Vyrábějte si doma likéry po celý rok

Vyrábějte si doma likéry po celý rok

Email Tisk

likery od jara do zimy 200Nakladatelství Mladá fronta vydalo do léta knihu Likéry od jara do zimy z našich zahrad, luk a lesů, která přímo láká k experimentování.

 

 

 

Příprava domácích likérů není žádná velká alchymie – důležité je dbát při přípravě na hygienu a použít dobré suroviny. Samotný postup už je velmi obdobný a nikterak složitý: v základu stačí vzít základní suroviny s cukrem, zalít je alkoholem, nechat luhovat, poté přecedit, nechat uzrát a hurá konzumovat. Právě na základě tohoto obdobného postupu mě moc zajímala celá kuchařská kniha. Ta je tak dle očekávání především přehlídkou inspirace.

Návody na likéry jsou díky důrazu na sezónnost surovin rozděleny podle ročních období. Na jaře si můžete připravit například lipový, mařinkový nebo mátový likér a za zmínku stojí například fialkový šeříkový likér. Léto patří ovoci, nechybí tedy recepty na malinový, mirabelkový, višňový nebo ostružinový likér. Podzim zase láká na vůně: který milovník štrúdlu by odolal jablečno-skořicovému likéru? Zajímavý je také bylinkový likér na spaní, dřínkový nebo koprníkový likér. Zima patří adventu a Vánocům, proto si můžete vyrobit třeba adventní likér, vánoční pomerančový likér, nebo zimní likér s kořením. Jak vidíte, receptů i možností je mnoho a ničemu nebrání také vaše experimenty.

Jak jsem psala výše, recepty jsou si navzájem podobné, nechybí u nich přehled surovin, pracovní postup a také velmi praktická zářivě zelená visačka. Na ní se nachází informace o vyrobeném množství, barvě likéru, době luhování a zrání. Co mi však hodně scházelo a na co jsem se těšila, je nějaký popis, jakou má likér chuť a hlavně, jaké a jestli má likér nějaké zdravotní účinky, tedy na co je dobrý. Vzhledem k tomu, že je autorka vystudovaná zdravotní sestra, mohla se těmto informacím věnovat – čtenáři by je určitě ocenili. Bez nich jsou pro mě Likéry od jara do zimy z našich zahrad, luk a lesů zase taková kniha pro knihu, a to i přesto, že je plná krásných a unikátních fotografií a zajímavých receptů.

Susanne Oettleová je vystudovaná zdravotní sestra, která se kolem 45. roku rozhodla udělat ze své vášně své povolání: podle tradičních i vlastních receptů ručně vyrábí z regionálních bio surovin množství trvanlivých dobrot. Kromě likérů také sirupy, marmelády, omáčky, čatní, octy a pomazánky. Všechny produkty lze koupit v jejím internetovém obchodě.

likery od jara do zimy

Likéry od jara do zimy z našich zahrad, luk a lesů
Autor: Susanne Oettleová
Překlad: Rudolf Rada
Žánr: kuchařka, hobby
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2018
Počet stran: 128
Hodnocení: 75 %

https://www.kniha.cz/likery-od-jara-do-zimy/


 
Banner

Rozhovor

Zámkem až do Betléma

200rozBývávalo, že zámky a hrady se uzavřely na podzim veřejnosti, jako kdyby spaly a čekaly na jarní sluníčko. Už dávno je tomu jinak. Koncem října sice skončí na většině z nich sezóna (někde jedou celoročně), ale v prosinci se probudí a připravují sváteční ...

Hledat

Chaty s osobností

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (33)

Z archivu...

Čtěte také...

Vařte s vášní podle Dity P.

kucharka denik dity plechackoveVaření a všechno s ním spojené je nedílnou součástí mého života. Jak s nadsázkou říkávám, moje rodina je taková malá Fruta s.r.o. Kdokoliv k nám přijde, přichází ve chvíli, kdy se zase něco vaří, peče, smaží nebo ...


Literatura

Interaktivní deník kočičky Ťapičky

TapickaŤapička je bílé kotě s šedými proužky, které se právě stěhuje do nového domova. Tam potká především kocourka Balonka, se kterým prožívá všemožná dobrodružství, ale také dvě velké kočky. Jak si získat jejich přátelství? Musí si ho přece zasloužit. Ale ja...

Divadlo

Pražská divadla v březnu: emoce, napětí i dojetí

divadlobrezen1 perexNabídka v početných pražských divadlech je při plné sezóně skutečně rozmanitá. Přinášíme tipy, kam se vypravit za nejblizším zážitkem. Divadlo Disk láká na své absolventské Letovisko plné ironické drásavosti, Divadlo Rokoko zve ...

Film

Kouzelný svět pod mořskou hladinou

alt„I ve věku počítačových kouzel vytváří ty nejlepší zvláštní efekty stále ještě matička příroda.“ Adam Markowitz, ENTERTAINMENT  WEEKLY. Matička příroda se na fauně a flóře pod mořskou hladinou skutečně vyřádila, řádně popustil...