Záhada hlavolamu láká i po letech

Záhada hlavolamu láká i po letech

Tisk

zahada-hlavolamu 2

Nakladatelství Albatros vydalo další z památných děl Jaroslava Foglara. Tentokrát se jedná o jedno z nejslavnějších, první díl Stínadelské trilogie s názvem Záhada hlavolamu.

Spisovatel s přezdívkou Jestřáb ovlivnil životy několika generacím dětí a mládeže. Ať už samotných skautů, kterým byl dobrým vedoucím, tak samozřejmě i čtenářům. Své knihy založil zejména na vlastnostech jako jsou odvaha, čestnost či věrnost přátelům. Jednoznačně nejznámějšími hrdiny jeho příběhů se stala pětice kamarádů, která si založila klub s názvem Rychlé šípy. Ve své době je znal opravdu každý, ale dokážou zaujmout i současnou generaci? Nebo se jejich příběhy stanou pouze vzpomínkou pro pamětníky? Na tuhle otázku chce získat odpověď právě nakladatelství Albatros, které znovu vydává knihy tohoto velikána české literatury.

A Záhada hlavolamu mezi nimi samozřejmě nemůže chybět. Rychlé šípy v ní začínají pátrat po tajemných okolnostech okolo volby nového velkého Vonta, a především se snaží získat informace o Janu Tleskačovi. Mladý zámečnický učeň byl totiž kdysi majitele proslulého hlavolamu s názvem Ježek v kleci. A tento předmět láká všechny kluky svou mysteriózností i po letech od ztracení.

Příběhy Rychlých šípů jsou postavené zejména na chlapeckých partách a zábavách. V Záhadě hlavolamu vlastně nenajdeme jedinou významnou postavu dívky, což by v dnešní době možná vyvolalo vlnu kritiky od feministek či zastánců rovnoprávnosti pohlaví.

Otázkou rovněž zůstává, nakolik samotný koncept celého románu zaujme dnešní, zcela odlišnou generaci dětí. Najde se mezi nimi vůbec větší množství těch, kteří uznávají čestnost, pro kamarády by udělali téměř cokoliv a nepostrádají odvahu k velkým dobrodružstvím? Pevně věřím, že ano.

Samotný příběh v Záhadě hlavolamu je navíc napínavý, zábavný a nepostrádá mnoho dalších vlastností, které by mohly zaujmout i dnešní mládež. I přesto je na něm trochu znát, že byl sepsán ve zcela odlišné době. Když se přes to ovšem dokáže čtenář překlenout, čeká ho opravdu poutavé čtení. Dobrodružství přece láká mnohé kluky či holky i dnes, a proč by se za ním nevydali právě s pěticí těchto sympatických hochů?

Nová vydání má navíc opravdu krásný design. Vedle speciálního kvalitního papíru i úžasné obálky v něm najdeme řadu výborných ilustrací, které má u této knihy na svědomí Jiří Grus. Celý komplet působí opravdu exkluzivním dojmem a nepostrádá i trochu retro příchutě. Rozhodně se jedná o velice zajímavý kousek pro každou knihovnu.

Na závěr si dovolím jednu negativní kritiku samotného příběhu, i když je to ode mne asi trochu troufalost. Hoši z Rychlých šípů jsou v dílech autora popisováni jako vzor pro všechny ostatní. Tvůrce je předkládá jako čestné a bezelstné hochy. Tomu ovšem úplně neodpovídá některé jejich chování, které je spíše odsouzeníhodné. Ještě bych dokázal pochopit rvačky, které prostě někdy ke klukovské rivalitě patří. Rychlé šípy se ovšem nebojí při svých pátráních ani vloupání do uzavřených objektů. Opravdu potom mají být dobrým příkladem pro dětské čtenáře? Samozřejmě je potřeba brát všechno trošku s nadsázkou. Na druhou stranu je tento fakt rozhodně k zamyšlení.

I přes mou poslední poznámku je Záhada hlavolamu významným dílem a Albatros jí dopřál vskutku krásného vydání. A za to mu z celého srdce děkujeme, protože podobné knihy si zaslouží pozornost i dnes.

Již velice brzy se chystá i vydání dalších děl z této řady. Můžete se těšit na Poselství ze Stínadel od Josefa Červinky, životopisného Stoletého hocha od Bobří řeky nebo Dobrodružství v zemi nikoho od samotného Jaroslava Foglara.

zahada-hlavolamu

Záhada hlavolamu

Autor: Jaroslav Foglar

Źánr: Dobrodružná pro mládež

Nakladatelství: Albatros

Rok vydání: 2019

Počet stran: 320

Hodnocení: 90 %

www.albatrosmedia.cz/tituly/46940017/zahada-hlavolamu/

( 0 hlasů ) 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Poznejte ... polská klavíristka Milena Antoniewicz

milena-antoniewicz 200Tento rozhovor vám můžeme předložit díky laskavému svolení pana Františka Brikcia – děkujeme! Červnový koncert VIOLONCELLO A KLAVÍR I., polské klavíristky Mileny Antoniewicz a českého violo...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

František Kotleta fanouškům (nejen) scifi předkládá novinku ze světa Bratrstva krve

Kotleta Vlci 200Nakladatelství Epocha stihlo před koncem roku vydat mnohými českými fanoušky scifi ságy Bratrstvo krve očekávanou novinku Vlci, která je se světem slovanských upírů značně provázaná. Jaké bylo však překvapení, že tato novela není pokra...


Literatura

Někdy vyšetřovatelé nechtějí vidět fakta

zaslepeni 200V nakladatelství Kniha Zlín ve společnosti Albatros Media vyšla další kniha Jørna Liera Horsta ze série s komisařem Williamem Wistingem.

 

...

Divadlo

Rok 2084? Vše pod kontrolou, i sex

DRPWinstona Smitha byste na ulici snadno přehlédli. Jak by taky ne, když je to jenom obyčejný pracovník na ministerstvu, co si svědomitě plní své povinnosti. Prostě normální nezajímavý muž, řekli byste si, ale neměli byste pravdu. Winston totiž žije v roce 2084 a je...

Film

Hranice Agnieszky Holland a krátký film z FAMU budou soutěžit na letošních Benátkách

Sea Salt (c) other storiesDo hlavní soutěže mezinárodního filmového festivalu v Benátkách byl vybrán nový film Agnieszky Holland Hranice. V další soutěžní sekci Orizzonti se představí krátký hraný snímek Mo...