Zlatá klec - dystopie o magii, třídních rozdílech a boji o moc

Zlatá klec - dystopie o magii, třídních rozdílech a boji o moc

Tisk

big temne-nadani-zlata-klec-dyJ-396661Další z řady young adult příběhů o nadpřirozených bytostech je tady. Zlatá klec od Vic Jamesové je prvním dílem ze série Temná nadání. Dokáže se prosadit mezi tunou podobné literatury?

V Anglii je obyvatelstvo rozděleno na vládnoucí Mocné (lidi s magickou silou) a ty ostatní. Ti, kteří nepatří mezi obdařené musejí jednou za život nastoupit na desetileté nucené práce. Když mají štěstí (jestli je to opravdu štěstí) ocitnou se jako sloužící v rodině Mocných. Mohou se ovšem taky dostat do některého z pracovních táborů, kde panují otřesné podmínky. Hadleyovi chtějí společně nastoupit do služby. Při zahájení je ovšem jejich syn Luke poslán do jednoho z nejhorších pracovních táborů, zatímco zbytek rodiny putuje do přepychového sídla Jardinů, nejmocnější rodiny země.

Od začátku je příběh rozdělen na dvě dějové linie. První se soustřeďuje především na Luka, Který musí přežívat ve špatných podmínkách pracovního tábora Millmoor. Velice brzy se připojí ke klubu, který se snaží změnit místní poměry. Oproti tomu jeho rodina se nachází ve vile vládnoucí rodiny a žije tedy v podstatně jiných poměrech. Líbí se mi, že kniha nabízí dva naprosto odlišné světy, dva různé příběhy, kdy vidíte obrovský rozdíl mezi Mocnými a obyčejnými lidmi.

Na první pohled je jasné, že politika tu hraje velkou roli. Celá kniha je prošpikována politickými třenicemi, za které by se nemusel stydět ani Babiš se Sobotkou. Ovládnout křeslo kancléře chce samozřejmě více lidí a někteří další se na nich snaží přiživit.

Při získávání informací o knize, jsem často slyšel o pracovních táborech v ní a přirovnávání k těm koncentračním. A vlastně by se daly celkově místní poměry přirovnat k období druhé světové války. Mocní jsou výsostně nadřazená rasa a něčím lehce připomínají nacisty. A pracovní tábory jsou prostě pracovní tábory, kde je málo jídla a drsní dozorci. Celé je to samozřejmě zabaleno do young adult obalu, takže se nemusíte bát. Berte to trochu s nadsázkou.

V celém příběhu najdeme poměrně velké množství postav. Lehkou převahu mají ty záporné, protože velká pozornost je věnována hlavně magií oplývajícím Mocným. I mezi nimi se ovšem najdou někteří, kteří mají srdce a slitování s lidmi, kteří musejí pracovat v pracovních táborech. Je ovšem velice těžké na první pohled zjistit, kdo je ryze negativní, a kdo se může stát kladným hrdinou. Autorce se totiž podařilo to šikovně zamaskovat.

Velice zajímavou a značně tragickou postavou je člověk, který musí za trest dělat jedné Mocné psa. Přestože se jedná o vedlejší roli, svým netradičním pojetím na sebe strhává tato bytost pozornost. Je to důkazem toho, že i vedlejší postava nepřímo důležitá pro hlavní děj může zaujmout čtenáře a knihu trochu okořenit.

Bohužel kniha trochu trpí nešvarem některých prvních dílů. Dvě třetiny knihy se věnují zejména tomu, aby čtenáře dostali do příběhu a postrádají trochu svižnější děj. Neznamená to, že by kniha nebyla vůbec čtivá. Velice často se v ní objevují politické konfrontace mezi mocnými, případně popisy toho, jak to v jednotlivých lokacích funguje. Na druhou stranu prostředí je velice zajímavé. V rámci kapitol se přemisťujete z industriálního klima města (pracovního táboru) do nádherné vily obklopené přírodou.

Jestli něčím autorka rozhodně zabojovala, tak je to samotný závěr. V něm se strhne vlna akčních scén, které postupem času ještě gradují. Škoda, že kniha není více vyvážená a nenabízí trochu pružnější průběh i dříve. Příběh má určitě velký potenciál, zajímavé postavy i prostředí a celá série by se mohla postupem času velice dobře vyvinout.

Zlatá klec je úvodem do série, která by mohla skončit velkým finále. První díl má určitě své mouchy, někdy je trochu rozvleklejší, ale rozhodně se kniha nedá nazvat špatnou. Čtenářům young adult rozhodně stojí za to, aby se do této série pustili, protože se určitě zajímavě vyvine. Rozhodně se nenechte v průběhu čtení odradit a těšte se na grandiózní finále. A zároveň i na druhý díl, který by mohl posunout celou řadu o level výše.

Zlatá klec 450

Zlatá klec

Série: Temné nadání 1

Autor: Vic Jamesová

Nakladatelství: Fragment

Počet stran: 384

Hodnocení: 70 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Syrovátka: „Stačí něco vyšpulit – a je to hned!“

syrovatka perexSpisovatel Jiří Syrovátka (*1959), představitel vedlejších a spodních literárních proudů je zpátky na scéně. Po několikaleté pauze o sobě dává vědět černou groteskou Hypochondr z periferie. Kniha plná seb...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Přeneste se do Itálie a začtěte se do jednoho snu probdělé noci

BOEMO200Spisovatel Jiří Raichl tentokrát spojil síly s Monikou Alžbětou Svobodovou a společně napsali dílo Boemo e Bastardella – sen probdělé noci. Kvalitě to rozhodně na ničem neubírá.

 

...

Literatura

Šrámkova Sobotka očima Reného Nekudy, lektora dílny tvůrčího psaní (ve zkratce)

Jananas sramkova sobotkaPrvní týden v červenci patřila, patří a věřme, že i patřit bude Sobotka Festivalu českého jazyka řeči a literatury. Na několika ročnících jsem byla (ještě jako zaměstnanec nakladatelství Albatros a posléze Amulet),...

Divadlo

Vyhynutí včelstev – naše smrt

altFalešní proroci hlásali konec světa už sice bezpočtukrát, zatím to chválabohu nikdy nevyšlo, na druhé straně nemusí být takováto představa totálního zániku planety Země pouhopouhou utopií. Naplnit ji mohou, ač se to na první pohled může zdát nereálné, i

Film

Kino Světozor chystá nový cyklus, ve kterém představí nedistribuční snímky z celého světa

svetozor 200Na rok 2022 si kino Světozor připravilo pro své diváky novinku. Ve středu 16. února zahájí nepravidelný cyklus zaměřující se na kvalitní filmy z festivalů, pro které žádná distribuční společnost nemá v plánu českou premiéru. Cyklus ponese jméno „Sv...