Živí mrtví hlásají, že Není cesty zpět!

Živí mrtví hlásají, že Není cesty zpět!

Tisk

zm25 200Se čtyřmi komiksovými sešity ročně, kterými nás nakladatelství Crew zásobuje, jsme se se ságou Živí mrtví v květnu dostali na úctyhodné číslo 25. Nejen, že autorům nedochází dech ani nápady, ono to pořád dává smysl a přináší napětí a hlavně syrové emoce!

 

Robert Kirkman (*1978) je americkým komiksovým scénáristou a největší slávu získal právě za sérii Živí mrtví, která světla světa spatřila v roce 2003 a k dnešnímu dni čítá úctyhodných 29 svazků. Do češtiny se začala překládat v roce 2009 a díky popularitě této nejen komiksové série Crew nyní vydává dokonce 4 knihy ročně.

Od okamžiku, kdy se mi rento díl dostal do rukou, jsem byla plná očekávání, co po hrůzostrašném závěru předešlého dílu, přinese tento příběh. Obálka s Rickem a Neganem v popředí našeptává, že by mohlo jít o střet těchto dvou vůdců, nicméně pravda je někde jinde. Začátek vypravování je jakási rekapitulace a zhodnocení toho, co Šeptači Rickově skupině provedli. A celý svazek se nese v duchu vyrovnávání se se ztrátou a uvažováním, co dál. Dějově se toho zrovna moc nestane, ale autoři dokázali mistrně pracovat s emocemi a vytěžit maximum z motivu žalu, vzteku a pomsty.

V táboře po zjištění masakru a faktu, že místo oslavy pořádání trhu přišli o dvanáct lidí, panují vyostřené vztahy a oprávněná nedůvěra vůči Šeptačům se střetává se slepým hněvem a touhou po pomstě. Vše se však musí důkladně promyslet, aby o život nepřišli další lidé. Autoři umně dokázali pracovat s hlubokými emocemi a způsob, jak se se zármutkem a ztrátou blízkých každý vypořádává po svém, se mě dotkl. A určitě v tom nebudu sama. A přesně tohle by dobrý příběh měl se čtenářem dělat – vyvolat emoce, reakci, vztah k příběhu nebo postavám.


zm25 c
Sama se třeba přikláním na stranu Maggie, která si umí sjednat respekt a nebojí se dělat těžká rozhodnutí. I když třeba nejsou v souladu s Rickovými plány a záměry, její myšlenkové pochody a jednání se mi zdají logické. Nebo třeba další postava – Carl. Ten je třeba nejenom v tomhle díle na facku. Poblázněný mladý kluk, který neuvažuje logicky a za vzniklou situaci, kdy se pobláznil do dcery Alfy, nese v podstatě zodpovědnost on.

Tento díl mě nadmíru překvapil a potěšil. Nejen vykreslením emocí a gradací zápletky z minulého dílu, ale celkovou pochmurnou atmosférou a také rozvržením panelů, že jsme měli možnost například nahlédnout i do tábora Šeptačů, nebo jak je na tom Dwight. Mocný finiš jen celé dění umocňuje. V srpnu nás čeká číslo 26 s názvem Volání do zbraně.

zm25 cover

Název: Není cesty zpět
Autor námětu a scénáře: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard
Stínování: Cliff Rathburn
Obálka: Charlie Adlard , Dave Stewart
Překlad: Martin D. Antonín
Žánr: komiks, 25. díl série Živí mrtví
Název originálu: The Walking Dead #25: No Turning Back
Nakladatelství: Crew
Rok vydání: 2018, brožované
Počet stran: 144
Hodnocení: 100 %

Zdroj: www.crew.cz

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Monikou Váňovou

200rozS uměleckou fotografkou Monikou Váňovou jsem se před časem seznámila na kurzech tvůrčího psaní a velmi brzy jsem pochopila, že tato křehká blondýnka má nejen výrazně tvůrčího ducha, ale že si také dokáže tvrdě jít za svými sny a dovést je až k realizaci...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Šílenství davů a obrana svobody slova

silenstvi davu perex"Naše doba propadla masovému šílenství... Něco se pokazilo a je nejvyšší čas, abychom se zamysleli nad hlubšími příčinami... Aktivisté politické korektnosti ná...


Literatura

TGM očima slečny Alce a mistra Viktora

TGM ocima alice perexO historických postavách lze vyprávět nudně, přežvýkávat letopočty a nutit ostatní biflovat je. Daleko lepších výsledků se ale dosáhne tím, když je již nežijící politik či umělec představen jako člověk, ne jako soubor čísel...

Divadlo

Zábavný kabaret o božské Marilyn

200divZnámé iniciály MM byly zárukou kasovního trháku i přesto, že jejich samotná majitelka a platinová kráska Marilyn Monroe byla velice nespolehlivá a svou image vystavěla na svém největším nešvaru - nedochvilnosti. Snad se i právem domnívala, že na hvězdu její...

Film

Strážci galaxie

Strazci galaxie 200Do chvíle, než přišel konkurenční DC Comics s perfektním Mužem z oceli, neměli marvelovci problém. Ostatně, úspěch Iron Mana, Thora, či Avengerů to jasně dokázal. Jenže, i ti největší hrdinové se p...