Průvodce labyrintem pohybu

Průvodce labyrintem pohybu

Tisk

Labyrint pohybu perexDůmyslné soustrojí lidského těla je pro někoho otevřenou knihou, ve které celý život čte a stále se učí, jak pečovat o své zdraví a udržuje se v kondici. Pro jiného je labyrintem, ve kterém bloudí se svými bolestmi, problémy a neví, kudy z toho ven. V obou případech se vyplatí obrátit se na průvodce, který ochotně poradí, ukáže správný směr a pomůže se z bludiště vymotat. Jedním z nejpovolanějších je renomovaný fyzioterapeut profesor Pavel Kolář, který v knize Labyrint pohybu odpovídá na všetečné otázky Renaty Červenkové.

Vysvětluje základní principy lidského pohybu a jeho vývoje a také roli, jakou v něm sehrává náš mozek a třeba i špatné geny, stres, přetěžování, neuspokojivé vztahy, absence spirituality, touha „užívat si“... Odhaluje překvapivé souvislosti, neboť v našem organismu se nic neděje náhodně, jak se nám, laikům, často zdá. 

V knize se prolínají témata soukromá i profesní, čtenář se přístupnou formou dozvídá o funkcích tělesných struktur a o důležitosti komplexního přístupu při nápravě různých dysbalancí a léčbě nejrůznějších zranění či nemocí. Nechybí ani názorné příklady z praxe. Na své si přijdou nejen ti, kteří se zabývají nějakou pohybovou aktivitou nebo se zajímají o zdravý způsob života, ale i úplní laici, kteří se na tuto cestu teprve chystají.

Rozhodnete-li se listovat Labyrintem pohybu, nepospíchejte. Mnoho informací se skrývá mezi řádky, často jsou to drobnosti, které zachytíte až když se o kousek vrátíte, abyste znovu našli správný směr. Myšlenky, kterých se profesor Kolář dotýká, by se rozhodně neměly ztratit v temných koutech současného zdravotnictví. To se totiž někdy ocitá ve slepých uličkách, kde se hromadí šmahem vyřčené diagnózy stanovené bez zkoumání hlubších souvislostí.

Existují sice lékaři a další odborníci uplatňující celostní přístup k pacientovi, ale zatím je jich jako šafránu. Važme si jich tedy jako vzácného pokladu a sledujme cestu, kterou se nám snaží ukázat.

Prof. PaedDr. Pavel Kolář, Ph.D. (1963) je mezinárodně uznávaným odborníkem na poli fyzioterapie, vyhledávají jej i vrcholoví sportovci a významné osobnosti.

I o nich se v knize Renaty Červenkové dočtete, ale žádné drby a skandální odhalení nečekejte. Výsledkem rozhovoru jsou přehledně poskládané a tématicky na sebe navazující kapitoly, které se vyplatí číst opravdu postupně. To abyste se v labyrintu nezamotali a neztratili nit.

Labyrint pohybu

Labyrint pohybu 
Pavel Kolář, Renata Červenková
Nakladatelství Vyšehrad, 2018
Ilustrace: Radek Petříček
Hodnocení: 95 %
www.ivysehrad.cz/kniha/labyrint-pohybu/
www.knihydobrovsky.cz/labyrint-pohybu-64226009


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přišel jsem do dobrého týmu, to je důležité, říká Pavel Sedláček

sedlacek perex fotoO současné situaci v kultuře především v Domě kultury v Kroměříž vypráví v následujícím rozhovoru Mgr. Pavel Sedláček, který je ředitelem této instituce dva roky. „Především do mých představ a práce zásadně zasáhla covidová d...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

U nového Kladiva na čaroděje se budeme bát

kladivo11 200Městská knižní fantasy série Kladivo na čaroděje, jež nám přináší nakladatelství Epocha, se pomalu ale jistě blíží ke svému konci. První sezóna má naplánovaný konec dvanáctým dílem, který vyjde v následujícím roce. Zatím se můžeme kochat je...


Literatura

Peter Wohlleben myslí i na malé čtenáře

vis kde rostou deti stromu 200Milovník přírody a hajný Peter Wohlleben je autorem mnoha populárně naučných knih pro dospělé týkající se lesa nebo stromů. Těm mladším věnoval titul Slyšíš, jak mluví stromy? a nyní vydal první obrázkovou...

Divadlo

Mezinárodní hvězdy Magdalena Kožená a Sir Simon Rattle obdrží čestný doktorát JAMU

jamu doktorat200Čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění získá česká operní a koncertní pěvkyně Magdalena Kožená a také britský orchestrální i operní dirigent Sir Simon Rattle. Obě hvězdy mezinárodního hudebního nebe si mimořádné ocenění převez...

Film

Moderní romance Minulé životy dojme české diváky už v červenci

Minule zivoty200Debutující americká režisérka korejského původu Celine Song ohromila se svým debutem Minulé životy diváky na festivalech Sundance i Berlinale. Její citlivá moderní romance se teď díky distribuční společnosti Aerofilms podívá i do českých ...