Republika 1918–2018 různýma očima

Republika 1918–2018 různýma očima

Tisk

moje-republika 200Středisko západočeských spisovatelů vydalo před pár dny u příležitosti stoletého výročí republiky almanach historicko-beletristických textů jejich členů nazvaný Moje republika 1918-2018. Co v něm najdete?



Středisko západočeských spisovatelů vzniklo jako občanské sdružení v únoru roku 1990 za přítomnosti třiceti západočeských spisovatelů. Nyní má přes 40 členů a od počátku si vytklo jasný cíl: pořádat nejrůznější literární akce, při kterých by se spisovatelé setkávali s veřejností a mohli jí tímto způsobem literaturu přibližovat. Jednou z těchto akcí je například Plzeňský literární festival.

V almanachu Moje republika 1918–2018 se nachází celkem 11 textů od členů střediska, shrnující slovo závěrem od PhDr. Miroslava Husa ze Západočeského muzea v Plzni a Filozofická fakulta ZČU a medailonky spisovatelů. Některé příběhy jsou doplněny také dobovými fotografiemi. Působivé je také jednoduché grafické zpracování, kde jako předěl funguje decentní lipový list.

Co se týče textů, každý je trochu jiný, ale všechny jsou moc zajímavé, čtivé a hlavně silné. Moc se mi líbilo vyprávění Jakou příchuť má štěstí psané formou deníku Idy Sebastiany. Odehrává se v italském prostředí, tehdejší součásti Rakouska Uherska a motiv štěstí je zde velmi důležitý. „Možná je největší štěstí, když je člověk volný. Chtěla bych být svobodná a rozhodovat o sobě sama.“ (str. 16). Autorkou je JUDr. Daniela Kovářová, spisovatelka, advokátka, vysokoškolská učitelka a bývalá ministryně spravedlnosti, která píše humoristickou literaturu, fejetony, povídky a detektivní romány.

Velmi silný je pak příběh v povídce Beze jména od Markéty Čekanové pojednávající o Františkovi, jehož jméno máma odmítá napsat na pomník, protože stále věří, že se vrátí. A následně se zde projevuje známý syndrom těch, kteří se navrátili: „Stejně jako spousta dalších mužů, kteří se z Velké války vrátili domů, měl i František pocit, že se ocitl ve světě, v němž pro něj není místo. Rána v hrudníku bolela a občas se ošklivě zanítila. Bránila mu v práci, připadal si jako naprostý válečný kripl. A vlastně jím také byl. Od té doby, co svlékl uniformu, jako by ztratil na ceně.“ (str. 74)

Žánrově se z textů vyniká sci-fi Pohádka o lenivé sjednotitelce Evropy od Iva Fencle, která má v knize své místo a je příjemným zpestřením. Zapůsobilo na mě také zamyšlení s názvem Ohlédnutí. Jejím autorem je Bohumil Jirásek, vysokoškolský pedagog věnující se především české literatuře 20. století, analýze a interpretaci literárních děl. Jedná se o kratší text shrnující nejvýznamnější události a jejich vliv na vypravěče.

Almanach Moje republika 1918–2018 jsem si přečetla s velkým zájmem a jen jsem si říkala, že by si takové texty zasloužily i širší distribuci nějakého velkého nakladatelství. A některé příběhy by stály i za rozšíření, protože by rozhodně neměly být zapomenuty.

moje-republika

Moje republika 1918–2018: almanach historicko-beletristických textů členů Střediska západočeských spisovatelů vydaný ke stým narozeninám České republiky
Autor: kolektiv
Žánr: povídky
Nakladatelství: Středisko západočeských spisovatelů
Rok vydání: 2018
Počet stran: 158
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Renata Petříčková: O hnědých pastelkách se mi i zdálo…

200roByla to první nabídka pro opravdové ilustrace do knihy. „Poprvé jsem vzala pastelky, abych s nimi vytvořila něco, co bude zdobit knižní stránky,“ říká Renata Petříčková, kterou zhruba před rokem s touto nabídkou oslovila autorka knihy Hvězdná obloha. Ilus...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Terapie pro rozčílené mámy

proc mama nadva perexKnihou Proč máma nadává s podtitulem „Deník rozčílené matky“ navazuje Gill Sims na svůj úspěšný román z roku 2017 Proč máma pije. Fanouškům autorky mohu tuto novinku rovnou doporučit - p...


Literatura

Doreen Virtue: V zajetí jídla

v zajeti jidla doreen virtueNezvladatelná chuť k jídlu je obrovským problémem. Americká psycholožka na chvíli opouští andělskou říši a vydává se po stopách tak reálných a bolavých, že i její odpůrci musí uznat nedozírný význam její nové knihy. Ráze...

Divadlo

Třeskutá komedie podle hry Carla Goldoniho Sluha dvou pánů s písněmi Granta Oldinga

Sam na dva sefy200Když v roce 2011 umělecký ředitel londýnského National Theatre Nicholas Hytner zvažoval, že jeho divadlo mezi záplavou vážných dramat potřebuje nasadit výrazný komediální titul, navrhl jeden z jeho dramaturgů prověřenou klasik...

Film

Jarní smršť České televize: ČT art a Déčko

CT Z mrtveho domu perexV závěru naší trilogie nazvané „Jarní smršť České televize“ se sluší představit také programovou nabídku nejmladších stanic České televize - ČT art a Déčka. Přestože se tyto dva programy dělí o jeden kanál, a jejich vys...