Komu se dá v dnešní době věřit?

Komu se dá v dnešní době věřit?

Tisk

komu se da verit 200V nakladatelství Host vyšla nedávno další populárně naučná kniha, tentokrát s názvem Komu se dá věřit a podtitulem Jak nás technologie sblížily a proč by nás mohly zase rozeštvat. Autorka Rachel Botsmanová v ní předkládá velmi zajímavé názory nutící k zamyšlení.

 

 

Přebal knihy kopíruje uživatelské recenze na internetu a nechybí na něm hvězdičky ani samotná krátká recenze od Andy Haldana, hlavního ekonoma Bank of England. Ten o knize říká, že je velmi důležitá a naprosto přesvědčivě napsaná. Zatímco někdo tento přebal může vnímat jako prvoplánový, já jej hodnotím jako velmi nápaditý a moc se mi líbí. Navíc ke knize perfektně sedí.

Kniha je rozdělena do 10 kapitol, kdy se první zabývají samotnou důvěrou a další se zaměřují na různé výdobytky moderní doby. Řeč je tak jak o uživatelských recenzích, tak o botech, Uberu a sdílené ekonomice nebo blokchainu. Vše je velmi aktuální, a hlavně moc zajímavé.

Rachel Botmsnaová předkládá v knize jednu odvážnou teorii, a to že stojíme na začátku třetí, zatím největší revoluce důvěry v dějinách lidstva. Jako první vznikla důvěra lokální, kdy lidé žili v malých komunitách, v nichž každý každého znal. Následovala důvěra instituční, což je důvěra zprostředkovaná různými smlouvami, soudy nebo třeba značkami. Ta umožnila obchodu prorazit za hranice nejužšího okolí a položila nezbytné základy pro organizovanou průmyslovou společnost. Třetí je důvěra distribuovaná, která se teprve rodí a souvisí právě s dnešní dobou. Spočívá v tom, že jsme stále nedůvěřivější k lidem, ale nemáme problém věřit online nástrojům nebo platformám.

Styl knihy je velmi čtivý, je plný citátů, a především nejrůznějších příkladů z praxe. Autorka je odbornicí a má za sebou mnoho zkušeností. Navíc je také lidská, což je dalším bonusem. Velmi mě zaujala například v kapitole nazvané Bodujeme: Dostal by váš život dobré hodnocení důvěry? v pasáži o hodnocení právě v Uberu. Popisuje zde, že už si zvykla na kritiku, ať už článků nebo myšlenek a neznepokojuje se, když se propírají její nedokonalosti, ale dělá si starosti, jak bude působit při jízdě Uberem.

Komu se dá věřit? je skvělá kniha, která rozhodně stojí za přečtení. Nepřináší nějaké revoluční myšlenky, netlačí lidi ke změně, ale je opravdu zajímavá a ráda se k ní někdy vrátím.

Rachel Botsmanová (nar. 1978) vyučuje na Saïdově ekonomické fakultě Oxfordské univerzity. Její první kniha What‘s Mine Is Yours (2010) pojednávající o konceptu „kolaborativní spotřeby“ se zapsala do širokého povědomí. Časopis Time tento koncept označil za jednu z „deseti myšlenek, které změní svět“. Rachel Botsmanová patří mezi oblíbené řečníky na konferencích; kromě popularizačních přednášek TED vystupovala například na Světovém ekonomickém fóru. Její články se pravidelně objevují v The New York Times, The Guardian, Wired a dalších časopisech a novinách. S manželem a dvěma dětmi žije střídavě v Sydney a v Londýně.

komu se da verit

Komu se dá věřit? Jak nás technologie sblížily a proč by nás mohly zase rozeštvat
Autor: Rachel Botsmanová
Překlad: Jiří Petrů
Žánr: populárně-naučná
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2018
Počet stran: 367
Hodnocení: 90 %

http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/popularne-naucna/komu-se-da-verit-1472


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

POKEC s Terezou Kostkovou a Liborem Boučkem

pokec 200Moderátorská esa Terezu Kostkovou a Libora Boučka veřejnost moc dobře zná. Co mají společného? Mají za sebou moderování velkých televizních show. Tereza bravurně uvedla (spolu s Markem Ebenem) StarDance…když hvězdy tančí, TýTý nebo Silvestr. Libor má v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Budu živ tři sta let … Příběhy pacientů

budu ziv trista letÚtlá knížka velmi poutavým způsobem předkládá čtenářům příběhy lidí, kteří prožili a přežili závažné onkologické onemocnění. Příběhy jsou rozmanité, vyprávěné často velmi prostými, syrovými slovy, ale právě proto velmi přitažli...


Literatura

Češi 1942 aneb jak v Londýně vymysleli atentát na Heydricha

Cesi 1942 200V jednom z dalších pokračování devítidílné komiksové řady tzv. „Českého století“ od roku 1918 do roku 1992 se autor Pavel Kosatík spolu s výtvarníkem Markem Rubcem věnují dalšímu klíčovému okamžiku našich moderní...

Divadlo

Pejsek a kočička rozdávají ve zlínském divadle opět radost

200dZlínské Městské divadlo si dětské diváky předchází jak může, rozhodně je nebere jako doplněk k divákům dospělým. A tak první premiéra roku 2013 i první premiéra právě se rozbíhající sezóny 2013/2014 patřily právě dětem. Na jeviště zlínského divadla se po čase v...

Film

Rosemary má děťátko – hororová klasika, která nezklame
ImageKam až sahá láska matky k dítěti? Je pro něj schopna obětovat i svůj život? Klasika mezi filmovými horory s příznačným názvem Rosemary má děťátko vychází začátkem února na DVD.

...