Číhá v Údolí naděje dobrodružství nebo láska?

Číhá v Údolí naděje dobrodružství nebo láska?

Tisk

Údolí naděje, perexKdo zná knihy australské spisovatelky Elizabeth Haran, nejspíš tuší, že asi obojí. Australská divočina nabízí nekonečné možnosti. A právě do vnitrozemí se vydává krásná Matylda. A já se tam vydám spolu s ní. Na tuhle výpravu se moc těším, protože paní autorku mám načtenou a vždy jsem byla z jejích příběhů nadšená.

Když jsem v nabídce Alpressu postřehla novinku z pera Elizabeth Haran, román Údolí naděje, bylo mi hned jasné, že tuhle knížku si chci přečíst. Oficiální anotaci nakladatelství jsem si přečetla až v okamžiku, kdy jsem knihu držela fyzicky v ruce:

„Matyldiny sny o rodinném štěstí vezmou za své, když na zásnubní hostině ztropí její opilý otec nečekaný skandál. Dosud vážená rodina je najednou přetřásána na veřejnosti a zostuzená dívka prchne z města do tichého vnitrozemí. V zapadlé vesnici nepotká nikoho, komu by se mohla vyplakat na rameni, proto svou bolest svěří papíru. Vůbec netuší, do jaké pasti se dostane, když se z knihy stane bestseller.“

Paráda, vždyť který knihomol by nechtěl číst o někom, kdo se pustí do psaní? Takový sen, o vlastním literárním počinu, má totiž někde v koutku duše zastrčeno spousta z nás. Promnu si natěšeně ruce a vrhám se na první stránky příběhu.

Nesympatická Matylda a milé vedlejší postavy

Začátek 20. století byl na morálku docela přísný všude na světě. A samozřejmě i v Austrálii. Otec holdující alkoholu, snobská matka milující večírky a rozjařené sestry dvojčata toužící po ulovení sličného mládence. To je rodina skromné Matyldy. Naše hlavní hrdinka se mezi svými nejbližšími vůbec necítí pohodlně. Snad její život dostane klid a pohodu po sňatku s Bradlym. Jenže, jak už napovídá anotace, žádná veselka se nekoná. Zlomené děvče opouští domov a vydává se co nejdál od pomlouvačného velkoměsta.

Musím přiznat, že Matyldina rodina mi není ani trochu sympatická. A co hůř, nijak mi k srdci nepřirostla ani samotná Matylda. Přijde mi moc zpovykaná a dost nudná. Naštěstí se během celého jejího putování trochu mění i její charakter a ke konci už jí snáším. Ale že bych jí extra fandila, to se říct nedá.

Elizabeth umí skvěle vylíčit charaktery jednotlivých postav a ty, které Matylda potkává na své první cestě a poté i v Modrých horách, ty si mne omotávají kolem prstu raz, dva. Vedlejší postavy v čele s Connorem dobře vyvažují mé antipatie k hlavní hrdince.

Kouzlo australského vnitrozemí a děj plný akce

Další, co Elizabeth umí přímo bravurně je popis prostředí. Ve městě nás nechává v klidu, zato australské vnitrozemí člověku přiblíží tak, že se cítím, jak kdybych sama seděla na lavičce v rododendronové zahradě. Divokou, krásnou a zároveň nebezpečnou místní přírodu vidím prostřednictvím autorčiných popisů snad dokonaleji, než kdybych koukala na fotografie.

Děj samotného příběhu plyne poměrně rychlým tempem. Celkem překvapivým, na to, že čtu červenou knihovnu. I když vlastně u Elizabeth by mě to ani nemělo překvapovat. I tentokrát mi dávkuje jednu akci za druhou tak, abych stále chtěla číst dál. Nečekejte ovšem nic překotného a dechberoucího, ale někdy milé a jindy lehce napínavé okamžiky.

Dobrodružná dějová linie graduje v momentě, kdy Matylda bojuje v divočině o přežití. Láska je tak nějak prodchnutá každou stránkou. Samotná lovestory je nám sice jasná hned, jakmile se ti dva spatří, ale jak to s nimi dopadne si hezky počkáme až do konce. I tohle dávkování nepřeslazené romance je mi u Elizabeth sympatické.

Odpočinkový román pro ženy

Ano, přesně takové Údolí naděje je. Miloučké a odpočinkové. Během čtení z člověka opadnou všední starosti a cítí je jak na obláčku. I když bych tento román pro ženy zařadila mezi ty nejslabší, co jsem od Elizabeth Haran četla, rozhodně času stráveného s Matyldou nelituji. Jestli máte rádi nenáročné romantické čtivo se špetkou dobrodružství, knihu vám doporučuji. Pokud s autorkou teprve začínáte, sáhněte nejdřív po nějakém jiném kousku. Třeba Sluncem spálené zemi nebo Za jasné noci. A Údolí naděje si nechte až na potom.

Údolí naděje

Název: Údolí naděje (Im Tal der Eukalyptuswälder)
Autor: Elizabeth Haran
Žánr: román pro ženy
Nakladatelství: Alpress
Rok vydání: 2019
Počet stran: 332
Hodnocení: 70 %                           
Zdroj foto: Alpress
Odkaz na web: Alpress


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Litomyšl

zamek litomysl arkady 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašid...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Hotylek

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit! 

...

Literatura

Jak dnes probíhá bitva o samotnou „duši Ruska“?

znicim jim zivot 200V posledních letech se na českém trhu vyrojila řada titulů věnovaných osobnosti současného ruského prezidenta či vztahu Ruska k Západu. Nyní vychází publikace, která se z tohoto scénáře vymyká – ZNIČÍM JIM ŽIVOT. Putinova válka s ...

Divadlo

Městská divadla pražská: šest ze sedmi premiér bude českých

divadlo rokoko abc shirley valentineCelkem sedm premiér chystají v divadelní sezoně 2012/2013 Městská divadla pražská. Až na jednu výjimku to budou české premiéry. Městská divadla pražská nabídnou divákům v nové s...

Film

Walt Disney a hledání genderových stereotypů

200filmHodnocení odkazu Walta Disneye (nebo Disneyho?), ať již jeho samého, nebo studia nesoucího jeho jméno, se zpravidla odvíjelo ve dvou rovinách. Jedna zdůrazňovala kýčovitost produktů, druhá obdivovala obchodní talent. Nalezneme však také badatele, kteř...