Hellboy: Neuvěřitelné příběhy

Hellboy: Neuvěřitelné příběhy

Tisk

hellboynp 200Kdo miluje podivné tvory, tajemno, komplikované hrdiny a někdy ne tak docela černobílý svět, ten musí být fanouškem Hellboye a tudíž i jeho stvořitele, mistra Mikea Mignoly. Nakladatelství Comics Centrum po extrémně napěchovaných spisech, Pekelných knižnicích, přichází se zcela novými příběhy z universa Hellboye. Můžeme se těšit na celou řadu kreslířů a scénáristů a každý si vybere něco, co je mu blízké. To vám garantuji!

Mike Mignola (* 1960) je americký kreslíř a scenárista, který svou kariéru začal v roce 1980 ilustrovanými spoty pro Comic Reader. V roce 1983 nastoupil do Marvelu, kde působil hlavně jako inkér sérií Daredevil a The Incredible Hulk a následně v roce 1987 přešel do nakladatelství DC Comics už jako kreslíř a obálkář především Batmanovských titulů. Díru do komiksového světa však udělal pod hlavičkou Dark Horse Comics svými autorskými sériemi o Hellboyovi a Ú.P.V.O..

Co se týká technických formalit a parametrů, nutno podotknout, že se jedná rovnou o dvě knihy v jedné a počet stran to jen potvrzuje! Obálku knihy kreslil samotný Mignola a ten svůj nepřehlédnutelný styl nezapře. Dále nás pak čekají hned v úvodu dvě povídky, které sepsal i kreslil on. Pak už je to mišmaš autorů, chutí, témat, barev a stylů.

Kniha je věnována nedávno zesnulému dvornímu překladateli, Janu Kantůrkovi, který se o rozmach obliby Hellboye v naší zemi zasadil svým osobitým jazykem. A za to mu patří velké díky!

V předmluvě se dovídáme, že Neuvěřitelné příběhy vznikly hlavně díky filmu Hellboy a pracovní vytíženosti Mikea Mignoly, jež se na filmu také podílel. Potřebovala se totiž zaplnit díra po poptávce po komiksu s rudým hrdinou v době, kdy měl do kin jít právě tento film. Jedná se o antologii příběhů z Hellboyova světa a výčet autorů i kreslířů je vskutku dlouhý. A je vidět, že autoři se vyřádili, přetavili hrdinu k obrazu svému a mnohdy dokázali dát i krátkým příběhům nečekanou či mrazivou pointu. Občas však k tomu nedošlo a našla jsme zde i příběhy, které mi přišly o ničem, pouze zbytečná výplň.

hellboynp 1

Kvituji s povděkem, že se autoři ne vždy soustředili pouze na titulního hrdinu, ale do příběhů zatáhli také ostatní členy Ú.P.V.O. a občas dokonce přesunuli fokus právě na ně. Vyprávění o Abeovi (Abe Sapien: Hvězda Ú.P.V.O.), Liz (např. Vnitřní démon), i Rogerovi (Profesionální pomoc) mi přišlo osvěžující, třebaže nejvíc samozřejmě táhne a vyčnívá právě dobromyslný pekelný hrdina.

Musím se přiznat, že nejvíce mě stejně sedly první dva příběhy, který vyšly z pera Mignoly. Kterak Kostěj nesmrtelnosti došel mi připomněla ruské byliny o hrdinských činech bohatýrů. Temná a ponurá atmosféra a ač krátká, co do počtu stránek, poselství obsahuje zcela jasné. Inspirace Ruskem čiší i z Hostiny Baby Jagy. Ruský folklor mi přišel vhod, takový svěží, ale konec byl jakýsi useklý. Pak musím ještě vypíchnout a pochválit úplně poslední příspěvek v knize, Moje dovolená v Pekle. Je rozdělena na 18 obrazů, které popisují jednotlivé aktivity, při nichž si v pekle můžete odpočinout. Pečlivost, jaké je věnována detailům, je chvályhodná. Obdivuji jak celkový nápad, tak výběr fontu a souhrnné provedení. Velmi zábavné!

