Projděte Evangeliem pekla Severní Koreje

Projděte Evangeliem pekla Severní Koreje

Tisk

Evangelium pekla, perexJedním z důvodů, proč mě čtení baví a naplňuje je i to, že kromě prožívání různých příběhů, mohu navštívit i spoustu zajímavých míst. V momentě, když jsem viděla, že děj thrilleru Evangelium pekla je zasazen do Severní Koreje, bylo rozhodnuto. Tuhle knihu, kterou prý neodložíme, musím číst. Vždyť kdy jindy se mi poštěstí do této totalitní země nakouknout?

 

Francouzský spisovatel Jean-Luc Bizien není v literatuře žádným nováčkem. Do světa umění slova vstoupil s dětskými knihami a přes schi-fi trilogii pro mládež se posunul k psaní románů pro dospělé. Jeho hojně oceňovaná tvorba je zaměřená především na historii, dobrodružství a thrillery. V Evangeliu pekla snoubí dva poslední žánry, což už je patrné z podtitulu na moc hezké obálce „ Napínavý thriller, který neodložíte (Bernard Minier)“ a zejména pak z oficiální anotace vydavatelství XYZ/Albatros:

Redaktor amerického deníku Seth Ballaham se dozví, že je jeden z jeho kolegů uvězněn v Severní Koreji. Nikoho to ale nezajímá, a tak se ho rozhodne zachránit sám. Když dorazí do přísně střeženého Pchjongjangu, kde se ho ujme spolupracovnice nevládní organizace, dozví se o nálezu několika zmrzačených těl. Vyšetřováním je pověřen poručík Paik Dong-Soo, elitní severokorejský voják. Co objeví na konci děsivé cesty plné teroru?

Už od první stránky je mi jasné, že tuhle knížku vážně jen tak neodložím. Autor hned na začátku nasazuje rychlé tempo umocněné krátkými kapitolami. V celém románu jich je necelá stovka, takže vidíte sami, že šnečí tempo čtení tu rozhodně nehrozí. A víte proč? Protože každá kapitola je ukončena tak, že prostě musíte číst dál. Zvědavost vám nic jiného nedovolí.

Styl a jazyk psaní je dobře srozumitelný. Tady musím zmínit dobrou práci překladatelky Marcely Štichauerové, která nám pod čáru připravila i vysvětlivky. Například pro místopisné reálie, některé historické události nebo jen vysvětlení cizích slov (co nebo kdo je GI, demilitarizační zóna a podobně). Za mě je tohle taková třešnička na čtenářově dortu.

Samotný příběh sledujeme očima čtyř hlavních postav. Michael, Seth, Paik Dong-Soo a Lovec. Každý z nich má vždy svoji kapitolu, takže musíte přečíst i části věnované ostatním, než se dozvíte, jak událostmi proplouvá váš oblíbenec. A tak postupujete celou knihou stále dokola. I tohle střídání zrychluje čtecí tempo. Dějová linka je roztříštěna na dvě zásadní události, aby se v závěru všechno střetlo, promíchalo, vyvrcholilo, vysvětlilo a ukončilo.

Mladého Američana Michaela, narozeného v Koreji, dohnala touha po profesním úspěchu zpátky do krajiny svých předků. Nyní se ocitá v Severní Koreji, je opuštěný, sám na nepřátelském území, zraněný a bojující o život. Jak se zachrání a vyvázne z téhle šlamastyky? Na Michaelovu záchrannou misi se vydává jeho americký kolega, šéfredaktor Seth. Tahle postava s nabubřelým egem je mi vyloženě nesympatická po celou dobu čtení. Seth se pomocí Jihokorejců dostává do Pchjongjangu, a aby se mu s pomocí záhadné Suzan podařilo Michaela vystopovat, musí celou dobu předstírat, že je pouhým turistou. Ač mi nadutec Seth vadí, jeho kapitoly mne baví nejvíc. Jeho prostřednictvím máme totiž možnost nahlédnout do reality diktátorského režimu, který je pečlivě skryt před zraky okolního světa.

