Zlín ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2018
Počet stran: 152
Hodnocení: 86 %

http://www.albatrosmedia.cz/tituly/39567679/sobi-hora/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pop-rocková skupina GAIA vystoupí ve zlínské Šopě s plejádou hudebních hostů

gaia200Zlínská kapela GAIA má v poslední době jeden zajímavý koncert za druhým. Zatímco v Přerově zahrála v neúplné sestavě skladby v tzv. unplugged verzi, v Kroměříži to už bylo v plné sestavě, kde si i zahrál saxofonista Radek Fufal Bednařík a hostující zpěvačk...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Busny jsou ZPĚT!

Busny Zpet 200Čas od vydání Busny TAM rychle utekl a už je tady její pokračování s názvem Busny ZPĚT s podtitulem Vracíme se z Afriky.

 

...

Literatura

Unesené děti se jí vrátily. Ale už to nejsou její děti

zlaticka perexLauren Tranterová porodila vytoužená dvojčata, Morgana a Rileyho. Krátce po porodu se v jejím nemocničním pokoji zjevila podivná žena, která chtěla vyměnit její děti za své příšerné tvory. Nepodařilo se jí to. Lauren své děti ubránila...

Divadlo

Horečka sobotní noci může zachvátit opravdu každého!

Horecka 200Aplaus ve stoje, zpívající pódium a rozvlněné hlediště. Takový byl závěr muzikálového představení Horečka sobotní noci. Vytáhla jsem rodinku za kulturou a skutečně jsme nelitovali. Česká premiéra kultovního muzikálu se v pražském Kalichu uskute...

Film

Cizinec ve vlaku

Cizinec1Představte si, že jedete do práce. Stejně jako včera. Stejně jako před měsícem. Stejně jako loni. Stále stejnou cestou. Už celých deset let. Se stejnými tvářemi kolem vás. Každodenní rutina, která se opakuje beze změny. Až jednoho dn...