Proč umírají ptáci?

Proč umírají ptáci?

Tisk

Proc ptaci perexV malém normandském městečku z oblohy najednou popadali mrtví ptáci. Jev se zopakoval i na dalších místech, ale zdá se, že to nikoho nezajímá. To si aspoň myslí mladý pařížský student literatury. Ten neustále odkládá napsání své dizertační práce a jeho osobní život taky ustrnul na mrtvém bodě.

Z apatie ho vytrhnou až zprávy o padajících ptácích. Protože se úkaz odehrál v jeho rodné vsi, sbalí mladík několik knih, svůj sešit se všemi informacemi, které o padání ptáků zjistil, a vyplouvá do Normandie na lodi plné seniorů, ale neobjevuje žádné stopy vedoucí k objasnění záhady.

Kniha Proč umírají ptáci je románovým debutem francouzského básníka Victora Poucheta, který vyučuje literaturu a působí jako literární kritik v časopisu Le Magazine littéraire.

Podle anotace by se mohlo zdát, že je kniha vzrušujícím popisem pátrání po objasnění přírodní záhady. Padání mrtvých ptáků tvoří však jen pozadí příběhu. V centru dění je mladý student a jeho vnitřní prázdnota. Neví, co chce, neví, kam směruje, nedávno ho opustila žena, kterou miloval. Neobyčejný úkaz mu připomene, že v dětství ho fascinovali ptáci a jejich život, a proto se ve snaze dát svému bytí smysl, vydává najít vysvětlení.

Nachází však něco jiného – sám sebe, dávno zapomenuté vzpomínky i neznámou historii své rodiny. Právě část o nalezeném významném předkovi je jednou z nejzajímavějších částí knihy. Poutavé jsou však i úvahy a vnitřní život hlavního hrdiny. Těm je věnována většina příběhu. Victor Pouchet je básník, a nezapře to ani ve svém prvním románu. Jeho styl psaní je velmi metaforický, takže kniha někdy působí jako poezie v próze, ale i tak se čte takříkajíc sama.

Konec zůstává bohužel otevřený, a míří do ztracena. Navzdory tomu knihu doporučuji, protože její hlavní téma – ztracený mladý člověk, který se pokouší najít sám sebe – je v současné době vice než aktuální.

Proc ptaci

PROČ UMÍRAJÍ PTÁCI
Autor: Victor Pouchet
Originální název: Pourquoi les oiseaux meurent
Překlad: Sára Vybíralová
Vydáno: Paseka, 2018
Počet stran: 176

Hodnocení: 70%

www.paseka.cz/victor-pouchet-proc-umiraji-ptaci/produkt-4702/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ženská přitažlivost, aneb poezie trochu jinak

Ženská přitažlivostV aktuální tíživé době, kdy trávíme podstatně více času sami se sebou než kdykoliv předtím, je třeba využít každé příležitosti pro zklidnění duše a odreagování se od všedních starostí a strachů. K tomu může skvěle posloužit třeba i myšlenkové po...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Smrt prokletých - Drsná krimi ze Slovenska

smrt prokletych200Nakladatelství XYZ v září vydalo mrazivý detektivní krimi thriller Smrt prokletých od slovenské autorky Kataríny Holetzové. Autorka chytře vsadila na atmosféru malé obce sevřené horami, tajemství prokletého rodu a taky na detektiva-sympaťáka v roli protagonisty....


Literatura

Máte chuť na historickou fantasy detektivku?

ztraty nalezy perPrvní díl dobrodružné série Třináctý odstavec s podtitulem Ztráty a nálezy spatřil nedávno i českou krajinu. Jedná se o literaturu pro mládež, ale v knize nalezneme i mnoho odkazů na další žánry. A o čem teda příběh třináctiletého J...

Divadlo

Červnové novinky na Dramoxu: kultovní Spalovač mrtvol a autorská tvorba Slávy Daubnerové

SpalovacMrtvolOnline platforma Dramox.cz přináší každý měsíc několik novinek z českých i zahraničních divadelních scén. V červnu nabídku obohatil Spalovač mrtvol z Divadla Petra Bezruče v Ostravě a Masterpiece slovenské autorky Slávy Daubnerové.

...

Film

Světoběžný dokumentarista Joris Ivens

ivens 200Akademie múzických umění vydala již několik zasvěcených monografií věnovaných světově uznávaným filmařům, najmě dokumentaristům (nalezneme tu jména jako Jean-Luc Godard, Chris Marker, Karel Vachek, Jan Němec). Nyní přibyl svazek pojednávající o Joris...