Severní Korea je dokonalá. I její lid je dokonalý. Jak je tedy možné, že se najednou začnou nacházet brutálně zavražděné mrtvoly s vyříznutými orgány? To se musí honem vyšetřit a ututlat. Tímto nelehkým úkolem je pověřen Paik Dong-Soo. Jako správný policista se ihned vrhá do vyšetřování a vydává se po stopách Lovce. Tady je zajímavé, že hned od začátku záhadného vraha a jeho myšlenky známe. Co mi ovšem u těchto dvou postav chybí je trochu víc propracovanosti. Zatímco motivaci a myšlenky Lovce dokážeme vytušit, vyšetřovací metody Paik Dong-Soa jsou hodně ořezané. Ač brilantní vyšetřovatel, vůbec nevíme, jak ke svým závěrům dochází. Většinou se s Paikem loučíme večer, kdy těžce unavený studuje dokumenty a ráno už prostě ví. Ale my víme jen to, že on ví. To mně osobně trochu vadí.

Samotný závěr se autorovi celkem povedl. Je nepředvídatelný a poměrně překvapivý. Jako celek na mě kniha působí dobrým dojmem. Napínavá rozhodně je. Mrazivě napínavá už tolik ne, ale člověka nemusí mrazit v zátylku u každého thrilleru, že. I když při pohledu na život Severokorejců se to mrazení dostaví. Jen ne v zátylku, ale na duši. Bohužel.

Pokud si chcete přečíst napínavý příběh z velmi zajímavého prostředí a jste ochotni autorovi odpustit pár much, směle po Evangeliu pekla sáhněte. Já už se těším na další díl ze série Setha Bellahama. I když na něj samotného o poznání míň.

Evangelium pekla

Název: Evangelium pekla (L'évangile des ténèbres)
Autor: Jean-Luc Bizien
Žánr: Thriller
Nakladatelství: XYZ ve společnosti Albatros Media a.s.
Rok vydání: 2018
Počet stran: 496
Hodnocení: 80 %                                                          
Zdroj foto: Albatros Media
Odkaz na web: Albatros Media


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor inspirovaný knihou: Naším cílem je obnovit ideologický spor. To je demokracie!

Petr Drulak 200Podle profesora Petra Druláka, jednoho ze čtyř editorů knihy Budoucnost levice bez liberalismu, kterou letos vydala Masarykova demokratická akademie, sice jdete k volbám, ale je celkem jedno, koho budete volit. „Rozhodnou nějací soukromí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tři ženy, tři muži a jeden geniální příběh...

Pan Jones 200Na pulty českých knihkupectví se díky ostravskému nakladatelství Domino dostal už druhý román Angličanky Lucy Diamond. Nese název Já a pan Jones, má 371 stránek a naprosto úžasnou obálku. Musím říct, že tuhle knížku jsem očekávala s velkým nap...


Literatura

Zkrotí Jindřich VIII. svoji královnu Kateřinu?

Zkrocená královna, perexHistorie a dějepis ve škole nepatřily k mým oblíbeným předmětům. Nejspíš za to mohly sáhodlouhé přednášky o bitvách a vojenských strategiích. Pro holku nic moc záživného. Přesto mě vždy lákalo odhalovat minulost. A pr...

Divadlo

Shakespeare v Mahenově divadle NdB
necozaneco perJe to skutečně záhada. Velký dramatik Shakespeare napsal spoustu nejlepší divadelních her, jaké kdy se objevily a taky několik velmi špatných her. Jako by v Shakespearovi byli dva autoři. Nebo že by Shakespeare, onen herec co utekl ke k...

Film

Pí a jeho život aneb Proč začneme s tygrem komunikovat?!

pi a jeho zivotNový film „Pí a jeho život“, jehož režie se ujal oscarový Ang Lee, můžeme poprvé zhlédnout, ve 3D provedení, již pár dní před letošním Štědrým dnem. Chlapec, tygr a moře – to jsou hlavní hrdi...