Po zámcích v Bavorsku plných exotiky - Linderhof

Po zámcích v Bavorsku plných exotiky - Linderhof

Tisk

linderhof200V Bavorsku najdete celkem čtyři zámky, které nechal postavit Ludvík II. Bavorský, aby se mohl opájet krásou a aby se schoval před světem. Jeho práce měla být vládnutí, ale on se raději věnoval umění a představoval si život v jeho oblíbeném středověku. Dneska nás povídání zavede k zámku Linderhof, který je ve srovnání se zámkem Neuschwanstein umírněnější - alespoň rozlohou.

 

 

Zámek byl postaven v roce 1878. V jeho vzhledu se odráží baroko a rokoko, které se uplatňuje v interiérovém vybavení. Barokní je především uspořádání zámku - symetricky zrcadlově umístěné pokoje. Vzhledem se měl podobat francouzskému zámku Versailles, architektem se stal Georg Dollmann. Pokud mám rozměry a symetrii pokojů trochu přiblížit k českému prostředí, řekla bych, že jsou velmi obdobné jako na zámku Jemniště.

V letošním roce probíhá rekonstrukce tamní jeskyně, takže výhled na hory zastiňují jeřáby. Jeskyně v sobě skrývá umělé jezírko a loďku ve tvaru labutě (jak jinak), ve které se Ludvík projížděl. Traduje se, že v jezírku byli zaměstnanci, kteří vytvářeli rukama umělé vlnky, aby byl dojem jezírka co nejvíc autentický.

linderhof 1

Největším pokojem v zámku je králova ložnice, která je provedena především v modré barvě a hojně zdobená zlatou - textilní tapety jsou zlatem dokonce vyšívané. Dalším důležitým pokojem byla i jídelna, ve které si nechal král zabudovat vyjížděcí stůl - to znamená, že o patro níže bylo jídlo připraveno a stůl naaranžován a zcela připravený vyjel nahoru, kde už čekali stolovníci.

Nejhonosnějším pokojem je určitě Zrcadlová síň zaplavená ve zlatě a zrcadla na stěnách opticky pokoj zvětšují. Najdete zde i zřejmě nejdražší kousek z interiéru - svícen ze slonoviny, který je opravdu působivý, především svou jemností a zároveň vrstevnatostí.

linderhof 2


 
V areálu zámku při procházce můžete také navštívit například Maorský stánek, Marocký pavilon nebo Hundingskou chýši. Oblíbená turisty je fontána v blízkosti vstupu do zámku a okolní zahrada, která zve k příjemnému odpočinku a kochání se okolními horami.

Po návštěvě Linderhofu by vás asi nenapadlo, že stejně jako Neuschwanstein ho nechal postavit Ludvík II. Bavorský. Tentokrát není ukrytý v horách, ale rozlehlé zelené ploše, středověk je mu na hony vzdálený. Exotické prvky jsou patrné ve stavbách kolem zámku. Někdy vás z té zlaté barvy a keramických rokokových ozdob může přecházet zrak, ale stejně stojí zámek alespoň za jednu vaši návštěvu.

linderhof 4

Uvnitř zámku se nesmí fotit, to zůstává stejné. Stejně jako to, že skupinky vychází každých pět minut a tak není čas příliš v jednotlivých místnostech rozjímat, neboť za dveřmi už čekají další. Opět budete mít k dispozici audio průvodce v češtině. Na konci prohlídky můžete navštívit malou zámeckou prodejnu.

linderhof 3

O zámku Neuschwanstein: http://kultura21.cz/component/content/article/73-cestovani/18606-bavorsko-zamek-neuschwanstein


Foto: autorka


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Hrubý Rohozec

hruby rozhozec 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Ne...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Co se stane, když policie má dva vrahy a dvě oběti v jednom?

55 200V nakladatelství Domino vyšla zajímavá a trochu jiná detektivka nazvaná 55. Jejím autorem je irský spisovatel James Delargy.

...

Literatura

Cikán Gabriel s černou hřívou v oblaku meruňkové vůně

Gabriel perexProč se o některých knihách hned tolik mluví, stávají se bestsellery, které závratným tempem mizí z pultů knihkupectví a regálů knihoven, jejich autoři jsou vynášeni do nebes a jiné jen tiše čekají na teplý dotek lidských dlaní, citlivě hle...

Divadlo

Legendární titul BASTARD se v Brně vrací v novém hávu

BASTARD 200„Autorská dvojice Merta–Moša je u nás jediná schopná konkurovat zahraničním dílům“, psalo se v roce 1993, poté co proběhla 11. listopadu na jevišti Městského divadla Brno premiéra vizualizovaného oratoria Bastard. Inscenace zaznamenala 201 repríz, s...

Film

Herečka Jana Brejchová slaví v těchto dnech 75. narozeniny

jana brejchova 200Pětasedmdesáté narozeniny oslaví letos 20. ledna Jana Brejchová, která už na samém startu své umělecké dráhy zaujala jako nepřehlédnutelný dívčí tip. A bezesporu měla vše, co ke kariéře obdivované a obletované filmové divy potřebov...