Rebelové vln přinášejí netradiční pirátský young adult příběh

Rebelové vln přinášejí netradiční pirátský young adult příběh

Tisk

0043018324 reb v1

V téhle pirátské knize sice nepotkáte Jacka Sparrowa, ale Rebelové vln se mu svou bojovností a drzostí minimálně vyrovnají. První část nové série od Sary Raaschové rozhodně vplula do správných vln.

 

Od prvních stránek sledujeme politickou rozmíšku mezi ostrovem Svatý Loray a Argridem. Po nesmiřitelném válečném období je válka konečně ukončena a přicházejí vleklá mírová jednání. Bohužel je během nich unesen argridský posel, což celou situaci výrazně zkomplikuje. Navíc je z únosu obviněn proslulý pirát Vex, který je uvězněn a následně osvobozen válečnicí Lu. Náhodou je tahle slečně i dcerou radních Svatého Loraye. Společně se rozhodnou najít skutečného viníka únosu a zabránit opětovné válce. Třetí důležitou postavou v celé hře je argridský princ Benat, který má obnovit ve svém lidu důvěru v magii, ale brzy zjistí, že ho jeho krutý otec opět jen využívá.

Saru Raaschovou mohou znát čeští čtenáři young adult díky její předchozí sérii Sníh nebo popel, která u nás vyšla poměrně nedávno. Navíc navštívila i zatím poslední ročník pražského literárního festivalu Humbook, který pořádají nakladatelství z Albatros Media. Její předchozí dílo některé fanoušky zaujalo, některé méně, ale každopádně si díky němu otevřela cestu k srdcím českých fanoušků. A nyní navíc přichází s knihou, která by jí mohla pomoci získat i řadu dalších. Není totiž vůbec špatná.

Jak už jste jistě pochopili, hlavní roli sehrají především piráti, což není v knihách young adult úplně běžné. Navíc jich najdeme v knize poměrně hodně, dokonce se rozdělují na několik syndikátů, které se navzájem nemají příliš v lásce. Jak už tomu, tak bývá, nejsou u vládnoucích tříd okolních zemí příliš oblíbení.

I přesto je někteří z nich chtějí využít. Tentokrát ovšem mezi nimi nenajdeme jen zlotřilce, kterým jde jen o zlato. Jedna z hlavních postav pirát Vex totiž dokáže udělat i dobré skutky a v průběhu času ho vlastně může nazvat hrdinou. Většině čtenářů tedy bude poměrně sympatický, stejně jako jeho spolubojovnice Lu. Oběma nechybí velká porce hrdinství, pořádně ostrý jazyk a velké srdce v hrudi.

Třetí postava princ Benat od nich lehce vybočuje. Vlastně mi po většinu děje nebyl příliš sympatický, protože se příliš nechá ovládat svým otcem a strachem z něho. Navíc si po většinu času vlastně hraje na vlastním písečku a do ústřední dějové linky zasáhne až mnohem později. Celý příběh se střídají pohledy právě těchto tří osob, což mu dodává na dynamičnosti.

Přestože hlavním námětem jsou piráti, jejich svět je vlastně jen polovinou celého románu. Vedle nich totiž hraje velice důležitou roli i politika mezi jednotlivými zeměmi. Námořníci křižující moře jsou vlastně spíše někde mezi nimi a myslím si, že větší prostor dostanou až v dalších pokračováních. Výjimkou je samozřejmě Vex, který patří mezi hlavní postavy.

Většina čtenářů se shodne na tom, že první část knih není tak dobře stravitelná, jako její zbytek. Úvod se trochu pomaleji rozjíždí, ale rozhodně se tím nenechte odradit. Následně vás totiž čeká příběh plný akce, dobrodružství, přátelství a nebezpečí. Určitě má posléze kniha o něco větší spád než její předchůdci a nabízí i o něco zajímavější prostředí. Ale tohle je jen můj názor a samozřejmě se může člověk od člověka lišit.

Zajímavým nápadem je i použití magie ve formě kouzelných rostlin. Nečekejte tedy žádné kouzelné hůlky nebo nadpřirozené schopnosti lidí, ale za vším stojí květinky. Dokážou lidem pomáhat, ale některé z nich slouží i jako výbušniny nebo smrtelný jed.

Rebelové vln svým námětem mohou zaujmout silnou čtenářskou základnu. Nabízejí totiž poměrně neotřepané motivy, včetně pirátského světa, který tak často v knihách young adult nenajdeme. Rozhodně se jedná o slušný pokrok od předchozí série a další díly by při dobrém rozvinutí tohoto příběhu mohly být slušnou čtenářskou pochoutku pro všechny příznivce tohoto žánru.

rebelové vln 450

Rebelové vln

Autor: Sara Raaschová

Žánr: Fantasy, Young Adult

Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání: 2018

Počet stran: 336

Hodnocení: 85 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Singer: „Šílení vůbec nejsou umělci a další jim podobní. Praštění jsou přece – ti všichni ostatní….“

singer michal 200Na slovíčko jsme tentokrát pozvaii umělce Michala Singera, o jehož poslední výstavě s názvem Argonautika se v poslední době hodně mluvilo. Jak ho tento epos oslovil a jak dílo vznikalo, si můžete přeč...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jóga - anatomie

joga a anatomie 200Kniha Jóga – anatomie. Váš ilustrovaný průvodce pozicemi, pohyby a dýchacími technikami autorů Leslieho Kaminoffa a Amy Matthewsové je znamenitým průvodcem všem milovníkům jógy, kt...


Literatura

Nekonečný Zimní příběh

zim 200Nakladatelství Jota vydalo pořádnou bichli ve formě The New York Times bestseller Zimní příběh od Marka Helprina. Dokáže však tato oceněná knížka zaujmout i českého čtenáře?

 

...

Divadlo

Super komedie Hnízdečko a šunkofleky

hnizdecko a sunkofleky divadlo radostJak může dopadnout situace, kdy si do svého sdíleného sklepního prostoru, který považují dva dlouholetí kamarádi za byt, oba přivedou novopečené manželky a snaží se jim vysvětlit, jak se jim krásně v tomto hnízdečku bude...

Film

Miláček: mdlá ilustrace slavné knihy

altFilmová adaptace románu francouzského spisovatele Guy de Maupassanta Miláček, pod níž je podepsána dvojice režisérů Declan Donnellan a Nick Ormerod, ukázkově demonstruje, co znamená pojem „vypráz...