NEJ kniha mého dětství: Uvnitř spí kouzelná myš

NEJ kniha mého dětství: Uvnitř spí kouzelná myš

Tisk

mys perexVášnivá dětská čtenářka miluje svou zapomnětlivost a ve chvíli, kdy objeví svou dětskou knihovničku, zaplesá, jak moc zapomněla! A jak moc si vlastně pamatuje, z dějů, z obrázků, ze všeho toho, co jsem jako přičinlivé dítě měla pročteno skrz naskrz. Ale s volbou té NEJ knížky jsem příliš starostí neměla. Byla to ta, která byla tou, jež  jsem s laskavostí předávala svým dětem, ony ji milovaly a jestli se Uvnitř spí kouzelná myš nerozpadne na prach, možná si ty rytmické a snadno zapamatovatelné ryze abstraktní básničky najdou místečko v srdci i jejich dětí.

 

IMG 20190329 094557


"Všechny mé kachničky, řadou jak v průvodu

s labutí plavou noc a den přes vodu,

plavou a plavou přes moře oceán. - 

Zdalipak po čase vrátí se ještě k nám?

 

Hopsa hejsa na koni,

nikdo tě nedohoní,

jeď až tam, kde v přehluboku

plave srnka v mořském oku,

jeď až tam, kde v modrém lese

všecicko se zimou třese,

jeď - pak spatříš starou chýš,

uvnitř spí kouzelná myš..."

IMG 20190329 094604

A dodnes není vyřešena záhada, cože je to za bubáka nahoře na půdě ve starý myší chýši.

Benno Pludra mi zůstal spisovatelem, jehož jméno bylo mezi prvními, které jsem se učila. A učila jsem se, že knížky vážně mají autora. Ale jejich jména mi byla tak abstraktní! Byla pojmem, byla do jisté míry nezhmotnitelným Bohem.

Spisovatel je/není Bůh

Až později, v dobách pubertálních, se mi nějak zhmotnila Lenka Lanczová a jak jsem postupně do tématu i do spisovatelské branže pronikala, přišla jsem i o tu iluzi, že spisovatel je nehmotná bytost z knihy. No, je to taky jen člověk, ostatně i já sama. Benno Pludra snad už není ani v ČR k sehnání, při googlení jsem objevila pouze jeho jakýsi Ostrov labutí vydaný na Slovensku, ale faktem je, že kdybych náhodou jeho jméno objevila na pultu knihkupectví, se zájmem bych knihu otevřela.

IMG 20190329 094550

Ta jeho jednoduchá, rytmická tvorba mi probouzela nejlepší možnou fantazii, těšila ducha a Uvnitř spí kouzelná myš je i nádherně ilustrovaná. Snad trošku jsem si připadala jako ve světě Alenky v říši divů, se stejnou směsicí strachu z nového, neznámého, a přitom růžového, načechraného pohádkového.

A zástup dalších...

A někde za touto knihou, která byla jednou z mých  prvních, stojí ty další. Ráda vzpomínám na Pohádky pro Kačenku, na Děti z Bullerbynu nebo Tománek je rád na světě, který mě děsil i těšil v prvních letech školní docházky, milovala jsem Pásli ovce valaši.... a naopak úplně nesnášela Malého Bobše, tak z něj mám trauma bídy a strach ze smrti blízkých dodnes.

A jsem ráda alespoň za myš

Naivní představa, že mé děti budou milovat mé dětské knížky, začala i skončila právě u kouzelné myši. A možná to je dobře, protože knížky, které nám přišly do cesty a do jejich dětství, jsou taky super a s odstupem mnoha let mohu říct, že se jim do paměti, i do té emoionální, zaryly úplně stejně. Zamilovala jsem s nimi do Koblih, které ničí život, do Mstivý Soni od Jiřího Holuba a možná i to Ferguje a létajících koní....


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Benjamínek zlínského divadla Tomáš Červinek: „Přijít do nového kolektivu není nikdy jednoduché“

200rozJak jsme již psali, soubor Městského divadla Zlín v 68. sezóně oživili dva Tomášové – Tomáš David a Tomáš Červinek. S druhým jmenovaným, který je nyní nejmladším hercem divadla, vám nyní přinášíme rozhovor. Popsal nám, jak probíhala jeho studia a předev...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Podváděná – sonda do života švédských žen

podvadena janouchova 200Román „Podváděná“ se odehrává v nejmenovaném švédském městě. Je pojat jako vyprávění hlavní hrdinky Cecílie Lundové, která je třináct let vdaná a vychovává s manželem Johnem čtyři děti. Finanční situace ro...


Literatura

Výpověď tří sester - jejich životy a lásky

jsme prece sestry perexDie Welt zhodnotil tuto knihu stručně: „Poutavý rodinný příběh“. Nerada opisuju z knih a používám myšlenky někoho jiného, nemá se to dělat, je to neetické. A navíc vy čekáte můj názor. Ale s tím, co jsem si přečetla ...

Divadlo

Kočka na rozpálené plechové střeše
ImageLáska, hádky, chtivost, závist, nemoc, alkohol – život? Nadčasovou divadelní hru si tentokrát rozebralo Divadlo Šumperk pod režijním vedením Petra Štindla.
...

Film

Kdo si přečte vysoce odborné filmové časopisy?

casop200Mnohé odborné časopisy, které si potrpí na přízvisko "vědecké", se honosí tím, že jsou recenzované. Nemyslí se tím, že by se na ně psaly recenze (jako je třeba tato), nýbrž že sama redakce si nechává recenzovat nabídnuté texty, aby se si tak nechala ...