Jde si vůbec říkat o znásilnění?

Jde si vůbec říkat o znásilnění?

Tisk

rikala si o to 200Odpověď na tuto otázku se snaží najít kniha irské spisovatelky LouiseO´Neillové, která na příběhu populární Emmy ukazuje, jaké dopady může mít jedna noc…

 

 

Emma O'Donovanová je krásná a oblíbená, což si také velmi dobře uvědomuje. Spolužačky si od ní nechávají radit, kluci bojují o její přízeň a všichni se za ní otáčí. Pak však přijde osudová noc, večírek, kde Emma přebere a kluci toho využijí… Ona si z té párty nic nepamatuje, ale okolí se k ní náhle chová úplně jinak a k tomu se navíc na internetu objevují velmi intimní fotografie. Tím se radikálně mění život jí, ale také její rodině…

Kniha je rozdělena na dvě části: Loni a Letos. Ta první je psaná dost chaoticky – autorka zde skáče v časech a především servíruje čtenáři celou řádku postav. Není to jen hlavní hrdinka a její nejlepší kamarádky, ale také matky a především objekty jejich zájmu – kluci. Jmen je na úvod opravdu hodně a měla jsem problém se ve všem zorientovat. A ani posléze při onom osudném večírku jsem si nebyla pořádně jistá, kdo je kdo. Druhá část je pak vážnější a točí se hlavně kolem Emmy a její rodiny. Zde už není vyprávění tak uvolněné, ale stále je velmi čtivé. Popis myšlenek, mediálního humbuku a reakcí okolí, s jakými se musela hrdinka vyrovnat, se nečetl lehce, ale působil velmi realisticky.

Téma knihy Říkala si o to je velmi aktuální, obzvláště v dnešní době, kdy se neustále probírá #metoo. Kniha je tak rozhodně k zamyšlení a ukazuje jak důsledky jedné noci, tak i negativní stránku internetu a sociálních sítí. Vážné téma je zde podáno nenásilnou formou a zaujmout by mělo především mladší čtenářky.

Irská spisovatelka Louise O’Neillová se narodila v roce 1985 v Corku. Nyní pracuje jako novinářka na volné noze pro několik časopisů a novin a zabývá se především tématy feminismu, módy a popkultury. Studovala anglický jazyk na Trinity College v Dublinu. Její první román Only Ever Yours byl publikován v roce 2014 a získal několik ocenění. Čaopis The Guardian ji označil jako nejlepší spisovatelku Young Adult literatury současnosti. Také její druhá kniha Říkala si o to byla v Irsku bestsellerem a získala mnoho cen.

rikala si o to

Říkala si o to
Autor: LouiseO´Neillová
Překlad: Květa Palowská
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Bookmedia
Rok vydání: 2019
Počet stran: 248
Hodnocení: 85 %

http://www.bookmedia.cz/products/rikala-si-o-to-1/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Žen bez domova je hodně, ale schovávají se,“ říká Alexandra Doleželová z Občanského sdružení Jako doma

bez domova perexVyhazov z práce, dluhy, úmrtí partnera. Pokud nemáte nikoho, kdo by vám v těžké situaci pomohl, od života na ulici vás dělí jen krůček. Přečtěte si rozhovor s Alexandrou Doleželovou. Založila Občanské sdružení Ja...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nutnost pro každého metalistu – autobiografie Maxe Cavalery! V češtině!

Cavalera 200Dokud jsem knihu nedržela v rukou, neodvažovala jsem se tomu uvěřit. Ale je to tak – nakladatelství 65. Pole myslelo na metalisty a vydalo autobiografii Maxe Cavalery. Ta v originále vyšla tento rok, o to je radost větší. D...


Literatura

Vypravte se hledat Atom v kupce sena

atom v kupce sena 200V nakladatelství Pikola pod Knižním klubem vyšla populárně naučná kniha pro děti s názvem Atom v kupce sena. Vydejte se s ní po stopách chemických prvků u vás doma se Šerlokem Houbelesem.

...

Divadlo

Divadlo Bolka Polívky baví

Divadlo B Polivky  perexJedním z nepřehlédnutelných pojmů v kultuře České republiky je herec, mim, dramatický autor a divadelní principál Boleslav Polívka. Už léta množstvím nápadů udivuje a baví.

...

Film

Můj soused zabiják zpestří nudný večer
ImageFilm Můj soused zabiják byl ve své době svěžím zpestřením poměrně nudné reality všedního života. Každý, kdo už pár let pracuje a provádí celou řadu rutinních a každodenních činností, které postrádají jakýkoliv kon...