Kniha z dětství: Pohádky, říkadla a hádanky z Bartošovy Kytice

Kniha z dětství: Pohádky, říkadla a hádanky z Bartošovy Kytice

Tisk

kytice bartosova 200Od dětství mě provázely knížky a vždy patřily k mým nejlepším přátelům. Jako malá jsem si ráda listovala encyklopediemi zvířat a nechávala si o nich předčítat. K mým oblíbeným knihám patřila třeba kniha Jiřího Felixe Příběhy z pražské zoologické zahrady. Mezi pohádkami vedly trochu děsivé Francouzské pohádky Václava Cibuly s pěknými ilustracemi Vlasty Baránkové. Později mezi mé oblíbené patřily zejména Dumasovi Tři mušketýři a pak taky knihy, jejich autorem je Jules Verne.

Ale kniha, kterou bych chtěla představit, je zejména pro děti předškolního věku a jmenuje se . Knihu připravila a jazykově upravila Marie Kornelová, působivě ji ilustroval Adolf Kašpar a vydání, které máme doma, vyšlo v Praze roku 1957.

 kytice obalka

Kniha se dělí na říkadla, pohádky a bajky (mezi mé favority, které jsem pomalu znala nazpaměť, patří třeba O kohoutkovi a slepičce, O neposlušných kozlátkách, Koblížek na vandře) a na závěr Hádanky.

 kytice rebus

Slepička prosila:

„Nebe, nebíčko! Dej louce rosičky,
louka dá krávě travičky,
kráva dá sladovníkovi smetany,
sladovník dá svini mláta,
svině dá ševci štětiny,
švec dá střevíčky švadlence,
švadlena dá šátek studánce,
studánka dá vody
mému kohoutkovi:
leží tam v oboře,
nožky má nahoře –
bojím se, bojím, že umře.„ (str. 23)

A proč jsem si vybrala právě tuto knihu? Provázela mě dětstvím, její jazyk je sice starý, ale krásný a spisovný, nezničený neologismy. Ilustrace doplňují příběhy a dýchají dávnými časy a celkově působí jako balzám pro duši, takže sentimentální hodnota této knihy je pro mě stále velká.

kytice slepicka


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

DeeThane: „Naslouchal jsem a hledal, jestli na mě beat “dýchᔓ

deethane 200DeeThane je streamer a hudební interpret. Letošní jaro měl strávit na turné, ale současná situace mu to nedovolila a on se tak pustil do práce na novém albu. Co na něm fanoušci najdou? A jak DeeThane odpočívá?

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Zábavná poučná kniha pro děti? Bojovníci od Jany Sedláčkové!

bojovnici200V listopadu nám nakladatelství B4U Publishing ve spolupráci s nakladatelstvím Albatros poskytlo výborný tip na vánoční dárek! Nádherně ilustrovanou knihu Bojovníci od Jany Sedláčkové. Pokud hledáte pro děti poučné čtení s úžasnými obrázky, u kt...


Literatura

Pohádky pro neposlušné děti

pohad 200Mám ráda hezké věci. Proto se hezkými věcmi obklopuji. Mám ráda hodné lidi, proto se snažím být v jejich společnosti, je – li to trochu možné. Mám ráda hodné děti. Ale hodné děti děláme my – dospělí. Dobrým příkladem, důslednou výchovou, vzory, a poku...

Divadlo

Halloweenská noc patřila ve Zlíně premiéře hry Kráska z Leenane

kraska200Městské divadlo Zlín se rozhodlo právě na Halloweenský večer, 31. října, uvést tragikomedii irského autora Martina McDonagha Kráska z Leenane. Jak se povedlo převést tuto trýznivou hru, nabitou referencemi na nelehký život v zapadlém Irsku, na zlín...

Film

Petr Jákl patří mezi rekordmany! V létě začíná točit čtyři americké filmy a pět jich dokončuje

petr jakl200Producent a režisér Petr Jákl má už jasný program na celé léto a rozhodně se tak zařadí mezi rekordmany ve svém oboru. Začíná točit čtyři nové americké filmy, které produkuje a pět jich dokončuje. Takto nabitý pracovní program plyne především z...