Jak ti zmizet ze života je román o tom, jak přežít zlé časy

Jak ti zmizet ze života je román o tom, jak přežít zlé časy

Tisk

Jak ti zmizet ze zivota

Po delší době jsem si přečetla skvělý román. Trocha romantiky nikdy neuškodí. Nejprve mě upoutal jeho název, pak obálka a nakonec děj, který mě chytl od začátku až do konce. Román Jak ti zmizet ze života americké spisovatelky Katherine Center vydalo nakladatelství Domino. Zaujalo mě, jak může někdo tak vtipně popisovat vážné životní situace. Myslím, že knížka je opravdu o tom, jak přežít zlé časy - jak je uvedeno na zadní straně obálky.

Většinou čtu samé odborné knihy. Mám jich plné zuby, chtěla jsem si odpočinout, odreagovat se. Tahle knížka mi k tomu dokonale pomohla. Opravdu. Ten pocit, když držíte v noci v rukou kytičkovanou obálku knížky a při lampičce si čtete příběh ženy, která přežila svou vlastní smrt, přišla o všechno, co v životě měla, a přesto neztratila smysl pro humor ani vůli žít. Pokud čekáte srdceryvné drama, mýlíte se. Román je psaný velmi vtipně, svižně a jednoduše. V žádném případě však není nudný. Nechybí ani překvapivé zápletky, romantika a lehoulinké erotično v podobě vdechování vůně fyzioterapeuta při jeho sklonění se nad popáleným krkem plném kožních štěpů hlavní hrdinky. Co se jí vlastně stalo neprozradím, třeba si knihu přečtete a dozvíte se to sami.

Konec mě zklamal. Takový sladký happy end by vážně nikdo “nečekal”! Ale co už, smířila jsem se s tím vcelku hravě. Romantika zkrátka někdy patří do života. Někdy ji vyloženě potřebujeme. Zůstal ve mně dobrý pocit, knížka mi spravila náladu. Četla jsem jí do tří do rána, což o něčem svědčí. Klidně bych si od Katherine přečetla další romány, pokud je někdo přeloží do češtiny.

O autorce:

Katherine Center (*1972) má za sebou již několik úspěšných románů, z nichž jako první byl přeložen do českého jazyka právě její román s názvem Jak ti zmizet ze života. Autorka se pro psaní už narodila - svůj první román napsala v šesté třídě základní školy, prý o své oblíbené kapele Duran Duran. (Též jsem ji kdysi poslouchala.)

Ukázka:

Později, když jsme zmlkly a Kit začala tiše pochrupovat, jsem ji musela probudit.
,,Kit!” zašeptala jsem. Odpovědi jsem se nedočkala, proto jsem to zkusila znovu a mnohem hlasitěji.
,,Kit!” Lekla se a sedla si. ,,Mám pro tebe báječnou zprávu!” zašeptala jsem plná vzrušení.
,,Jakou?”
,,Chce se mi kadit.”
Naklonila se ke mně. ,,To má být ta úžasná novina?”
,,Pomoz mi z postele.”
,,Hele, nebylas na záchodě, než jsme šly spát?”
Luskla jsem prsty, aby si pospíšila. ,,To jsem čurala.” Zvedla se a přiloudala se ke mně.
,,Víš, co to znamená, že jo?” jásala jsem, zatímco mě přesouvala pomocí desky na vozík.
Kit měla otevřené jenom jedno oko. ,,Co?”
,,Znamená to, že jsem sama schopná si ulevit.”
,,To jako že je ti líp?” položila mi nejapnou otázku.
,,Určitě mi není hůř.”
,,Můžu to dát na Instagram?” zeptala se mě cestou do koupelny.
(...)
,,Vědělas, že cévku vynalezl v roce sedmnáct set padesát dva Ben Franklin, když jeho bratr trpěl močovými kameny?”
,,O tom jsem nikdy neslyšela.”
,,A slyšela jsi, že můžeš použít moč při výrobě střelného prachu?”
,,To se může hodit.”
,,Věděla jsi, že sedmdesát tři procent lidí s poraněním míchy už nikdy nebude normálně vyměšovat?”
,,To mi ani neříkej! Je to depresivní.”
,, Tebe se to netýká.”
,,Kdes to všechno vyčetla?”
,,Na stránce Čuryfinda.com.”
Dávala jsem si načas. Kit mi několikrát naznačila, že by si šla lehnout, ale já nehodlala tenhle zázrak uspěchat. Ani za nic.


Název: Jak ti zmizet ze života
Autor: Catherine Center
Překlad: Jana Vlčková
Žánr: román
Vydáno: 2019
Stran: 343
Vydalo nakladatelství: Domino
Hodnocení: 90 %

Jak ti zmizet ze zivota


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Kadečková: Draků není nikdy dost

116339490 210826513650369 423286207714227236 nO dracích a lidech je název debutového románu mladé české autorky Terezy Kadečkové. Proč si zvolila zrovna tuto tématiku a žánr? Byl rozdíl v psaní povídek a p...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Magie otisku

magie otisku perexPodľa Platónovho dialógu Faidros, boh Thovt varoval faraóna pred vynálezom písma. Písmo uľahčilo ľuďom množstvo vecí, zredukovalo ale schopnosti pamäte. Rozmach tlače spôsobil nielen masovejšiu produkciu umeleckých diel, ale ic...


Literatura

Cestou necestou za posvátnými místy jihovýchodních Čech

altJih Čech si většina lidí spojuje s rybníky. Ty jsou nejprofláklejším magnetem na turisty, k jejich břehům míří kroky nejednoho výletníka, jejich fotografie nechybí na žádné z pohlednic. Není nutno pochybovat, rybníky dodávají jihočeské kr...

Divadlo

Růžena Lysenková hrála hodně v televizi, ale velké role měla hlavně v divadle

lysenkova200Pamětníci a milovníci divadla si mohli všimnout, že letos 6. září to bylo deset let, co odešla ve věku 94 let vynikající herečka Růžena Lysenková. Naposledy si zahrála v roce 1997, a to v televizním filmu Čas jeřabin. A i když se objevila v řadě in...

Film

Dvě slova jako klíč? Strhující filmová záležitost po všech stránkách

dve slova200Dvě slova jako klíč je nový český film, který vznikal podle stejnojmenné knihy Josefa Formánka. Zatím jsem ji nečetl, ale to, co pro plátno vytvořil režisér Dan Svátek a kameraman Jakub Šimůnek, tak klobouk dolů. Navíc tam hrají výborní čeští her...