Zeď, která brání svobodě

Zeď, která brání svobodě

Tisk

Zeď, perexUrčitě to jako knihomolové znáte. Někdy dostanete chuť přečíst si příběh, který vás nezavede do světa autorovy fantazie, ale do reality skutečných dnů. Příběh, který vypráví o osudu někoho jiného. O životě, který byl či je naprosto jiný než ten náš. Takové knihy nám přináší inspiraci a náhled do skutečnosti, jenž není zkreslená několikerým převyprávěním.

 

Přesně takovým příběhem je i kniha Zeď: Útěk z Maova nejtemnějšího vězení. Xu Hongci není spisovatel, ale obyčejně neobyčejný člověk. Tak jako vy, tak jako každý z nás. Jen se narodil v Číně roku 1933 a prožil dobu, kdy této zemi vládl jeden z nejkrutějších diktátorů. Mao Ce-tung. Tíhu komunistického režimu poznal Xu Hongci naplno. A rozhodl se o svém osudu vyprávět. Tady musím podotknout, že spolupráce s editorem Erlingem Hohem by od Hongciho skvělý tah. Myslím si, že Hoh uchopil čínštinu tak, aby byla dobře srozumitelná i pro náš západní svět. Alespoň mně osobně se kniha četla dobře.

Na příběh samotný mne nalákala oficiální anotace vydavatelství CPress.

„Pracovní tábory Mao Ce-tunga, známé jako laogai, se vyznačovaly ohromnou brutalitou. Byly vystavěny podle modelu sovětských gulagů, a přestože bylo reálně nemožné z nich uniknout, jednomu muži se to přece jen povedlo. Tento historický vzrušující thriller vypráví o jedinečném člověku, který se prodral na svobodu i za těch nejméně přijatelných okolností. Xu Hongci, mladý student medicíny toužící po profesuře, byl idealistou a věrným a oblíbeným členem komunistické strany. Ale jen do doby, než Mao Ce-Tung v únoru 1957 pronesl svůj slavný projev a Xu Hongci na jeho podkladě sepsal kritiku strany. Ta zapříčinila, že se ocitl mezi 550 000 Číňany, kteří byli na jaře roku 1957 nespravedlivě deportováni do pracovních táborů. Xu Hongci se rozhodl z tábora uniknout i přes mizivé šance na úspěch. Třikrát mu to nevyšlo, až nakonec v roce 1972, po 14 letech věznění, utekl. Pozoruhodný memoár Xu Hongciho Zeď popisuje jeho život od dětství až po konečnou zastávku v laogai a dále odvážný útěk z tábora, během něhož nebyl Xu Hongci dopaden a popraven, jako většina podobně smýšlejících spoluvězňů, ale dostal se opět na svobodu.“

Knížku jsme začala číst v momentě, kdy jsem ji poprvé otevřela. Hned v úvodu je dobře zpracovaná mapa Číny. I jako ženská se v ní skvěle orientuji a alespoň vím, kudy vedou Hongciho kroky.

Mám za sebou spoustu knih o koncentračních táborech, četla jsem i příběhy z ruských gulagů nebo severokorejských táborů. Ale čínské prostředí je pro mě nové. Proto oceňuji, že součástí knihy jsou citace z dobových novin nebo různé plánky a vysvětlivky. Tyto pasáže dodávají knize ještě větší důvěryhodnost a autenticitu. Hodně nás zavádějí do politiky a celkové atmosféry té doby. Možná proto si některé úryvky čtu velmi pomalu a opakovaně. Abych jako člověk do politiky moc nenahlížející, dobře pochopila, čeho jsem právě teď svědkem.

Osud samotného Hongciho je smutný a dramatický. A přece v něčem velmi obdivuhodný. Ukazuje nám, jakou sílu má lidská touha po svobodě, po přežití. Prostřednictvím hlavního hrdiny nahlížíme do pracovního tábora, odkud se lidé málokdy vrací. Hongci se nemíní podrobit osudu a bojuje sám za sebe. Hrůzy, kterých je svědkem mi nahánějí husí kůži. Není to snadné čtení. Mně osobně ale při překonávání dalších stránek pomáhá vědomí, že Hongci přežil, a tudíž se o jeho život obávat nemusím. Protože tenhle muž si mne dokázal získat a po celou dobu čtení jsem mu držela všechny palce i pěsti.

Od autobiografického románu Zeď: Útěk z Maova nejtemnějšího vězení nečekejte oddechové čtení. Ale příběh o brutalitě diktatury, která se nás Evropanů tolik nedotkla, a přesto jsme její pachuť okusili. Tahle knížka vás nenechá v klidu. Donutí vás přemýšlet o svobodě, o lidských právech a o minulosti, která utváří naši budoucnost. Já jsem to tak rozhodně měla. Ještě dlouho po dočtení poslední stránky mé myšlenky pluly právě těmito končinami. Příběh Xu Hongciho rozhodně doporučuji přečíst. A autorovi samotnému posílám veliké poděkování za to, že mě vzal někam, kde bych se nikdy nechtěla ocitnout. Děkuji pane Hongci, že jste přežil a ukázal světu to, co nechtěl nebo nemohl vidět.

Zeď

Název: Zeď: Útěk z Maova nejtemnějšího vězení (No Wall Too High: One Man´s Daring Escape from Mao's Darkest Prison )
Autor: Xu Hongci, Erling Hoh
Žánr: Světová literatura, Biografie, Literatura faktu
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2018
Počet stran: 328
Hodnocení: 95 %                                                    
Zdroj foto: CPress
Odkaz na web: CPress


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bláznivá noc Michala Davida


David perexV Trenčíne to opäť žilo. Na zimnom štádióne Pavla Demitru sa konal tohtoročný druhý koncert na Slovensku Michala Davida. Po tom, čo 22. októbra vystúpil na pódium, dav začal šalieť, vlniť sa v tanečných rytmoch, spievať spolu s Michalom.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vyvrhel – cesta k pravdě vede přes minulost

VyvrhelDva nejlepší kamarádi Noah a Abdi se jednoho večera za podivných okolností vypraví do bristolského Feeder Canalu. To, co zpočátku vypadá jako klukovina, skončí tragicky. Noah je nalezen v bezvědomí; Abdi s nikým nekomunikuje a...


Literatura

Žít americký sen je jiné než o něm snít

moje bejby amerika 200V nakladatelství Mladá fronta vyšla další kniha novinářky Jany LeBlanc a tentokrát se nejednalo o zápisník jako v minulých případech, ale o velmi osobní a zajímavý počin s názvem Moje bejby Amerika.

Divadlo

Komedie s Drábkem

drabek perexPřiznám se, že jsem si své dojmy z premiéry hry Jedenácté přikázání aneb Mucholapka nechala pořádně uležet. Ne snad, že bych byla tak líná anebo vytížená, ale ona je to s tím režisérem Drábkem prostě těžká práce. Je totiž jiný a ...

Film

Městečko na dlani
ImageTragikomedie z válečných let vypráví o životě v městečku Rukapáně, kde pestrá sbírka postav řeší své každodenní starosti a hašteří se o to, kdo si koho vezme, zda bude víno na radnici zadarmo či zda bude ...