Dům, ve kterém straší vzpomínky

Dům, ve kterém straší vzpomínky

Tisk

Dum perexNakladatelství Jota vydalo poutavou detektivku s názvem Dům. Autorem je britský novinář Simon Lelic. Už od začátku vás děj chytne a nepustí. Všechno je jaksi tajuplné a podivné. 

 

Mladí lidé Jack a Sydney už delší dobu plánují koupi domu v Londýně, ovšem při jejich finanční situaci je to vskutku nelehký úkol. A tak chodí na jednu obhlídku za druhou a jejich nadšení pomalu klesá. Nakonec se rozhodnou, že půjdou na poslední prohlídku a odpískají to. Ale usměje se na ně štěstí – a dům je jejich. Sydney je nadšená, ovšem Jackovi se to celé nezdá. Nejenom, že jim majitel prodal dům prakticky pod cenou, navíc ho zanechal se vším zařízením tak, jak byl. Jackovi zrovna moc nepřipadá pravděpodobná historka, že se majitel, kterému už je přes šedesát, zamiloval přes internet a odstěhoval do Austrálie, aby zanechal minulost za sebou. A že si údajně přál, aby dům dostal nějaký mladý pár...

Jack a Sydney se přesto pomalu zabydlují. Nějakou dobu jde vše dobře, a pak objeví Jack na půdě mrtvou kočku (tohle se mi jako kočkomilovi nečetlo zase až tak dobře) a krabici plnou dívčích věcí. Večer má pocit jako by po domě někdo chodil a slídil. Sydney se seznámí s mladou slečnou Elsie, a potažmo i s jejím násilnickým otcem, což na situaci taky nepřidá. A navíc to vypadá, že se začínají vracet věci z minulosti, které raději měly zůstat tam, kde byly.

Kniha je psaná velmi zajímavě, a to formou deníkových zápisků obou mladých lidí. Z nich se postupně dozvídáme nejen svědectví o událostech po koupi domu, ale také o minulosti obou postav. Děj se pomalu rozvíjí, a prakticky do konce knihy si nejste jistí vůbec ničím. Místy je to nervák (pro citlivější povahy doporučuju četbu prokládat veselými videi se zvířátky – nejlépe kočkami), ale to vám nezabrání číst dále, protože prostě musíte vědět, jak to dopadne. Dle mého názoru by se měly přeložit do češtiny i ostatní knihy od Simona Lelica, protože si své čtenáře rozhodně najdou.

O autorovi :

Britský autor narozený roku 1976 v Brightonu. Původně novinář, žil a pracoval v Londýně. Po deseti letech ve velkoměstě se s manželkou a dvěma dětmi vrátil do rodného města a začal se
věnovat psaní napínavých, až skoro duchařských románů. Za své knihy získal řadu ocenění, mezi jinými se dostaly i do výběru knižního klubu BBC Radio. V Čechách zatím vyšla od autora pouze kniha Host pod nakladatelstvím Jota.

Ukázka z knihy:

Pořád si říkám, že tohle je něco na způsob skládačky, jenom dílky jsou tak zpřeházené, že člověk neví, jestli vůbec všechny patří k té samé skládačce. Anebo jako takový ten obraz z teček, které musíte nejdřív spojit čarami, než pochopíte, co na něm je. Ale je pořádně těžký. Zdá se, že všechno logicky vyplyne, ale potom přidáváte jednu čáru za druhou a pořád ne a ne uhodnout, co přesně máte před sebou. Právě to je na celé věci nejstrašidelnější: nevíte, s čím to, co se stalo, souvisí a jak.

Dum titulka

Název: Dům
Autor: Simon Lelic
Překlad: Tomáš Suchomel
Žánr: krimi
Rok vydání: 2019
Stran: 291
Nakladatelství: Jota
Hodnocení: 90 %

https://www.jota.cz/dum


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Mlejnská: degustátorka piva pomáhá předčasně narozeným dětem!

eva 200Eva Mlejnská miluje děti. Nejen, že má sama doma čtyři ratolesti, ale ještě se aktivně věnuje charitativní činnosti ve spolupráci s nadací N. Ta se pomáhá předčasně narozeným dětem. Přinášíme nyní rozhovor s touto netradičně aktivní ženou.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Erich Maria Remarque v emigraci

Ascona perexAscona, 1933. Právě sem prchl spisovatel Erich Maria Remarque v noci před Hitlerovým jmenováním. A o chvíli později hořely jeho romány na hranici nacistů. Tyto události i dlouhé trápení s novým románem uvrhnou Remarqua do hluboké bezradnosti.


Literatura

Velké historické okamžiky 20. století z netradičního úhlu pohledu odhaluje Stoletý stařík… Jonase Jonassona

stolety starik 200Alan Karlsson měl toho dne slavit sté narozeniny. Se všemi poctami, co k takové slávě patří. Celý domov důchodců se na to připravoval, babky se zkrášlovaly, dědkové se těšili na vzrůšo, personál domova netrpělivě pobíhal a všichni...

Divadlo

15 let soudobé hudební scény Městského divadla v Brně


15 let MDB perexJe to až neuvěřitelné, ale skutečně uběhlo patnáct let od premiéry muzikálu VLASY, díla, které mělo premiéru na své Hudební scéně. Od prvního uvedení v roce 2005 do konce září 2019 zde bylo uvedeno šedesát osm (!) premiérových tit...

Film

Jako nikdy vhlédneme do duše umírajícího umělce

200filmFilmový obraz lidí, vědomých blížícího se konce své pozemské pouti, zdůrazňoval v minulých desetiletích hlavně jejich nenadálou aktivitu, kdy se pokoušeli něco změnit či prosadit - z české tvorby lze uvést zejména Kachyňova Směšného pána (1969), jatého př...