Bylo první vejce nebo slepice?

Bylo první vejce nebo slepice?

Tisk

co nevime o slepicich 200Co nevíme o slepicích je název knihy Melissy Caugheyové, kterou nám v květnu přineslo nakladatelství Esence. Není to klasická chovatelská příručka, ale spíš povídání o slepicích, jejich životě a dalších zvláštnostech, týkajících se těchto opeřených zvířátek.

 

 

Američanka Melissa Caugheyová je chovatelka slepic, včelař, zahradník, kuchař a veterinární lékař. Bohužel v knize nejsou o autorce žádné informace a docela mi chybí. Pokud by vás zajímalo víc, můžete navštívit její webovou stránku https://www.tillysnest.com/.

Kniha je plná přívětivých barevných fotek, ze kterých prýští autorčina láska k tomuto mnohdy opomíjenému hospodářskému zvířeti. Co nevíme o slepicích je přehledně rozdělena do několika oddílů: Slepičí tlumočník k vašim službám se zabývá komunikací slepic; Jak se chovat v kurníku rozebírá pravidla a vztahy mezi slepicemi; kapitola Co dělá slepici slepicí? řeší genom a vlastnosti slepic; Hej, já nejsem slepičí mozek! se snaží dokázat, že slepice nejsou tak hloupé, jak se o nich tvrdí. Závěrečný oddíl Jak se cítíte? zkoumá pocitový život slepic a ukazuje, že jsou schopny emocí.

Sama mám dvě slepice a považuji tato zvířata za užitečné členy domácnosti, které nám dávají pravidelný přísun vajec a na které je radost pohledět. Člověk je tak sebestředný a zahleděný do sebe, ale když dokáže ocenit přírodu a její krásy, tvory, které vytvořila, je to jako balzám pro duši. Slepice mají svůj svět, své vnímání života kolem sebe, svou řeč a to všechno můžeme odpozorovat – potřebujeme jen čas a zájem. A i toto se nám autorka v knize snaží autorka předat.

Nejzajímavější pro mě byla kapitola Co dělá slepici slepicí?, která přednesla nepříliš známá fakta a rozebrala zrak, funkci zobáku, čich a třeba i sny slepic. Naopak za nejméně přínosné považuji třeba Tipy, jak se chovat při pozorování hejna – to mi přišlo už jako uhozené, ale na druhou stranu, proti gustu žádní dišputát!

Co nevíme o slepicích rozhodně není knihou pro odborníky, ale spíše pro laickou veřejnost, která by se ráda dozvěděla něco o slepicích, o jejich životě a chovu. Najdete zde spíše zajímavosti z autorčiny praxe s těmito zvířaty a ne mnoho exaktních informací. Kniha však působí svěžím dojmem a je možné, že svým hravým přístupem nadchne nějakého čtenáře k chovu slepic.

co nevime o slepicich

Název: Co nevíme o slepicích
Autor: Melissa Caugheyová
Žánr: chovatelská příručka
Originální název: How to Speak Chicken: Why Your Chickens Do What They Do & Say What They Say (2017)
Nakladatelství: Esence
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 144
Hodnocení: 65 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/351034-co-nevime-o-slepicich.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Karlovy Vary

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Feťáci jsou velmi zdařilou knihou o závislostech

fetaci200V nakladatelství Ikar v loňském roce vyšla kniha Evy Dolejšové Feťáci s podtitulem syrový příběh ze světa (nejen) drogově závislých.

...

Literatura

Jak meditovat

JakMeditovat perexZcela jiný pohled na meditaci nabízí tato americká autorka. Není ledajaká, je to buddhistická mniška, která mimo svou publikační činnost pracuje jako učitelka v klášteře Gampo Abbey v kanadské provinci...

Divadlo

Duchařská komedie o jednom velkém vánočním zázraku

Ti druzi 200Komedie Spirit Level, kterou v MdB uvedou pod názvem Ti druzí, sice obletěla úspěšně kus světa, ale o její autorce, přesněji o jejím životě se ví až podezřele málo. Anglická scenáristka a dramatička zůstává v téměř dokonalém utajení (důraz je na sl...

Film

Hvězdně obsazený snímek Němá tajemství má dotočeno. Tvůrci se rozhodli pomoct lidem s afázií

nema tajemstvi 200Očekávaný film Němá tajemství má za sebou poslední klapku. Na tvůrce filmu v čele s Alicí Nellis a Tomášem Mašínem čeká práce ve střižně. Od podzimu loňského roku se na place setkávali Jana Plodková, Milena Steinmasslová, Magdalena Bor...