Kniha Podbrdské ženy přibližuje těžký úděl vesnických žen

Kniha Podbrdské ženy přibližuje těžký úděl vesnických žen

Tisk

Podbrdske zeny perexRománová prvotina Jany Poncarové s názvem Podbrdské ženy mě hned na začátku rozplakala. Snad proto, že jsem také žena, podléhající svým emocím a hormonálním výkyvům. Ženy jsou ale silné bytosti, a především jimi vždy musely být. Tahle kniha o tom vypráví…

Kniha popisuje nejen generační osudy statečných žen z podbrdské oblasti, ale i doby kdy celodenní ženská dřina a ústrky ze strany mužů byly na denním pořádku. Od počátku vnímám feministickou vlnu, která protéká celým více než čtyř set stránkovým románem. Úvod je velice pěkně napsaný a naznačuje jasný směr, kterým se bude kniha ubírat.

Příběh začíná na konci první světové války a pokračuje až do současnosti. Ústředním motivem je neutěšený život žen na vesnici, kterým nezbývá než přijmout svůj těžký úděl navzdory vysněným představám o velké lásce a krásné budoucnosti po boku prince, co je bude nosit na rukou. Přesto v sobě objevují sílu vytrvat, vychovat děti a milovat své muže, i když ti se ohlížejí po jiných sukních a majetnicky svým ženám poroučejí. Podbrdské ženy zvládají ustát mateřství, porody, rozumět bylinkám a žít v souladu s přírodou.

Autorka není žádnou militantní feministkou, kniha neodsuzuje a nekritizuje muže, naopak se jim snaží porozumět. Také oni mají své sny a vzdorují těžkým životním podmínkám. Jana Poncarová používá pěkné popisné pasáže vnějšího prostředí a dokáže si poradit i s vylíčením křehké psychiky postav, například hlavní mužské postavy Mírka, který se už jako chlapec musel smířit se smrtí matky a vyrůstal s mrzoutským a despotickým otcem. Líbí se mi, že je na chování a pohnutky osob nahlíženo z mnoha stran. Jsme zkrátka lidé, kteří mají své touhy, přání, slabosti i traumata bez ohledu na pohlaví. Například Mirkův otec si nikdy neodpustí kritickou poznámku vůči Mírkově ženě Milce a působí jako necitelný despota, ale když do rodiny přibude společník pro vnouče - malý pejsek Málčik, starý muž přetéká citem.

Autorka popisuje dobu počátku druhé světové války, celospolečenské i politické poměry, včetně změn, jež naruší dosavadní stereotypní život hlavních postav. Kniha je poměrně dlouhá, s mnoha popisnými pasážemi, směřuje až k osudům dalších potomků a jakémusi vysvobození poslední ženské hrdinky. Ta si uvědomuje vlastní svobodu a setřásá ze sebe generační zátěž všech žen, které čelily svému údělu v minulosti.

Kniha mě bavila. Vzhledem k tomu, že se v posledních letech věnuji výhradně četbě odborné literatury, začetla jsem se velmi snadno. Román ve mně vzbudil emoce a zarýpal do mého ženství. Tohle je obrovský bonus, ale nechci tím tvrdit, že by měl být určen primárně pro ženy. Z mého pohledu je možná snad příliš dlouhý. Kdo si potrpí na akční děj s rychlým spádem, knihu možná odloží. Líbí se mi malebnost a jemnost, mnohdy jednoduchost, naivita. Vylíčení doby a života postav mi přišlo autentické a oceňuji i skvělé vyjádření pocitů a nitra postav. Hodnotím vysoce a jako první ji dám přečíst své mamince, třeba jako dárek k Vánocům.

Jana Poncarová (*1983)

Autorka své první knihy je novinářka a copywriterka. Tvoří obsah webů a časopisů, miluje příběhy a věnuje se jejich sepisování.

Ukázka z knihy:

Slunce na nebi žhnulo a beton kolem nemocnice byl rozpálený...Tak tady čekala a procházela se po betonových cestách mezi nízkými keři a stromy. Horkost jí stoupala přes nohy až k hlavě. Potom se opírala o lavičku, protože kdyby si sedla, možná by už nevstala. Všechno bylo tak daleko, že se zdála cizí sama sobě. Teď byla žena, která chodí v parku a čeká, až vytlačí dítě do světa. A sama se stáhne. Když míjela jiné ženy, sklápěla tvář k zemi. Byly příliš mladé a růžolící a ona schovávala svoje vyhublé ruce pod dlouhé rukávy.

Jediné, co na ní překypovalo, bylo břicho. Narůstalo, i když si uvařila vratič. A potom horké víno. Ležela vařících neckách a zatínala ruce do dřeva, aby vydržela tlak v podbřišku. Chtěla to živé vypudit dříve, než si toho všimne Mírek, starý pán a všichni kolem ní…

...Odolávala tomu. Lízala si rány, stavěla se na nohy anebo si zacpávala uši. Vybavil se jí její sen, jak na ni starý pán křičí z okna, že má záda ohnutá jako luk, jen si vystřelit. Tak k něčemu přece jen je. Porodí jeho nebo ji. Bude mít v těle kapku krve starého pána. Kus jízlivosti a úsečnosti. Taky Mírkovu rozpolcenost. Kus dobrého a špatného, které se v něm střídá...

Z ní může to dítě dostat nespokojenost, jež jí vtiskávala vrásku mezi obočí, protože se mračila na svět vždycky, když se jí zdál příliš krutý.

Podbrdske zeny

Podbrdské ženy
Autor: Jana Poncarová
Žánr: román
Vydáno: 2018
Stran: 448
Vydalo nakladatelství: Motto
Hodnocení: 100 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Středověké právo se sice od dnešního liší, ale Emma Riedová nedá při psaní na zkušenosti ze své advokátní praxe dopustit

emma riedova 200Emma Riedová vystudovala práva a dějiny umění a pracuje jako advokátka. Zaujetí pro dějiny a napínavé zápletky ji provází už od střední školy, kdy psala povídky i kratší historické a detektivní příběhy. Tuto svou vášeň zúročila už při psan...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Karen Wallace, Lou Kuenzler: Vílí pohádky na dobrou noc

vili pohadky200Z osobních důvodů mě jako autorku zajímají knihy, které mají dva autory, jež se o svou práci podělili. A když je to knížka o vílách! Nelze odolat. Dvě dámy a jejich podobné příběhy. Dvě dámy podobného věku, které jsou prostě rozené „pohá...


Literatura

Mrazivé echo

mrazive echo 200Nakladatelství Kalibr vydalo v listopadu psychologický thriller Mrazivé echo britské autorky C. J. Carverové. Dokázali byste svěřit svůj život do rukou nejlepšího přítele z dětství?

...

Divadlo

Úspěšně lze cestovat do pravěku nejen na filmovém plátně, ale i na divadelních prknech

cesta-do-praveku 200Říká se, že pachatel se vrací na místo činu. Občas je těch pachatelů víc, třeba čtyři. A vracejí se na míst více. Třeba do Zlína a třeba do pravěku. Přesně tak tomu bylo v neděli 2. listopadu, kdy se ve zlínském Městs...

Film

Každé filmování je velké dobrodružství, říká herec a šansoniér Jiří Bartoň

jiri barton 200Nejen na zámku Libochovice, ale také v Praze a na dalších místech v Česku vznikal během léta německý historický film Ottilie von Faber-Castell. V jedné z rolí se objeví také Jiří Bartoň. Jde o velkoryse pojatý televizní projekt, který pro...