Stratené kvety Alice Hartovej

Stratené kvety Alice Hartovej

Tisk

Stratene kvety perexKdyž byla Alice Hartová malá, byla svědkem domácího násilí. Její otec mlátil nejen její mámu, vztek si vybíjel i na Alici. Protože dívenka chtěla, aby byl táta tak hodný a laskavý, jaký býval po svých záchvatech vzteku, rozhodla se, že se situací něco udělá. Vždyť v jedné z jejich oblíbených knih se psalo, že oheň stvoří všechno nové, tak proč to nezkusit?


Po strašlivé tragedii se Alice dostává do péče babičky, kterou nikdy předtím nevidela. Nejdřív má strach, no zbytečně. Zamiluje si nejen babiččinu květinovou farmu, ale taky Květiny – ženy s nešťastným osudem, které zde našly práci a útočiště. Když už dospělá Alice odhalí babiččinu zradu, opouští farmu, snaží se vybudovat si život někde jinde a pomalu přichází na to, že jestli chce být opravdu šťastná, musí se soustřediť na jeden jediný příběh – příběh svého života.

Román Stratené kvety Alice Hartovej je částečně autobiografický a napsala ho australská spisovatelka Holly Ringland. Je to její prvotina a zaujme nejen překrásnou obálkou. Nabízí taky silný příběh s důležitým poselstvím.

Alice je velmi sympatická hrdinka. Čtenář ji sleduje od dětství až do dospělosti, dozvídá se o jejich pocitech a snech, prožívá s ní první lásku, bolest ze zrady, hledání sebe sama a rozhodnutí vrátit se až na začátek svého příběhu. To vše se odehrává v kulisách nádherné australské přírody.

Autorka knihu ozvláštnila vyprávěním o květech a jejich významu a jsou to právě květy, které jsou hlavními vypravěči Alicina příběhu. Každá kapitola nese jméno květiny, jejíž význam popisuje dané období života Alice. Kromě vyprávění o nebezpečí domácího násilí a hledání své vlastní cesty tak kniha nabízí i možnost spoznat australské květiny a naučit se “mluvit” jejich jazykem.

Stratene kvety 1

STRATENÉ KVETY ALICE HARTOVEJ
Autorka: Holly Ringland
Originální název: The Lost Flowers of Alice Hart
Překlad: Veronika Fričová
Obálka: Hazel Lam
Vydáno: Fortuna Libri (SK), 2018
Počet stran: 400

Hodnoceni: 100%


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Renata Petříčková: O hnědých pastelkách se mi i zdálo…

200roByla to první nabídka pro opravdové ilustrace do knihy. „Poprvé jsem vzala pastelky, abych s nimi vytvořila něco, co bude zdobit knižní stránky,“ říká Renata Petříčková, kterou zhruba před rokem s touto nabídkou oslovila autorka knihy Hvězdná obloha. Ilus...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Ať vaše angličtina září!

Let Your English 2D-200Když se pokusíte převést výše uvedený titulek do angličtiny, může se vám snadno stát, že vám vyjde LET YOUR ENGLISH SEPTEMBER, jako se to povedlo Bronislavu Sobotkovi. On tento výsledek ovšem použil pro přiblížení obsahu své ...


Literatura

Pláč němého boha Terezy Matouškové má pokračování

PNB banner instagram FINAL 2Intrikánka hledá ve vyhnanství pevnou půdu pod nohama. Tyran začíná utahovat smyčku okolo vzbouřenců. A ze zapomenutých podzemních tunelů plných ztracené technologie se na povrch již b...

Divadlo

Simply Simplicius aneb Svatá prostoto! Geisslers zvou na premiéru adaptace barokního románu

Simply Simplicius200Divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten uvede v sobotu 29. dubna v Divadle VILA Štvanice premiéru nově-barokní adaptace románu Dobrodružný Simplicius Simplicissimus Hanse Jacoba Christoffela von Grimmelshausena. Vydejte se po st...

Film

Helsinská romance Karaoke blues vstupuje do českých kin

karaokeFinský režisér Aki Kaurismäki je ojedinělou postavou na poli světové kinematografie. Jeho filmy oplývající poetikou zaplivaných putyk, rozbitých půllitrů a dělnických čtvrtí dokázaly okouzlit diváky po celém světě. Se svým nejnovějším snímkem se však vydal žánrově pro něj n...