Zvířecí encyklopedie tak trochu jinak

Zvířecí encyklopedie tak trochu jinak

Tisk

 

podivuhodna enc perexNedávno představilo nakladatelství Host novinku ze světa dětské naučné literatury - Podivuhodnou encyklopedii zvířat švýcarské výtvarnice Adrienne Barmanové. Najdeme v ní přes šest set živočichů rozdělených do čtyřiceti neotřelých kategorií. Některé vás mile překvapí, některé mile překvapí vaše dítě… a zoologům ta taxonomická vzpoura možná na moment protáhne mimické svaly.

O jakých kategoriích že je řeč? Inu… Knihu zahajuje fiktivní třída zvířat bájných (jednorožec, drak, yetti a další). Na ni navazuje skupina „bleskurychlých“, kteří nám ovšem, žel bohu, utekli z příslušných stránek. A dále pak následuje celá plejáda obdobně nezvyklých tříd řazených abecedně, abychom se přes bonbonkově růžové postupně pročetli až k zálesákům.

Nápad je to dobrý. Provedení příjemné a zábavné. A myslím si, že dětem se tato knížka bude líbit už jenom díky nápaditým pestrobarevným kresbám. Otáčíte-li stránky, postupně se před vámi rozprostírá celá paleta všelijakých barev a odstínů. A co víc, rovněž ony zmiňované originální kategorie mají svou logiku. Vezměme si třeba takového ježka a položme si otázku: Co bude pro dítě přínosnější? Zařadí-li si jej biologicky správně do kategorie hmyzožravci? Nebo raději provizorně do alternativní skupiny pichlavci…? Osobně bych skoro podpořila variantu B, zejména pokud jde o malé dítě, které se teprve seznamuje se světem.

Co ale naopak této encyklopedii chybí, je více doprovodného textu. V knize se totiž sice objevují názvy jednotlivých zvířat, nicméně informace o nich už se pak vyskytnou jen sporadicky. Jistě, v některých případech se jedná o tak notoricky známé živočichy, že komentáře asi netřeba. Každý ví, kde žije prase, čím se živí a že chrochtá. Ale co když vám dcerka ukáže třeba na takového kapybaru a zeptá se: „A co dělá tenhle?“ Nebudete se chytat. (Tedy, pokud nejste čistě náhodou biolog.) Zkrátka a dobře, nějakou malou osnovu by to možná chtělo.

Přiznám se, že mám tendence srovnávat encyklopedii Adrienne Barmanové s nedávno vydanou publikací v oblasti dětské naučné literatury Pod zemí, pod vodou. Ta je totiž v několika směrech propracovanější a zvláště z informačního hlediska jednoznačně vede. Přesto se domnívám, že Podivuhodná encyklopedie zvířat zůstává jednou z kvalitnějších dětských knih na současném trhu. Má nápad, je líbivá a rozhodně stojí za to.

 

podivuhodna enc obalka


Podivuhodná encyklopedie zvířat

Autorka: Adrienne Barmanová
Překlad: Eva Sládková
Žánr: dětská encyklopedie
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2018
Počet stran: 220
ISBN: 978-80-7577-397-5


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pop-rocková skupina GAIA vystoupí ve zlínské Šopě s plejádou hudebních hostů

gaia200Zlínská kapela GAIA má v poslední době jeden zajímavý koncert za druhým. Zatímco v Přerově zahrála v neúplné sestavě skladby v tzv. unplugged verzi, v Kroměříži to už bylo v plné sestavě, kde si i zahrál saxofonista Radek Fufal Bednařík a hostující zpěvačk...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tajemství starého domu

Temný stin noci perexAva potřebuje dvě věci. Velkou kuchyň, v níž by mohla testovat recepty, které plánuje zařadit do své nové kuchařské knihy, a odlehlé místo, na kterém by se mohla ukrýt před výčitkami svědomí. Udělala totiž něco neodpu...


Literatura

Stojí Francisco úplně sám proti inkvizici?

Sám proti inkvizici, perexUž když jsem po nové knize nakladatelství Vyšehrad sahala, bylo mi jasné, že nepůjde o úplně jednoduché čtení. Sám proti inkvizici je román, se kterým vás chci seznámit ještě dříve, než se pročtu až na poslední z 528 stran. Proč? A pora...

Divadlo

1000 věcí, co mě serou aneb zůstaneme kamarádi?

1000veci uvodkaUž je to 865 hejtů, co se na síti objevil blog 1000 věcí, co mě serou. Moderně pojaté fejetony, kterými nás povedená trojice oblažuje a nebojí se pojmenovat věci, které štvou obvykle i nás ostatní, ale nikdy jsme je nedotvořili do „věč...

Film

Jarní smršť České televize: Dokument a publicistika

smrst200V první části našeho třídílného seriálu nazvaného „Jarní smršť České televize“ jsme představili stěžejní novinky z české a zahraniční hrané tvorby, jež se na kanálech České televize v současnosti již objevují, nebo jejich čas teprve přijde. V tomto díle...