Star Wars: Atlas bytostí a tvorů potěší každého geeka

Star Wars: Atlas bytostí a tvorů potěší každého geeka

Tisk

star wars atlas bytosti a druhu 200V nakladatelství Egmont ve společnosti Albatros Media vyšla v říjnu kniha pro všechny milovníky Hvězdných válek s názvem Star Wars Atlas bytostí a tvorů. Pojďte do něj s námi nahlédnout.

 

 

Tento atlas bytostí a tvorů z Hvězdných válek má na první pohled podobný design obálky jako knihy z edice Račte vstoupit do muzea. Může za to hlavně větší formát a obálka plná nejrůznějších ilustrací. Kniha však není muzejním kouskem, ale přehlídkou toho, co dokázal tvůrce Star Wars George Lucas vymyslet a ilustrátor Tim McDonagh nakreslit. Nutno podotknout na úvod, že k oběma chovám velký obdiv.

Jak říká předmluva, kniha je dána dohromady na základě záznamů z deníků z gradského archivu na Orchisu 2 a podle vědeckých záznamů. Jde o popis více než 200 bytostí a tvorů z nejrůznějších galaxií, které jsou uspořádány nejčastěji podle ústředních motivů a společných krajinných prvků, podnebí a fyziologie jednotlivých druhů. Mezi kapitoly, které v atlasu najdete patří: Suchá prostředí, Závody kluzáků,Jabbův palác, Jakku, Jedha, Coruscant, Chrám Jediů, Ulice města, Geonosis, Vlhká prostředí, Zmrzlé oblasti, Mazin hrad, Naboo, Ve vzduchu a ve vesmíru nebo Domestikovaní tvorové. V závěru pak nechybí ani obsáhlý jmenný rejstřík.

U těch nejvýznamnějších tvorů se nachází jméno, domovský svět a informace o kultuře, nástrojích, přepravě, postavení v galaxii a podobně. U ostatních je textu méně, ale nechybí jméno, obrázek, domovský svět a popis. Ten nejčastěji popisuje vzhled tvorů a také je zasazuje do děje příběhů. Občas se u jednotlivých tvorů objeví také nějaká poznámka nebo citace.

Porg
Domovský svět: Ahch-To

Porgové se vyvinulu ze stejného předka jako Lanaiové, avšak postrádají inteligenci svých příbuzných. Nicméně jde o zábavné tvory, kteří loví v moři ryby pro své mladé (známé jako porgčata). Mají plochou hlavu, oči směřující dopředu (což jim usnadňuje lov ryb), nohy s plovacími blánami, husté nepromokavé peří a velký talent pro napodobování. Jsou velmi zvědaví na nové příchozí, kteří dorazí na jejich domovskou planetu. Když na Ahch-To přistál Chewbacca, považoval porgy za chutnou večeři, ale posléze pro něj bylo těžké tyto okřídlené tvory zabíjet, když na něj upřeli své smutné oči. (str. 139)

O tom, že je svět Hvězdných válek fascinující, svědčí zástupy jeho fanoušků a tato kniha je jen dalším důkazem. Jedná se o velmi přehledný atlas, který ocení především ti, které zajímá i něco navíc, nebo se často ptají na různé postavy jako já.

star wars atlas bytosti a druhu

Star Wars: Atlas bytostí a tvorů
Autor: Katrína Pallant, Natalie Clubb, ilustrace Tim McDonagh
Žánr: encyklopedie, dětská
Nakladatelství: Egmont ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2018
Počet stran: 112
Hodnocení: 95 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/49221000/star-wars-atlas-bytosti-a-tvoru/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor Barbora Mochowa: Chci dosáhnout hutnějšího zvuku

BarboraMochowa-2aBarbora Mochowa upoutává posluchače svých koncertů éterickým hlasem a zasněnými písničkami, které se pohybují na pomezí populární a vážné hudby. Na koncertech se doprovází na klavír, někdy ji doplňují hudebníci ze smyčcového U...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Přečtěte si detektivku V temnotě

v temnote 200V březnu vydalo nakladatelství Cosmopolis druhý díl detektivní série Mikea Omera s forenzní psycholožkou Zoey Bentleyovou v hlavní roli. Detektivka V temnotě lehce navazuje na první díl, přesto se ale dá číst samostatně a jedná se o pohodové n...


Literatura

Václav Erben - Osamělý mrtvý muž

osamely mrtvy muz perexKoncem srpna začala televize Prima vysílat detektivní seriál Kapitán Exner na základě příběhů Václava Erbena. I díky tomu vydalo v říjnu nakladatelství Knižní klub příběh Osamělý mrtvý muž, Případy kapitána Exnera 1.díl.

Divadlo

Zora Jandová a její hosté vzdají v Městském divadle Brno poctu šansonu

Pocta šansonu vizuálZora Jandová, muzikálová herečka a šansoniérka, bude v září 2023 slavit 65. narozeniny. V říjnu téhož roku uplyne 60 let od úmrtí Édith Piaf. Koncert Pocta šansonu tak připomene nejenom francouzskou zpěvačku nejznámějšími písněmi z...

Film

Léčivá marihuana a její legalizace

pohled zevnitr lecive vlastnosti marihuany 200Zelená barva rostlin marihuany dala jméno jedné oblasti v severní Kalifornii. Smaragdový trojúhelník (Emerald Triangle) je místem, kde jsou dvě třetiny obyva...