Další kniha příběhů o Hellboyovi přitáhne pozornost jeho příznivců a různorodé příběhy v různých formách od rozličných autorů jsou jen třešinkou na dortu. Každý přijde na chuť něčemu jinému a udělá si obrázek o tom, jak toto universum vnímají ostatní ostřílení tvůrci. Pro obdivovatele titulního hrdiny jsou Neuvěřitelné příběhy povinnost, pro ostatní příjemně nečekaný pohled na ostatním známé hrdiny.

hellboynp 01

Název: Hellboy: Neuvěřitelné příběhy
Scénář: John Arcudi, Kia Asamiya, W. Haden Blackman, Joe Casey, John Cassaday, C.B. Cebulski (Akira Yoshida), Evan Dorkin, Tommy Lee Edwards, Tom Fassbender, Gary Fields, Bob Fingerman, Matthew Hollingsworth, Alex Maleev, Ron Marz, Mike Mignola, Scott Morse, Fabian Nicieza, Jim Pascoe, Jason Pearson, Douglas Petrie, Will Pfeifer, Eric Powell, Mark Scott Ricketts, Sara Ryan, Tom Sniegoski, Randy Stradley, Jill Thompson, Craig Thompson, Kevin Walker, Andi Watson, J.H. Williams III
Kresba: Kia Asamiya, Don Cameron, John Cassaday, Gene Colan, Guy Davis, Evan Dorkin, Tommy Lee Edwards, Bob Fingerman, Seung Kim, Roger Langridge, Steve Lieber, Alex Maleev, Scott Morse, Ovi Nedelcu, Steve Parkhouse, Jason Pearson, Eric Powell, Stefano Raffaele, Philip Craig Russell, Jim Starlin, Dave Stevens, Cameron Stewart, William Stout, Craig Thompson, Jill Thompson, Kevin Walker, Andi Watson, Simeon Wilkins, J.H. Williams III, Eric Wright
Obálka: Mike Mignola
Překlad: Jan Kantůrek
Žánr: komiks
Název originálu: Hellboy: Weird Tales
Vydavatel originálu: Dark Horse Comics, 2014
Nakladatelství: Comics Centrum
Rok vydání: 2018, vázaná s přebalem
Počet stran: 264
Hodnocení: 90 %

Odkaz na web: http://www.comicscentrum.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Březina: „Cestování v čase otvírá široké brány nápadům, to mám opravdu rád.“

michal brezina200Michal Březina (* 1977) v bujarém mládí cestoval stopem po Evropě za vydatnými zážitky, z dlouhé chvíle běsnil v několika metalových kapelách, po trvalém usazení v rodinném životě spolupracoval s e-magazíny Sci-fi svět Vanili nebo How...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Manolito Brejloun pobaví

mano 200Manolito Brejloun je přezdívka malého španělského kluka. Ten se ve skutečnosti jmenuje Manolito García Moreno, ale nikdo ho pod jeho skutečným jménem nezná. Jeho příběhy okouzlily svět a jsou vydávány v řadě zemí. Dočkaly se i filmového zpracování. ...


Literatura

Česká raw food: Tajemství těch nejlepších

raw200Tuto knihu lze považovat za jedinečný projekt, který spojuje recepty živé stravy a příběhy lidí, kteří v naší republice spojili svůj život s aktivní propagací všeho, co se raw food týká. Od distribuce speciálních kuchyňských spotřebičů, až po restaurace neb...

Divadlo

Bratři Karamazovi – herecký koncert v Divadle Petra Bezruče v Ostravě

karamazovi  foto perexRomán Fjodora Michajloviče Dostojevského Bratři Karamazovi patří k vrcholným dílům světové literatury. Nesmrtelný příběh o otcovraždě měl v dramatizaci a režii Jana Holce premiéru v Divadle Petra Bezruče v Ostravě 10. pros...

Film

Povedený film Dáma ve zlatém

damaVezlatem perexFilmová novinka Dáma ve zlatém se představila českým divákům premiérou 25. června. Jedná se o životopisný snímek, kdy hlavní postava Maria Altmannová, v podání oscarové herečky Helen Mirren, bojuje o ...