Burcující kniha: Co nesmíte vědět? No, někdy radši nevědět...

Burcující kniha: Co nesmíte vědět? No, někdy radši nevědět...

Tisk

zakazana knihaŽe je to kontraverzní kniha, to je možná ještě docela slabé slovo. Který autor totiž rýpne do problematicky uspořádání světa, Nového světového řádu, zákonitě padá do škatulky konspiračního teoretika. Je to pravda, nebo je to škoda? Autor se vrhl do hlavního tématu - uvažování nad zákonitostmi ekonomiky.

 

 

Nad tím, že zhruba každých dvěstě let kolabuje v pravidelných intervalech hospodářství a teoreticky – pro to není důvodu. Tyto kolapsy jsou svou cykličností podobny dravci, který potřebuje něco usmrtit, aby něco jiného mohlo žít. Kdo je ten dravec, který řídí ekonomiku, svět?

IMG 20180427 155934

Možností je mnoho, ale scházejí se u ekonomické udržitelnosti a blahobytu těch, kteří mají v majetku největší bohatství, pro normálního člověka jsou to nedozírné částky, životní styl, který je na hony vzdálen tomu, co zná drtivá většina lidstva. A jak ekonomikou hýbou třeba ty záměrně v bídě a chudobě udržované oblasti světa? Budete se divit... a je snad jen dobře, že tamní obyvatelé si něco takového nemohou ani ve svém rozsahu uvědomit. Nakonec tohle všechno dává smysl, ale udržet tu mašinérii v chodu – úchvatné!

Někdy je to depresivní čtení

Auto se posléze dostává i k tématům, která jsou vyloženě nepříjemná, o tom, že je nutno eliminovat počet obyvatel na Zemi a jakými tichými způsoby se to už děje. Jak je to s plodností, neplodností, civilizačními nemocemi, záměrně nekvalitními potravinami a ekonomickou uzdou, která je držena tak, aby lidé žili v neustálém strachu o budoucnost. Čas od čas máte chuť tu knihu zavřít a zahodit.

Čas od času v ní ale také najdete návod, jak tohle všechno přežít a usebrat se do svého vlastního světa, smyslu života a přežít tuhle džungli jen proto, že váš vlastní životní směr je pro vás nadřazen tomu „uměle vytvořenému“.

To už ale záleží na momentálním rozpoložení čtenáře.
Někdy mi tahle kniha dělala dobře, jindy byla dost smutná a náladu sklouzávala drsně dolů...

Ale... rozhodně se pár věcí stát může, pár věcí si stojí za to zapamatovat. Jen čas ukáže, v čem se autor mýlil, co bylo konspirací a co bylo pravdou prosáknutou předčasně na povrch.

Vyburcování k životu

Ale... v jednom má autor pravdu. Nechce nahnat strach, ale vyburcovat lidi, aby více používali svůj selský rozum a uvědomovali si cennost svého bytí a žití.

A platí tu zákon džungle, takže přežít tady bez ztráty kytičky je prostě výzva. Ale s tím jsme sem nejspíš šli.

O autorovi:

Michael Morris se narodil v roce 1966 v Rakousku, pobýval v různých evropských městech a dnes žije převážně v USA. Napsal celou řadu textů a článků v angličtině i němčině, vyučoval a dlouhé roky byl podílníkem v několika firmách. Kniha Co neSmíte vědět (Was sie nicht wissen sollen!) je jeho první knihou s tématem hospodářství a Nový světový řád.

Vydáno v roce 2012, nakladatelství www.Anch-books.eu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Yael: „S Tinou sa mi spolupracovalo výborne. Je proste frajerka“

jael 200Slovenský rapper YAEL s exotickými kořeny vydává svoje první EP s názvem BAY B. Co nám o něm prozradil a jaké má další plány?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Tři hodiny v ZOO

 

Tři hodiny v ZOO, perexNapínavý thriller z prostředí zoologické zahrady zní velmi lákavě. Matka s malým dítětem prchající před šílenými střelci, všude okolo dravá zvěř a pomoc v nedohlednu. Tak tuhle knihu mám chuť číst ihned, jak se dozvídám o jejím vydán...


Literatura

Yonmi Parková: Abych přežila: Můj útěk ze Severní Koreje

abych200Je těžké o této knize říct něco víc, než pouze to, že je silná a dojemná. Možná je to jedna z mála zpovědí, která doopravdy říká, jak to chodí v Severní Koreji, pohlíží na to očima malého děvčátka, že kterého se díky okolnostem stala předčasně dospělá že...

Divadlo

Ať vejde ten pravý. Švandovo divadlo uvede drama o lásce, dospívání, šikaně a blízkosti

At vejde ten pravy 200Prvním divadlem v metropoli, které už koncem května otevře dveře divákům, je pražské Švandovo divadlo: a publikum přivítá hned premiérou. Hru Ať vejde ten pravý nastudovanou podle světoznámé předlohy uvedou u Švandů v české...

Film

Marion v New Yorku

altKomedie 2 dny v Paříži, známá rovněž z televizního uvedení, zachycovala, jak americký milenec Francouzky Marion byl pro neznalost jazyka i odlišné mentality zcela ztracen v jejím rodném městě. Ve volném pokračování 2 dny v New Yorku, k...