Fyzika je všude kolem nás

Fyzika je všude kolem nás

Tisk

neviditelna fyzika 200Z fyziky jsem maturovala, a to hned ze dvou předmětů (kromě teoretické i praktické části), a proto jsem zbystřila, když jsem viděla informace o novince nakladatelství Grada nazvané Neviditelná fyzika. Kniha má podtitul skryté principy fungování světa kolem nás a rozhodně ji doporučuji k přečtení.

 

 

Kniha je rozdělena na devět kapitol, kdy názvy kapitol dávají tušit zaměření, kterým se knížka ubírá a popsané fyzikální problémy: Popcorn a rakety: zákony plynu, Co vylétlo nahoru, musí spadnout dolů: gravitace, Co je malé, to je hezké: povrchové napětí a viskozita, Okamžik v čase: pochod k rovnováze, Jak se dělají vlny: od vody po wi-fi, Proč kachny nezebou nohy: tanec atomu, Lžičky, trebuchet a Sputnik: pravidla rotace, Když se protiklady přitahují: elektromagnetismus a Celkový pohled.

Nečekejte však nějakou nudnou teorii podloženou na několika málo praktických případech - autorka servíruje pravý opak. Její styl je velmi čtivý, fyzika je opravdu založena na jejím každodenním životě (a že je opravdu zajímavý, od nejrůznějšího cestování po soutěž v metání holínek) a ani si pomalu nevšimnete, že jde o ni. Opravdu mě dostalo, jak Helen Czerski na základě rozlitého mléka a hadru, kterým jej uklízela, dokázala popsat kapilaritu, nebo jak zkoumala čaj v jejím hrnečku nebo podobnost slimáků s lahví kečupu.

Kapitoly jsou docela dlouhé a kromě předělových hvězdiček nejsou příliš členěné a neobsahují podnadpisy. I když se jedná o jednolitý text, díky autorčině stylu se nemusíte bát, že by se nedal přelouskat. Je patrné, že už toho jako vědkyně a přednášející hodně napsala – neodbíhá od tématu a vše působí v prvé řadě lidsky a srozumitelně.

Zaujal mě také autorčin styl pro humor (je to Britka), který se projevoval nejčastěji v poznámkách pod čarou, nebo prostřednictvím drobných detailů v textu ve formě takových rýpnutí či popíchnutí. Například v této ukázce: „Tento efekt můžete vidět na vlastní oči, když dáte kapku vody na nějaký hydrofobní povrch – funguje například rajče. Kapka na něm bude držet a z větší části se nebude dotýkat povrchu. Potom se jí dotkněte špejlí, která má na konci trochu čisticího prostředku a kapka se okamžitě rozlije do strany. Doporučuji, abyste pak ten čisticí prostředek z rajčete opláchli, než jej sníte.“ (str. 84)

Neviditelnou fyziku jsem přečetla za večer a ani mi nepřišlo, že čtu populárně naučnou literaturu. Často jsem se smála, žasla nebo četla nějaké zajímavosti manželovi a moc jsem si toto setkání s Helen Czerski užila. A pevně doufám, že nebude poslední.

Helen Czerski (*1. listopadu 1978) je fyzička, oceánografka a televizní moderátorka. Přednáší na katedře mechanického inženýrství na University College London a studuje bubliny pod lámajícími se vlnami na otevřeném moři, aby porozuměla jeho účinkům na počasí a klima. Helen pravidelně uvádí pořady BBC o fyzice, oceánu a atmosféře – mezi její nedávné série patří například Barva: spektrum vědy, Oběžná dráha, Operace Ledovec, nebo Supersmysly. Píše sloupky pro časopis Focus, napsala řadu článků pro Guardian a její poslední kniha nese název Bubbles (Londýn, 2018).

neviditelna fyzika

Neviditelná fyzika
Autor: Helen Czerski
Překlad: Marek Čtrnáct
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2019
Počet stran: 288
Hodnocení: 90 %

https://www.grada.cz/neviditelna-fyzika-9966/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Naďa Reviláková: Cílem knihy bylo zprostředkovat dějiny dětem tak, aby je příběh zaujal a bavil

Nada RevilakovaV době koronavirové krize sice vycházelo podstatě méně knížek, ale některé si svoji cestu ke čtenářům přecijen našly. Dobrým příkladem může být vítěz literární soutěže nakladatelství Albatros na téma odvaha. Tím se stala Naďa Revilákov...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jak se stát moderním samurajem

jak se stat modernim samurajem 200Pokud se chcete dozvědět víc o samurajích, tedy o středověkých japonských válečnících, nakladatelství Pragma vydalo v březnu knihu právě pro vás. Na svědomí ji má Antony Cummins a v knihkupectvích ji...


Literatura

7 dní hříchů naplněno sedmero hříchy

7 dni hrichu josef urbanSudety, první mírový den 9.května 1945…
Probouzející se ráno nedává zatím tušit, že následujících sedm dnů bude naplněno sedmero hříchy, že se stanou věci, které obrátí naruby životy starousedlíků z jesenických horských osad...

Divadlo

Komiksovou komedii se špetkou černého humoru uvede Divadlo na Vinohradech

vinohrady200Daniel Majling je autorem hry Láska! Prsty! Salman Rushdie!, kterou uvede v premiéře v sobotu 4. června ve Studiové scéně Divadlo na Vinohradech. Představení, které se hraje v překladu a dramaturgii Vladimíra Čepka, režíruje Barbora Mašková a vin...

Film

Kouzlo osobnosti aneb love story po Řecku

altDny evropského filmu je úspěšný festivalový projekt plný snímků s označením 100% made in EU. Kinosály se plní nejen v Praze, ale i v dalších šesti českých městech. Ve čtvrtek 19. dubna se ty pražské v rámci filmového maratonu naplnily naposled. A jedním z těch posledních sní...