James Patterson: Citlivé místo

James Patterson: Citlivé místo

Tisk

citlive misto 200V prosinci 2017 vyšla v nakladatelství Alpres další kniha oblíbeného autora Jamese Pattersona, tentokrát z jeho renomované série, jež čítá přes dvacet (!) svazků, o Alexi Crossovi, s názvem Citlivé místo.

 


James Patterson (22. 3. 1947), americký autor napínavých románů byl v USA vyhlášen Nejlepším současným autorem detektivních příběhů. Napsal dvě nejprodávanější detektivní série během uplynulého desetiletí – Ženský vyšetřovací klub a série s detektivem Alexem Crossem. Knihy Jamese Pettersona se prodávají ve vysokých nákladech, a některé byly zfilmovány. Jak sám říká, za rok napíše dvě až tři knihy. Na svém kontě má vydaných přes 70 knih.

Citlivé místo je 21. svazkem série o Alexi Crossovi a v originálu kniha vyšla pod názvem Hope To Die před čtyřmi lety. Obálka knihy, kterou má na svědomí Tomáš Řízek, mi však přijde silně zavádějící – jako by nešlo o akční napínavý detektivní příběh, ale o přeslazenou romanci.

Zápletka je třeskutě jednoduchá: Alex Cross čelí případu, se kterým se ještě nesetkal. Celou jeho rodinu drží jako rukojmí geniální psychopat. Alex je nucen přistoupit na jeho špinavou hru a vykonat vše, co zločinec požaduje. Dokáže ho porazit? A za jakou cenu?

Kniha je rozdělena do 102 krátkých kapitol a i díky tomu neztrácí na tempu a ubíhá směle dál. Bohužel mně osobně příběh nesedl. Šlo o mé první setkání s protagonistou a chyběl mi úvod, nějaký kontext, který by mi osvětlil, kdo to přesně je, jak vypadá, jaké je jeho rodinné zázemí a v čem přesně spočívá jeho práce u policie. Takto bez širších souvislostí jsem byla vržena do děje a nějak mi unikalo, proč je hlavní hrdina takový borec, proč mu mám fandit a na druhou stranu jsem v údajně geniálním padouchovi viděla obyčejného hajzlíka bez skrupulí.

Kniha se díky velmi krátkým kapitolám četla snadno a utíkala rychle. Bohužel to je pro mě snad jediné pozitivum. Nebyla jsem obeznámena se světem Alexe Crosse, takže jsem při čtení necítila napětí ani nervozitu, jak to dopadne. Prostě jsem jen čekala, jak autor vyřeší závěr příběhu. Jedenadvacet knih o jednom hrdinovi ale nevyjde v češtině jen tak, takže je jasné, že příznivce tato série opravdu má. Ale jedině jim jsem ochotná tuto knihu doporučit, protože pro ostatní čtenáře by šlo jen o příběh bez citového zapojení, spád rychlých akcí bez další přidané hodnoty.

citlive misto

Název: Citlivé místo
Autor: James Patterson
Žánr: detektivní příběh
Nakladatelství: Alpres
Rok vydání: 2018, pevná
Počet stran: 312
Hodnocení: 65 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/citlive-misto-1

logo knihcentrum bilypodklad


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Veronika Pobořilová: „Zaskáčete si v těsné blízkosti interpretů v jedoucím trolejbuse! To přece chcete někdy vyprávět svým dětem!“

Poborilova 200Ve středu 15. dubna proběhne 6. ročník netradičního hudebního festivalu Busfest, který se odehrává na palubě jedoucích zlínských trolejbusů. Centrum veškerého dění bude klasicky situováno na točně u Sportovní haly, kde odpoledne vypukne boha...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

I minuta bez tebe je dlouhá aneb Zamilované povídky do kapsy

I minuta bez tebeNakladatelství Listen, které je součástí velké společnosti Euromedia Group čas od času vydává malé a milé povídky na nejrůznější témata. Právě letos na Valentýna vyšly další zamilované povídky do kapsy, tentokrát pod názvem I minuta bez tebe je dlouhá. A opět se můž...


Literatura

Kambioni jsou tu naposled

large200Poslední díl série s názvem Kronika kambionů nedávno vyšel a nese podtitul Polibek z temnot. I tentokrát nabízí Jaime Reed kombinaci nadpřirozena, romantiky i akce.

...

Divadlo

Na jeviště Městského divadla s ladnou grácií šelmy vtrhl Tracyho tygr

200divV sobotu 9. listopadu 2013 se v komorním prostředí Studia Z ve zlínském Městském divadle uskutečnila již čtvrtá premiéra této divadelní sezóny. Dlouho dopředu vyprodaný sál se zatajeným dechem sledoval peripetie Thomase Tracyho a jeho tygra. Tato dvojka...

Film

Přes prsty nabídne víc než jen pěkné zadky

Přes prsty 1Do kin před několika dny vstoupila letní komedie Přes prsty, která svým sportovním zaměřením vlastně může tak trochu připomínat Ženy v běhu. Dokáže se jim ovšem vyrovnat?

...