Peter Wohlleben myslí i na malé čtenáře

Peter Wohlleben myslí i na malé čtenáře

Tisk

vis kde rostou deti stromu 200Milovník přírody a hajný Peter Wohlleben je autorem mnoha populárně naučných knih pro dospělé týkající se lesa nebo stromů. Těm mladším věnoval titul Slyšíš, jak mluví stromy? a nyní vydal první obrázkovou beletrii pro děti s názvem Víš, kde jsou děti stromů?

 

 

Hlavním hrdinou knihy je hajný Petr, kterého u kávy překvapí veverčák Píťa. Ten je smutný, protože podle něj všichni mají nějaké rodiny, jen on je sám. Peter jej proto vezme na výpravu za stromovými dětmi. Společně tedy putují lesem, potkávají vlčí rodinku nebo jestřába, ale také těžaře dřeva a brzy se stávají přáteli.

Víš, kde jsou děti stromů? servíruje dětským čtenářům krátký příběh, který se odehrává pouze na 24 stranách, ale to vůbec nevadí. Je totiž velmi milý a navíc děti nenásilnou formou seznamuje s lesem i přírodou samotnou. A dozvědět se něco nového mohou samozřejmě i dospělí.

„Nejsou tohle stromové děti?“ Píťa přihopká k jednomu z vysazených stromků a čichá k jehličkám. „Ty ale krásně voní, skoro jako pomeranče!“
„To voní jenom nám,“ poučuje ho Petr. „Tahle vůně je řečí stromů a znamená, že se jim nevede moc dobře.“
Píťa hledí k zemi. „Chudáčci malé stromky. Takhle jsem si to nepředstavoval.“

Velkou zásluhu na tom, jak je kniha krásná, má její ilustrátorka Stefane Reichová. Ta si pohrála jak s postavou Petra a veverčáka Píti, tak hlavně se samotným lesem. Na každé stránce jsou trochu jiné stromy a nechybí na nich i spousta lesních zvířat. Zkrátka je na co se dívat. Navíc do postav zapracovala i emoce spojené s příběhem, a to jak ty dobré, tak i špatné. Jedinou výtku mám hned k první straně příběhu, který je na tmavém podkladu a špatně se čte.

Víš, kde jsou děti stromů? je moc pěkná kniha, která potěší všechny malé i velké milovníky veveriček i přírody jako takové. A věřím, že všichni její čtenáři se pak budou v lese chovat mnohem pozorněji a budou také hledat děti stromů.

Peter Wohlleben (*1964) se chtěl už jako dítě stát ochráncem přírody. Po studiu lesnictví byl více než dvacet let úředníkem zemské lesní správy. Aby mohl realizovat svou vizi trvale udržitelné péče o les, převzal v roce 2006 coby hajný revír o 1 200 hektarech lesa v regionu Eifel. Dnes tam vede lesní akademii. Své znalosti předává na seminářích, při tematických prohlídkách lesa i na kurzech stavění srubů. Navíc objevil i radost z psaní knih a v roce 2015 se zařadil mezi mimořádně úspěšné autory. Jeho publikace „Tajný život stromů“ a „Citový život zvířat“ se staly světovými bestsellery.

Stefane Reichová se narodila v roce 1984 na sasko-anhaltském venkově a studovala Vizuální komunikaci na Bauhaus-Universität ve Výmaru. Tato diplomovaná designérka žije s manželem a dítětem v Lipsku.

vis kde rostou deti stromu

Víš, kde jsou děti stromů?
Autor: Peter Wohlleben, ilustrace Stefane Reichová
Překlad: Magdalena Havlová
Žánr: populárně naučná pro děti
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2018
Počet stran: 24
Hodnocení: 90 %

https://www.knihykazda.cz/peter-wohlleben-vis-kde-jsou-deti-stromu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Archie Kimptonem pro Brooke Hunter

smodr200Honzík Bačkora je docela obyčejný kluk z jednoho docela obyčejného městečka. Když ovšem jednoho obyčejného dne na toulkách po okolí náhodou natrefí na příšerně pomotaného, zpřeházeného, mrzoutského, vypaseného a na sušenkách závislého MLUVÍCÍHO kocoura,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

O čmelácích vážně i nevážně

navrat cmelaku 200V nakladatelství Kazda vydali další knihu přírodovědce Dava Goulsona. Po Divočině v zahradě přichází Návrat čmeláků.

...

Literatura

Věž úsvitu září na Skleněný trůn

Věž úsvitu, perexHurá! My, fanoušci Skleněného trůnu, jsme se dočkali dalšího dílu této fenomenální fantasy série. Ač je Věž úsvitu již sedmou knihou v řadě, je vlastně druhým dílem mimo hlavní dějovou linii. Tentokrát sledujeme osudy Chaola a Nesryn. A opět nás čeká fenome...

Divadlo

Švandovo divadlo představuje dramaturgický plán na sezónu 2020/2021

Svandovo divadlo 200Klasický titul Cyrano z Bergeracu v novém přebásnění, světovou premiéru původní hry Srpnové světlo napsanou a zrežírovanou Martinem Františákem, adaptaci slavného románu 1984 George Orwella, světově úspěšné drama Ať vejde ten p...

Film

Severský filmový čtvrtek zval na bláznivou jízdu v Autobusu sebevrahů


autobus200Skandinávský dům pokračuje ve svém cyklu Severské filmové čtvrtky v Komorním kině Evald. Minulý čtvrtek – 14. dubna 2016 – byla na programu komedie (i když se to podle názvu nemusí tak jevit) Autobus sebevrahů podle knihy oblíbeného finského autora Arta Paasalinny...