A pak padla Tma - Jozef Karika

A pak padla Tma - Jozef Karika

Tisk

tma 200Jméno Jozef Karika mi není cizí, ale až doteď jsem ho přecházela bez povšimnutí. To se ale v listopadu, kdy nakladatelství Argo vydalo jeho knihu s lakonickým názvem Tma, změnilo. A já tak objevila autora, který v mých očích patří ke špičkám slovenské literatury. Dáte jeho dílu také šanci?

 


Jozef Karika (*1980) vystudoval historii a filozofii, pracoval jako historik a poté televizní redaktor. Zaměřoval se zejména na politické a investigativní reportáže. V současnosti je zaměstnán jako manažer v regionální samosprávě. Je držitelem Ceny Literárního fondu za publicistiku a několika dalších novinářských a literárních ocenění. Na Slovensku a v Česku vydal mj. knihy Zóny stínu (2005), Magie peněz (2007), K. P. M. P. Z. (2007) a Brány meonu (2009).

Nádherná obálka, za kterou chválím jejího autora Neila Johnstona, byla to první, co kromě jména autora upoutalo mou pozornost a rozdmýchalo mou zvědavost. Nutno podotknout, že jsem viděla celou řadu přebalů knih, ale tato patří mezi ty vůbec nejvydařenější, s jakými jsem kdy přišla do styku.

Koncept příběhu je tuze jednoduchý – mladý scenárista odjíždí na vánoční svátky na osamocenou horskou chatu do Malé Fatry. Tady si chce odpočinout od náročné práce psaní nekonečného televizního seriálu, ale také od složitého manželského vztahu. Příslib odpočinku se však rychle změní v boj o holé přežití.

Tak co to tu máme, mysteriózní thriller, survival příběh či psychologické drama? A nejsou ty škatulky jedno, když se jedná o povedený příběh, byť místy trochu přitažený za vlasy? V textu se objevují odkazy na román Gustava Meyrinka Golem (1915) a pokud vám tato iniciační kniha něco říká, může pro vás být spoilerem toho, čeho se dočkáme v rámci děje. Podle mého toho autor dokázal brilantně využít.

Tma je bohatá na surové emoce a napětí. V tom je příběh opravdu poutavý a nutí k přečtení jedním dechem. Akorát čtenář musí rozdýchat někdy hutnou atmosféru. Obdivuju autorovu schopnost zformovat pocity ve vnitřním dialogu tak věrohodně, ba přímo hmatatelně. S protagonistou ruku v ruce během pouhých pěti dní prožíváte jeho strach a útrapy a stejně jako on se obáváte toho, co přijde.

Kariku pravděpodobně můžeme jmenovat slovenským mistrem hororu, jelikož přináší to nejlepší, co nám slovenská literatura může nabídnout. Tma má sice jen 208 stránek, ale autor dokázal do hloubky vykreslit příběh, který rozhodně stojí za přečtení!

tma

Název: Tma
Autor: Jozef Karika
Žánr: thriller
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2018, pevná vazba
Počet stran: 208
Hodnocení: 90 %

http://www.argo.cz/knihy/245720/tma/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ladislav Frej: „Že jsem si vybral Stříbrného lipana, má počátek v klukovském věku“

frej 200Přinášíme vám rozhovor s Ladislavem Frejem, interpretem jedné z audioknih z edice Mistři slova vycházející díky Audiotéce a Bookmedia – Stříbrného lipana od Ladislava Tomečka. Čím ho tato audiokniha učarovala a...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tábor polokrevných si osvojí novou partu hrdinů

200filmKdyž Percy Jackson zabrání Kronosovi ovládnout Olymp a nastolit konec světa, všichni bohové i polobohové si konečně oddechnou. Nové Orákulum ale předpoví další záhadné proroctví, které nenechá žádného hrdinu klidným. Probouzí se mocnější a hrůznější zlo,...


Literatura

Věrný čtenář thrillerů nemusí být výhra

verny ctenar 200Věrný čtenář je první knihou z plánované série. Práva na tento titul byla prodána do více než 35 zemí a v Hollywoodu se připravuje také seriálová adaptace. Stojí toto finské čtení za to?

 

...

Divadlo

Nahlédněte do běžného dne manželského páru v důchodu

Happy end perexMuž a žena, kteří jsou spolu 60 let. Jejich svět se v průběhu let vtěsnal do jednoho bytu a oni se postupně stali jeden druhému nejen nejlepším přítelem, ale především pomocníkem.

 

...

Film

Chcete nahlédnout pod pokličku filmařiny?

FAMU 200V nakladatelství AMU vycházejí také knihy, které (nejen začínajícím) filmařům vysvětlují teorii, ale hlavně se obracejí k praktickým záležitostem - třeba k tomu, jak psát scénáře nebo jak nakládat se zvukem. Snadno pochopíme, že základy řemesla se lze na...