Rázovitý kraj Slezska odkrývá Dlužná částka

Rázovitý kraj Slezska odkrývá Dlužná částka

Tisk

dluzna castka 200V únoru vydala Eva Tvrdá ve svém vlastním nakladatelství Littera Silesia knihu s detektivní zápletkou Dlužná částka, která dýchá svým vlastním životem svérázného severu Moravy. Nevelká knížečka ve mně vyvolala údiv – v dobrém slova smyslu. Podaří se mi nalákat i vás na čtení?

 


Eva Tvrdá (* 1963) žije a tvoří ve Slezsku, které taky patří mezi její hlavní témata. Vydala například sérii Slezská trilogie (Dědictví, Třešňovou alejí, Okno do pokoje), Pandořina skříňka, Hravé příběhy. V roce 2018 získala Čestné uznání Asociace autorů detektivní literatury za knihu Mrtvou neměl nikdo rád (2017), která je její první knihou ve stylu Silesia Noir. Ve stejném žánru napsala i Dlužnou částku.

A co to má být za nový žánr, ten Silesia Noir? Podle vysvětlení v knize jde o žánr, který vzniká v polské části Horního Slezska. Vznikají zde detektivky temné jako Slezsko samo. A já s tím označením víceméně souvisím. Kraj je to svérázný, temný a nikomu nic nedaruje. Hodně taky dělá černá obálka a zpracování knihy s černobílými fotografiemi. Za grafické zpracování můžeme poděkovat Marii Jurčkové.

Příběh je třeskutě jednoduchý, neobsahuje žádné zatáčky ani zbytečné odbočky – jde si tvrdě za svým, přesto neztrácí na zajímavosti. Nejde ani tak o samotný detektivní příběh, jako o lokalitu, která působí jako další hráč na šachovnici. Duch Slezska a jeho nelehký osud během koloběhu času je v tomto díle všudypřítomný. Také charakter lidí a jejich způsob vnímání světa je důležitým elementem tohoto nového žánru.

Protagonistou je bývalý policista Honza Novák, který se na pobytu v Sanatoricíh Klimkovice připlete k vraždě. Vyšetřování vraždy je organické, hlavní hrdina je sympaťák a prostě mu musíte držet palce. Co v mém já ze mě zůstalo? Když to tak vezmu kolem a kolem, je ze mě starý ubručený jezevec. Mám rád, když věci fungujou, líbí se mi přímé vztahy a rozhodně nepatřím k lidem, co vyznávají konzum. Něco prostého, to je můj styl. Tohle ve mně vybrousil můj život. (str. 65)

Dlužná částka mě velmi mile překvapila svou upřímností a autorčiným jazykem. Určitě si vyhledám i její ostatní knihy. Jejímu poslednímu dílu bych možná změnila název a přidala nějaké ty stránky navíc, protože cca sto stran příběhu uteče jako voda a přitom myslím, že autorka by dokázala zaujmout čtenáře i na mnohem delším rozpětí stran. Doporučuji hlavně těm, kteří bydlí ve Slezsku a jsou jim známé reálie, které jsou v knize použity.

dluzna castka

Název: Dlužná částka
Autor: Eva Tvrdá
Žánr: Silesia Noir
Nakladatelství: Littera Silesia
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 114
Hodnocení: 80 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/dluzna-castka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Senioři potřebují naši pozornost více než kdy dříve. Monika Kopřivová pomáhá knihami

Monika Kopřivová (3)Proslavila se zejména úspěšnými knížkami „Babičko, vyprávěj“ a „Dědečku, vyprávěj“, díky nimž zůstanou životní osudy našich babiček a dědečků stále živé. Založila internetový obchod Babičkářství, který nabízí zajímavé, milé ale ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Biografie biatlonové legendy možná vyšla příliš brzy

fourcade 200I díky úspěchům českých reprezentantů patří biatlon v posledních letech k nejoblíbenějším sportům v tuzemsku vůbec a závody, které se na našem území pořádají, bývají často vyprodané. K největším legendám a hvězdám tohoto sportu rozhodně patří fe...


Literatura

Jak komunikovat se svým psem

Nestekej-na-sveho-psa Tomas 200V prvé řadě na něj neštěkejte, alespoň tohle doporučuje Tomáš Nushart titulem své knihy „Neštěkej na svého psa“ s podtitulem „Manuál láskyplné a efektivní výchovy“. Neštěkejte znamená vždy se snažte, aby pes p...

Divadlo

Výhra v loterii změní život každému

altDalší představení v rámci festivalu Střetnutí Stretnutie se Szidi Tobias v čele se konalo ve čtvrtek 24. května. Šlo o komedii Györga Spiroa Prach v provedení slovenského Študia L + S Bratislava.<...

Film

Andrzej Wajda: polský úděl

zeme200K devadesátinám žijícího, i mezinárodně uznávaného klasika mezi polskými filmaři ANDRZEJE WAJDY nachystalo pražské archivní kino Ponrepo rozsáhlou přehlídku jeho tvorby, pokrývající druhou půli května a celý červen 2016. Šest desetiletí se diváci setkáva...