Někdy vyšetřovatelé nechtějí vidět fakta

Někdy vyšetřovatelé nechtějí vidět fakta

Tisk

zaslepeni 200V nakladatelství Kniha Zlín ve společnosti Albatros Media vyšla další kniha Jørna Liera Horsta ze série s komisařem Williamem Wistingem.

 

 

 

Minulý (devátý) díl z této série vyšel v dubnu tohoto roku, čekání proto nebylo příliš dlouhé. K protagonistům se čtenář vrací, když Wistingova dcera Line čeká dítě a z toho důvodu si dává pauzu v práci a stěhuje se do blízkosti svého otce. Podobně je na tom i Sofie Lundová, která už má roční dítě, ale stěhuje se do domu po svém nechvalně proslulém dědečkovi. Line se Sofií jsou bývalé spolužačky a brzy se velmi sblíží a společně díky trezoru ve sklepě odhalují, co mělo možná zůstat skryto…

Mezitím William Wisting se svým týmem pracuje na případu zmizelého taxikáře a bojuje s nedůvěrou svých nadřízených. Vše dává do pohybu, když se objevují svědci, a hlavně pistole spojující dva zdánlivě nesouvisející případy. Wisting nevěří na náhody a snaží se všemu přijít na kloub, zatímco sousední policisté by nejradši vše zametli pod stůl, aby si nekazili jméno.

Jørn Lier Horst je sám detektivem, což dělá z jeho knih ještě uvěřitelnější díla. U nás se začaly vydávat od 8. dílu série, tudíž čtenáře čekají ještě 2 knihy a pak se uvidí. Honicí psi jsem si moc užila jako audioknihu, Poustevník byl plný napětí a kniha Zaslepení byla podle mě taková klidnější a volnější. Jako by hrálo roli těhotenství Line a to, že je William Wisting stále starší. Line v předchozích dílech značně hýbala dějem, protože se snažila vyšetřovat na vlastní pěst, což zde sice chybí, ale zároveň není na škodu.

Ačkoliv jsem měla pocit, že vše běží pomaleji, knihu jsem zhltla za dvě odpoledne a byla jsem do příběhu hodně zakousnutá. Mohl za to i velmi zajímavý motiv spojený právě s přístupem policie. Zaslepenost je téměř vždy špatná a je obdivuhodné, jak dokáže změnit naše vnímání.

Pokud hledáte nějakou zajímavou detektivku, potrpíte si také na rodinné vztahy, reálnost a zároveň nevyhledáváte brutální scény a dechberoucí okamžiky, s knihy Horsta nesáhnete vedle.

Jørn Lier Horst je norský spisovatel, který vystudoval policejní akademii, psychologii a kriminologii a 20 let pracoval jako vyšetřovatel. Od roku 2013 se je spisovatelem na plný úvazek a drží se žánru detektivek. Hlavního vyšetřovatele Williama Wistinga, uvedl na scénu již ve své první detektivce v roce 1995 a doposud v této sérii vzniklo 10 knih. V roce 2016 vyšla kniha Honicí psi v Kniha Zlín a jednalo se o 8. díl té série, násldoval Poustevník a Zaslepení. 

zaslepeni

Zaslepení
Autor: Jørn Lier Horst
Překlad: Kateřina Krištůfková
Žánr: krimi
Nakladatelství: Kniha Zlín ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2018
Počet stran: 374
Hodnocení: 90 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/40195685/zaslepeni/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Wisdom: „Naše česká fanouškovská základna je pravděpodobně nejfanatičtější“

wisdom 200Na festivalu Made of Metal se v pátek 15. srpna představí maďarská metalová skupina Wisdom. Jakou plánují show, jak se těší a jaká je hudební scéna v Maďarsku? To se dozvíte v tomto rozhovoru.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Předmět doličný

Predmet dolicny200Soudní patoložka Kay Scarpettová řeší případ brutální vraždy mladé spisovatelky. Všechno se ale ukáže být mnohem komplikovanější. S novým detektivním příběhem z pera americké spisovatelky Patricie Cornwellové přichází Knižní klub.<...


Literatura

Šokující zločin. Hluboko pohřbené tajemství. Dokáže novinářka zjistit pravdu?

Navrat domu perexJe Štědrý večer roku 1959. Na konci horkého dne objeví místní muž na pozemku velkolepého sídla několik bezvládných těl. Když je obyvateli přivolána policie, poklidné městečko Tambilla se stává dějištěm vyšetřování nejzáhadnější vra...

Divadlo

Give me Moor! Studio Marta uvede Schillerovy drzé Loupežníky

loupeznici 200Brněnské divadelní Studio Marta uvede na konci února první premiéru roku 2023, legendární drama Friedricha Schillera Loupežníci. Egem poháněný příběh o kolapsu rodiny, komunity a vlastní integrity přinesou na jeviště absolvující studenti Janáčk...

Film

Seznamte se se Soňou Červenou

cervena200Soňa Červená - operní pěvkyně, herečka, světoběžník – usměvavá drobná žena, která ustála neskutečné životní zvraty a přesto je optimistka, která se na něco pořád těší. Pokud jste ještě neměli možnost se s paní Soňou seznámit, neváhejte, budete okouzl...